1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Femininul din asigurari

Femininul din asigurari

O asigurare - Doua asigurari. Iata cum femininul din asigurari ni se dezvalui inca de la primul contact cu termenul. Desi gestionate intr-o lume de business in care gasim preponderent latura masculina la putere - cel putin in industria de profil din Romania - asigurarile au o componenta profund feminina daca te gandesti mai bine la ele si la rolul pe care il joaca in vietile noastre.

Imi e greu sa inteleg de ce sunt atat de multi reticenti cand vine vorba de asigurari si se incrunta cand li se spune ca le-ar cam fi utile. Asigurare are in ea ceva din grija feminina cu care ne-am invatat inca de mici.

 • Cine se gandeste la cele mai negre scenarii care ne-ar putea afecta?
 • Cine nu poate functiona in parametri normali decat daca ne stie protejati?
 • Cine are ca principala preocupare sa gaseasca solutii pentru orice risc a carui producere ne-ar putea afecta?

Ati fost tentati sa ziceti "mama"? "Bunica"? Eu vorbeam despre asigurare. Personificata insa, da, are multe elemente asemanatoare unei mame sau a unei bunici grijulii.

Ce ii raspunzi unei femei care are grija de tine (poate fi o mama, sotie, sora, prietena buna) cand iti spune cu fermitate ca trebuie sa te imbraci bine pentru ca este frig sau ca trebuie sa iei o aspirina, pentru ca dai semne incipiente de raceala?

 • Ii multumesti pentru grija, zambesti si faci ce ti se spune, pentru ca stii ca ti se doreste doar binele.

De ce ai raspunde altfel unei oferte de asigurare care nu face altceva decat sa listeze cu constiinciozitate riscurile la care esti expus si parametrii in care te poate ajuta in cazul in care vreunul se produce.

Nu iti place cand te uiti la asigurarea ta de locuinta si vezi ca iti vorbeste despre riscul de cutremur, riscul de inundatie, Doamne fereste de un incendiu... Dai din cap dezaprobator si de multe ori ai tendinta sa o ignori. Ce sa mai spunem despre asigurarea de sanatate care iti vorbeste despre riscul de boli sau cea de viata, care vorbeste chiar despre deces?

Nu este insa aceeasi reactie pe care, copil fiind, o aveai cand mama sau bunica iti repetau de cate ori aveau ocazia toate riscurile la care te expui daca:... nu inveti, ....nu te imbraci bine,...iti faci prietenii nepotriviti etc.? Atunci stii ca ti-au facut bine toate aceste sfaturi si grija primita. De ce nu crezi ca este la fel si acum?
 

Asemanarea dintre asigurari si figurile feminine pline de grija din viata ta

 1. Au capacitatea de a lista rapid riscuri la care esti expus si poate nici nu te gandisei
  Nu ti s-a intamplat niciodata sa iti citesti polita de asigurare si sa vezi acolo mentionate riscuri pentru care esti protejat si la care nici macar nu te gandisei vreo clipa? 
  Cam asa este si cu povetele unei mame sau ale unei bunici trecute prin viata. Iti pot deschide ochii asupra unor pericole pe care tu, in elanul tau, nici nu le-ai gandit vreo clipa.
 2. Sunt plasa ta de siguranta
  Da, asigurarile asta sunt: o plasa de siguranta pentru etape in care ai nevoie de ele. In restul timpului, stau cuminti si asteapta doar momentul in care ai putea sa le ceri ajutorul. Totodata, se bucura daca nu o faci si asta este firesc, pentru ca inseamna ca tu esti bine si nu ai dat de greu in nicio forma. Ele raman la fel de vigilente si gata de interventie. 
  Mentinand analogia, in momentele grele din viata ta, la cine fugi sa plangi si sa ceri ajutorul? De regula la cea mai apropiata figura materna. Asta pentru ca grija feminina este nu doar un balsam pe rani, ci si o sursa inepuizabila de sfaturi si solutii salvatoare pentru cei pe care ii protejeaza.
 3. Te ajuta sa mergi mai departe

O asigurare la care apelezi cand ai nevoie are ca principal rol sa te ajute sa mergi mai departe. Nu poate opri un risc sa se produca si nu poate opri un eveniment sa te afecteze, dar poate fi acolo pentru tine sa te ajute sa te aduni, sa reconstruiesti si sa te pui pe picioare.

O soarta asemanatoare are si o mama. Oricat ar vrea, nu poate crea un zid in jurul copilului protejat, care sa il fereasca de toate relele. Daca ii este dat sa treaca prin greutati, va trece. Atunci ea va fi acolo sa il ajute sa isi regaseasca echilibrul si drumul.

In loc de concluzie...

Gandindu-ma la cele de mai sus, pot spune ca n-ar fi rau deloc sa avem mai multe figuri feminine in lumea asigurarilor. Alaturarea lor cu rolul pe care il au aceste produse atat de abstracte si pragmatice in aparenta, le poate umaniza si poate dezvalui adevarata lor insemnatate.