Vine sezonul cald, de vacante si weekenduri de plimbari (sper! Pentru ca la cum s-au prezentat temperaturile anul acesta, pare ca am ratat sa merg la mare in februarie si acum, in mai, este prea frig). Oricata treaba ati avea la serviciu si oricate activitati va retin pe acasa, inevitabil veti incepe sa va plimbati mai mult cu masina/motocicleta sau fiecare cu ce are, sa faceti drumuri mai lungi.
De opt ani, un prieten cicalitor, dar responsabil, va insoteste in aceasta perioada. Va "vaneaza" online si, cand contextul o permite, chiar offline. Ca un parinte care va bate la cap pentru ca va vrea binele, va tot repeta sfaturile de siguranta rutiera:
- Nu conduce obosit!
- Ai grija sa pastrezi distanta!
- Nu uita cum functioneaza franarea si fii precaut!
- Ai grija cand ploua!
- Ia masurile necesare cand e ceata!
- Lasa telefonul de-o parte cand conduci!
- Si desigur...FII TREAZ LA VOLAN!
Ati ghici probabil ca acest prieten este Campania Nationala de Siguranta Rutiera - FII TREAZ LA VOLAN pe care, cu ajutorul pietei de asigurari si al partenerilor din domenii conexe, am reusit sa o facem cea mai longeviva campanie de acest fel de pe la noi.
Am inceput-o fara sa stim ce va deveni. Incepusem cu ideea unor campanii de informare a soferilor cu privire la ceea ce trebuie sa faca in caz de accident si legatura cu domeniul asigurarilor. Legatura a ramas, dar noi ne-am dat seama, de la o editie la alta, ca nevoia de educare, informare si comunicare in domeniul sigurantei rutiere era atat de mare, incat TREAZ LA VOLAN trebuia sa ia amploare si sa ajunga la cat mai multi....soferi, initial, pentru ca la ei ne-am gandit. Am ajuns, editie dupa editie, sa ne adresam si motociclistilor, biciclistilor, pietonilor, utilizatorilor de trotinete.
Am oferit an de an o multime de informatii din studii importante la nivel mondial, dar si din cercetari realizate de experti locali. V-am adus aproape oameni din politie, soferi profesionisti, specialisti in asigurari auto sa va vorbeasca despre siguranta rutiera si sa va faca sa intelegeti riscurile la care va expuneti cand iesiti in trafic.
La fiecare editie am schimbat tema, pentru a acoperi cat mai multe si pentru a le analiza in detaliu. Ne-am ferit de abordari generale si superficiale. Nu este suficient sa spui cuiva ca nu trebuie sa vorbeasca la telefon cand conduce, sa manance sau sa conduca obosit. Trebuie sa ii explici (uneori de multe ori) si de ce.
Schimbam abordarea
Anul acesta schimbam abordarea. Daca pana acum totul a plecat de la ideile pe care noi si partenerii nostri ne-am dorit sa vi le transmitem referitoare la siguranta rutiera, acum lucrurile se schimba si pornim de la ideile voastre, dupa care va ghidati modul de actiune in trafic si care va pot face sa gresiti uneori.
Ati ghicit probabil tema cu care din iunie FII TREAZ LA VOLAN va intampina. Este vorba despre MITURILE referitoare la siguranta rutiera.
Sunt acele idei, adesea periculoase, bine impamantenite in mintea participantilor la trafic (fie din presupusa experienta a cuiva, sau doar de la vreo opinie bine promovata). De multe ori, ne folosim de ele pentru a ne justifica decizii si actiuni care stim ca incalca regulile si contravin sfaturilor care ar trebui sa ne tina in siguranta.
Trecem acum doar prin cateva exemple de astfel de mituri. Daca va regasiti intr-unul sau chiar mai multe, credem ca ideea este clara. Trebuie sa urmariti campania FII TREAZ LA VOLAN sa intelegeti unde gresiti si sa distribuiti mesajele care va ajuta si pe voi, dar si pe cei apropiati voua, sa aveti drumuri mai sigure.
Centura de siguranta nu trebuie purtata pe locurile din spate. Poate zambiti, dar multi, foarte multi soferi si pasageri in continuare cred asta.
Am masina veche cu tabla groasa. Nu patesc nimic! Nu ati auzit niciodata viteji care declarau fara retineri "Sa intre in mine! Tabla de la a mea nici nu se indoaie, dar el se face praf!".
Anvelopele all-season sunt mai bune. Evident este doar ca te scapa de o bataie de cap in plus cu schimbarea de anvelope. In rest, incepe o discutie ampla despre calitatea anvelopelor alese si modul de utilizare.
Poti reduce consumul de combustibil scotand din viteza dupa ce ai accelerat suficient. E drept ca pretul combustibilului nu este de neglijat, dar daca ai nevoie sa faci o manevra importanta si esti cu motorul "pe liber"....Cat de mare credeti ca este acea economie?
Barbatii conduc mai bine decat femeile. Mai bine nu intram acum in aceasta polemica, dar as putea invita cateva femei soferi profesionisti sa va spuna si opinia lor. Sa nu confundam curajul cu abilitatile.
Daca beau doar o bere, este in regula! Dupa ani si ani de campanii rutiere, intr-o tara in care toleranta la alcool consumat la volan este zero, acest mit inca exista. Acesta este un lucru ingrijorator.
Avem o lista lunga de mituri pe care le vom aborda si va garantam ca va fi cel putin unul pe care veti realiza ca si voi in tineti acum strans in brate, fara sa realizati cat rau va poate face.
Asadar, va invitam sa sustineti FII TREAZ LA VOLAN 2023. Fiti parteneri ai acestui demers, pentru ca va asociati cu o cauza care are nevoie sa fie sustinuta. Sa nu uitam nicio clipa ca suntem pe locul 1 la decese din accidente rutiere grave la nivel european. Cum am ajuns aici si de ce nici nu mai conteaza. Grav este ca nu lasam deloc acest rusinos loc 1 si trebuie neaparat sa facem ceva. Indiferenta chiar ucide. Poate nu direct de fiecare data, dar indirect o face mereu.
Nu fiti indiferenti! Fiti treji la volan si responsabili in tot ce faceti!