Piata Asigurarilor - Asigurari - Totul despre asigurari - Piata asigurarilor din Romania - 1asig.ro

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 ASF 
 Asiguratori 
 Brokeri 
 Date financiare 
 Organizatii 
 Va recomandam 
 Cariere 
 Job 
 PAD-PAID 
 Opinii 
 Dezbateri Bucuresti
-2
1 EUR = 4.6478 RON
1 USD = 4.0820 RON


RFI

Piata Asigurarilor

Societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris, in primul semestru al anului 2018, prime brute in valoare de 5,04 miliarde lei, fiind la acelasi nivel cu cel raportat in perioada similara a anului trecut, reiese din datele publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Din totalul pietei,79% reprezinta prime brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale (3,97 miliarde lei), iar 21% sunt prime aferente asigurarilor de viata (1,07 miliarde lei).

Imbunatatirea indicatorilor de solvabilitate a societatilor de asigurare a continuat si pe parcursul primelor sase luni ale anului. La sfarsitul lunii iunie a anului 2018, toate societatile de asigurare indeplineau atat cerintele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), precum si cerintele minime de capital (MCR), astfel ca ratele SCR si MCR, la nivelul pietei (calculate ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile sa acopere cerintele de capital si valoarea totala a necesarului de capital) au inregistrat valori supraunitare, precizeaza ASF.

In primul semestru al anului 2018, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati din cele 29 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2018.

Top asiguratori

Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In primul semestru al anului 2018, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 29 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2018.

Pe primul loc in topul jucatorilor din piata se mentine ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, cu o cota de piata de 13,60% in perioada ianuarie-iunie 2018, fiind urmata de CITY Insurance, cu o cota de 13,21%. OMNIASIG VIG a urcat o pozitie pana pe locul trei, comparativ cu primul trimestru din acest an, avand o cota de piata de 11,07%. 

In acelasi timp, ASIROM VIG coboara pe pozitia a patra - 10,73%, fiind urmat de GROUPAMA Asigurari - 10,00%.Pe segmentul asigurarilor generale, primele 10 societati de asigurare care au subscris prime aferente asigurarilor generale au cumulat o valoare de 3,83 miliarde de lei, ceea ce reprezinta circa 97% din totalul acestui segment de activitate.

Lider ramane CITY Insurance, cu o cota de piata de 16,78%, fiind urmat de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, GROUPAMA Asigurari si EUROINS.


Si pe segmentul asigurarilor de viata s-a mentinut un grad mare de concentrare, astfel ca 10 societati au detinut o pondere de circa 96,5% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate in valoare de 1,03 miliarde lei.

Primul loc este ocupat in continuare de NN Asigurari de Viata, cu o cota de piata de 35,02%, fiind urmat de BCR Asigurari de Viata VIG, ERGO Asigurari de Viata, BRD Asigurari de Viata si ALLIANZ-TIRIAC Asigurari.


La 30 iunie 2018 activau pe piata asigurarilor 29 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 16 au practicat numai activitate de asigurari generale ("AG"), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata ("AV") si 6 au practicat activitate compozita.

Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Brokerii au intermediat 62% din piata de asigurari, in S1 2018


In urma centralizarii raportarilor transmise de brokerii de asigurare si/sau reasigurare, la data de 30 iunie 2018, se constata o scadere procentuala fata de aceeasi perioada a anului 2017 a valorii primelor intermediate pentru asigurari generale si asigurari de viata, de 1,73%, pana la 3,12 miliarde de lei, potrivit raportului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Aceasta scadere este datorata in special scaderii volumului de prime intermediate pe asigurari generale cu 2,42%, corectata cu o crestere de 22,27% pe segmentul asigurarilor de viata. 

In acelasi timp, gradul de intermediere al brokerilor a scazut la 61,93%, de la 63,01% in urma cu un an.

La sfarsitul primului semestru al anului 2018, figurau inregistrati in evidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara un numar de 365 de brokeri de asigurare si/sau reasigurare autorizati, din care: 300 societati active, 47 de societati cu activitatea interzisa temporar si 18 societati cu activitatea suspendata.

Conform datelor ASF, primii 10 brokeri detin o cota de piata cumulata de 46,5%.

Lider al pietei ramane MARSH Broker de Asigurare Reasigurare, la fel ca in primul trimestru al anului, cu o cota de piata de 7,52%, fiind urmat de SAFETY Broker (7,51%), TRANSILVANIA Broker (5,48%), DESTINE Broker (5,17%), INTER Broker (4,83%).

Clasamentul este completat de: DAW Management, CAMPION Broker, UNICREDIT Insurance Broker, PORSCHE Broker si pe locul 10 urca MILLENIUM Insurance Broker (MIB) inlocuindu-l pe AON Broker.


PAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM