1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Dusmanii productivitatii si ...

Dusmanii productivitatii si sanatatea

Suntem in plina Luna a Asigurarilor de Sanatate si fiecare postare pe care o distribuim ma face sa ma gandesc cateva clipe in plus la ce inseamna de fapt sanatatea in zilele noastre, dincolo de acea definitie clasica la care cu totii ne gandim. Si uite asa, cateva momente astazi, cateva momente maine, intr-o luna ajungi de fapt sa te gandesti destul de mult la o tema.

O paranteza: [Daca nu v-ati gandit pana acum la asta, asa functioneaza campaniile de educare si informare si de-asta le repetam an de an pentru a avea impact. O singura postare, oricat de buna, nu face minuni. Un singur film, oricat de bine realizat, nu schimba comportamente. Dar "picatura" zilnica, periodica, repetitiva face minuni].

Revenind la gandurile mele, ma intrebam care este cea mai frecventa sursa de nefericire/ neimplinire din viata unui om activ din zilele noastre. Este important sa intelegem, pentru ca astfel de stari ne afecteaza sanatatea, fara indoiala.

Cred ca dragonul cu care ne luptam cu totii acum este dorinta de a face totul, mai mult si mai multe si faptul ca, inevitabil, ne lovim de sentimentul ca nu ne iese. Cred ca productivitatea a ajuns unul dintre cele mai valoroase atuuri pe care le putem avea. Cand trece o zi in care simti ca ai realizat ce ti-ai propus si poate chiar mai mult, sentimentul de liniste, satisfactie, chiar mandrie ca "ti-a iesit si azi" este in sine un izvor de bine si, implicit de sanatate.

Si, pentru ca vorbim de productivitate, las mai jos principalii factori pe care eu ii simt in fiecare zi ca pe mici sau mari rivali pe care trebuie sa ii inving, cu arme pe care doar rabdarea, experienta de viata, perseverenta si increderea te ajuta sa le gasesti.

  1. Lipsa de planificare
    Cati dintre voi aveti liste de "TO DO"? Nu ma refer la cele facute luni la care nu se mai uita nimeni pana vineri. Ma refer la liste amanuntite, impartite pe domenii ale vietii noastre, urmarite pas cu pas, bifate, completate, ajustate de cateva ori pe zi. 
    Sa stiti ca ajuta in nenumarate forme mai ales in cazul in care te simti coplesit de tot ce ai de facut pe fiecare plan al vietii tale. Cand ai un plan al fiecarei zile, iti este mai clar si unde se indreapta energia ta, ce faci cu timpul tau si poti ajusta asta. Este similar cu functia de la Revolut care iti arata in fiecare saptamana pe ce cheltuiesti cei mai multi bani. 
    Cu o planificare buna, poti insera, printre treburile de birou si aspecte personale pe care le tot amani, activitati pentru care nu pare sa gasesti niciodata timp. In plus, stiti vorba aceea inteleapta care spune ca, odata facut un plan bun, un task este aproape realizat? Cam asa se intampla, pentru ca un plan iti da impulsul necesar sa te apuci de treaba.
  2. Lipsa de concentrare
    Atat de multe am putea face daca pur si simplu ne-am concentra! Am in acest moment un laptop in brate, o tableta in stanga, un telefon si un e-reader in dreapta si in fata un televizor stins - care insa are nevoie doar de atingerea unui buton pentru a deveni o sursa de distragere a atentiei. Si acesta este unul dintre momentele pe care le consider linistite si lipsite de factori perturbatori. 
    Suntem chinuiti de propriile noastre notificari si de modul in care viata moderna si digitalizarea ne-au modelat existenta. Tine de noi si implica o disciplina aproape dureroasa sa reusim sa ne concentram pe ceea ce este cu adevarat important.
  3. Lipsa de somn
    Poate parea curios ca trec aici acest aspect, dar, dupa o perioada lunga, in care am considerat ca cel mult 7 ore de somn pe noapte ar trebui sa imi fie suficiente (cam atat imi permit, daca vreau sa fac tot ce imi propun) am inceput sa am dubii si sa ma documentez mai mult despre asta. 
    Este o discutie lunga despre somn dar, se pare ca asa cum ne-am obisnuit sa ne preocupam de importanta activitatii fizice si a alimentatiei sanatoase pentru a ne asigura ca functionam in parametrii optimi, asa ar trebui sa ne gandim mai des si la igiena somnului nostru si sa intelegem cum ne afecteaza productivitatea. Va recomand cartea "Despre somn" a lui Matthew Walker sau, daca aveti 2 ore de stat in masina sau de gatit prin bucatarie, puteti sa il ascultati pe autor intr-un podcast bun, in care va explica teoriile sale.
  4. Multi-taskingul
    Il mentionez aici pentru ca, desi cu totii stim cate studii au demonstrat ca este o strategie foarte proasta de a ne gestiona treburile zilnice, cadem constant in plasa lui. Nu, sa faci mai multe lucruri de-odata nu te va ajuta sa le faci mai repede si in niciun caz mai bine. 
    Orice trecere de la o activitate la alta iti afecteaza concentrarea si iti mai fura cel putin 15 minute din viata, necesare sa ajungi iar la ritmul pe care il aveai cand lucrai la ceva anume, pana sa te lasi intrerupt.
  5. Procrastinarea

Putine comportamente ne afecteaza atat de tare starea de spirit si ne induc un sentiment atat de puternic de vinovatie. Se scriu tomuri intregi despre procrastinare - se explica, se ofera solutii.

Ce cred insa este ca nu iti poti invinge procrastinarea decat daca esti sincer cu tine si te intrebi de ce tot amani sa faci anumite lucruri. Se poate sa descoperi atunci ca poate esti pur si simplu prea obosit, poate ceea ce trebuie sa faci nu prezinta deloc interes pentru tine si poate nici nu ar trebui sa faci asta, poate e prea greu si ai nevoie de etape premergatoare rezolvarii acelui task. Desigur insa, poate descoperi ca este doar un moment de lene acuta si stii singur ca este cazul sa te scuturi si sa te apuci de treaba.

Si daca unul dintre lucrurile pe care le-ai tot amanat este sa iti faci o asigurare de sanatate, este un moment foarte bun sa faci. Nicicand nu a fost mai usor sa gasesti un produs care sa ti se potriveasca si, din pacate, nicicand nu a fost mai evident ca avem nevoie de o astfel de protectie in viata noastra. Ai tu grija de tine cu tot ce poti in fiecare zi si asigura-te ca, la nevoie, cand trebuie sa primesti ajutor de specialitate, ai o polita buna pe care sa te bazezi.