Piata Asigurarilor - Asigurari - Totul despre asigurari - Piata asigurarilor din Romania - 1asig.ro

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 ASF 
 Asiguratori 
 Brokeri 
 Date financiare 
 Organizatii 
 Va recomandam 
 Cariere 
 Job 
 PAD-PAID 
 Opinii 
 Dezbateri 1 EUR = 4.7274 RON
1 USD = 4.2656 RON


RFI

Piata Asigurarilor

Societatile de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, au subscris, in primele trei luni din 2019, prime brute in valoare de 2,71 miliarde lei, in crestere cu 7,4% fata de aceeasi perioada a anului anterior, conform datelor publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Tendinta de consolidare a pietei asigurarilor de viata a continuat si pe parcursul trimestrului I al anului 2019. Aceasta a inregistrat o crestere de 8,75%, in comparatie cu intervalul similar al anului 2018. Cu toate acestea, piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise (PBS).

La sfarsitul lunii martie a anului 2019 toate societatile de asigurare indeplineau atat cerintele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), cat si cerintele minime de capital (MCR). De asemenea, ratele SCR si MCR, calculate la nivelul pietei ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile sa acopere cerintele de capital si valoarea totala a necesarului de capital, au inregistrat valori supraunitare. Rata SCR, pe ansamblul intregii piete, s-a situat la un nivel de 1,70, iar rata MCR la o valoare de 3,93.

La 31 martie 2019, activau pe piata asigurarilor 28 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurari generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata (AV) si 6 au practicat activitate compozita.

TOP asiguratori

Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In trimestrul I 2019, aproximativ 91% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare dintre cele 28 de societati autorizate.

In ceea ce priveste schimbarile din clasament, comparativ cu finalul anului 2018, se observa un salt de un loc la EUROINS, care a ajuns pe pozitia a treia, devansand OMNIASIG. De asemenea, ASIROM coboara de pe locul 6 (ocupat acum de NN Asigurari de Viata) pana pe 9, iar GENERALI urca o pozitie pana pe 7. Pe pozitia a 8-a ajunge BCR Asigurari de Viata (de pe 9), in timp ce UNIQA se mentine la final de Top 10.Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale (AG) s-au ridicat, in intervalul ianuarie-martie al anului 2019, la valoarea de aproximativ 2,14 miliarde lei, in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Primele 10 societati de asigurare care au subscris prime aferente asigurarilor generale au cumulat o valoare de 2,06 miliarde lei, ceea ce reprezinta circa 96% din totalul acestui segment de activitate.PBS aferente asigurarilor de viata (AV) au insumat aproximativ 575 milioane lei, cu 8,75% mai mult fata de trimestrul I al anului 2018.

De asemenea, s-a mentinut si in primul trimestru al anului 2019 un grad mare de concentrare, astfel ca primele 2 societati din punct de vedere al volumului primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata detin o cota de piata cumulata in valoare de 61%. Iar 10 societati au detinut o pondere de 97% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate in valoare de 560 milioane lei.

Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Piata de brokeraj

Valorea primelor intermediate de companiile de brokeraj, pentru asigurari generale si asigurari de viata, a crescut cu 8,4% in primul trimestru din 2019 fata de perioada similara a anului trecut, de la 1,54 miliarde de lei la 1,67 miliarde de lei.

Potrivit ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, aceasta crestere este datorata atat cresterii volumului de prime intermediate pe asigurari generale (+8,47%), cat si cresterii volumului de prime intermediate pe segmentul asigurarilor de viata (+6,37%).

Modificarea pozitiva vine pe fondul unei cresteri agregate a volumului de prime brute subscrise de 7,4%.

In primul trimestru al anului 2019, brokerii de asigurare si/sau reasigurare au intermediat 61,52% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare, in usoara crestere fata de perioada similara a anului 2018, cand a fost de 60,96%.
La 31 martie 2019, figurau inregistrati in evidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara un numar 340 de brokeri autorizati, dintre care 296 de societati active, 14 societati cu activitatea suspendata temporar si 30 societati cu activitatea interzisa temporar.

Liderul pietei se mentine SAFETY Broker, fiind urmat de MARSH - Broker de Asigurare-Reasigurare, DESTINE Broker - care a urcat o pozitie fata de finalul anului trecut, TRANSILVANIA Broker de Asigurare, INTER Broker.

Situatia primilor 10 brokeri de asigurare si/sau reasigurare in functie de valoarea primelor intermediate la 31 martie 2019 se prezinta astfel:


Veniturile din activitatea de intermediere obtinute de brokerii de asigurare, in primul trimestru al anului 2019, au crescut cu 16% fata de aceeasi perioada a anului 2018, de la 254,67 milioane lei la peste 295,25 milioane lei.

PAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM