1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

MAI propune mentinerea punctului de amenda la 145 de lei in 2018

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a trimis catre Ministerul Finantelor Publice (MFP) o propunere de mentinere in 2018 a punctului-amenda la valoarea din prezent, respectiv 145 de lei.

Aceasta masura a fost propusa pentru a nu genera majorari excesive ale cuantumului amenzilor raportat la veniturile cetatenilor, in conditiile in care sunt preconizate cresteri ale salariului minim brut pe economie, ceea ce ar fi dus la sporirea valorii punctului-amenda, potrivit unei declaratii de presa a purtatorului de cuvant al MAI, Monica DAJBOG.

Potrivit Codului Rutier, amenzile contraventionale se stabilesc in functie de numarul punctelor-amenda aplicate, iar valoarea unui punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin Hotarare a Guvernului.

Propunerea de plafonare a valorii punctului de amenda la nivelul actual va fi integrata intr-un proiect de ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal - bugetare in anul 2018, care va fi promovat in Guvern de Ministerul Finantelor Publice si prin care va fi modificata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

In prezent cuantumul amenzilor rutiere se situeaza intre 290 si 2.900 lei, iar in cazul contraventiilor aplicate persoanelor juridice, acestea pot urca la 14.500 lei.