1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cum stabilesti adevarata valoare a unei catedrale istorice?

Reconstructia catedralei Notre Dame, afectata recent de un incendiu violent, va presupune o investitie de ordinul miliardelor de dolari, in incercarea arhitectilor, istoricilor si artizanilor de a readuce aerul medieval asupra unui monument cu o istorie de peste 800 de ani. In acest proces de reconstructie, contrar a ceea ce s-ar putea crede, industria de asigurari va suporta doar costuri infime, arata Associated Press. Dar cum stabilesti pretul unui sentiment, al unei istorii, al unui renume la nivel international?

Cu toate operele de arta de dinainte de 1905, Notre Dame e proprietatea statului francez si, prin urmare, nu este asigurata. Guvernul francez este responsabil cu costurile de restaurare si/sau reconstructie pentru ca are resursele financiare necesare in acest sens, dar si pentru ca asigurarea privata a unui monument national si de mare valoare ar fi nu doar complicata, ci si extrem de costisitoare. Proprietatile unice, ca monumentele sau relicvele religioase, sunt greu de valorizat. Poate cea mai dificila intrebare este, potrivit sursei citate, cum stabilesti pretul unui sentiment, al unei istorii, al unui renume la nivel international?

"Un numar mic de asiguratori specializati, cum ar fi Lloyd's of London, sunt dispusi sa isi asume riscul de a asigura astfel de valori, dar primele de asigurare rezultate sunt uriase. Industria de asigurari opereaza prin raspandirea riscului asupra unui numar mare de parti asigurate in mod similar si, evident, in cazul unor active unice, nu exista un pool foarte mare", spune, pentru Associated Press, Bruce HUBER - Profesor de drept, University of Notre Dame, Indiana.

Oamenii, corporatiile si alte entitati cu valoare recunoscuta si active substantiale - cum ar fi Franta sau orice alt stat-natiune -, aleg, de cele mai multe ori, sa se auto-asigure. "Costul calculat pentru finantarea unei reparatii ocazionale sau inlocuirea unui obiect unic va fi mai mic decat suma primelor de asigurare. Prin urmare, nu cred ca Egipt a achizitionat o polita pentru a asigura, de exemplu, Piramidele din Egipt", mai arata Profesorul Bruce HUBER.

Cum autoritatile franceze continua investigatiile pentru a stabili cu exactitate cauza incendiului, atentia s-a mutat pe un proiect de renovare in valoare de 6 milioane de euro care era in desfasurare in momentul in care a izbucnit incendiul. Contractorii implicati in acest proiect - Europe Echafaudage si Le Bras Freres -, erau acoperiti printr-o asigurare de raspundere civila incheiata la AXA, dar despagubirile ar fi "o picatura intr-un ocean" comparativ cu costul total pentru restaurarea catedralei, arata, pentru sursa citata, Robert READ - Head of Art and Private Client, Hiscox -, reprezentant al unei companii internationale de asigurari.

Reconstructia unui punct de reper cu o istorie de peste 800 de ani e dificila si costisitoare, intrucat scopul este de a pastra caracterul original al cladirii, nu de a-l inlocui. Ecclesiastical Insurance, o companie de asigurari din Marea Britanie cu o experienta de 130 de ani in asigurarea bisericilor, spune ca, prin prisma varstei, structurile sunt complicat de asigurat. In Marea Britanie, de exemplu, cladirile recunoscute cu o valoare istorica mare trebuie restaurate in modul in care fusesera construite la origini, ceea ce inseamna sa gasesti materialele si artizanii care pot reproduce o munca realizata in timpuri medievale, de exemplu, iar acest lucru devine rapid extrem de costisitor.

Paul HUMPHRIS - Specialist Claims Consultant, Ecclesiastical Insurance -, a subliniat, pentru Associated Press, ca principala problema in cazul Notre Dame o reprezinta siguranta. Cu alte cuvinte, daca anumite parti ale cladirii lasa impresia ca se pot prabusi din clipa, in clipa, se va face orice este necesar pentru a asigura stabilitatea pe termen lung. Acest lucru ar putea include "un anumit element de violenta" pentru a darama structurile respective, in incercarea de a asigura certitudinea ca nimeni nu va fi ranit. Dar, cand e posibil, procesul de restaurare va fi realizat caramida cu caramida, arata sursa citata. "Cred ca mesajul principal este acela ca aceasta cladire poate fi restaurata - nu este vreun motiv care sa arate contrariul -, dar nu va fi o replica exacta", concluzioneaza Paul HUMPHRIS.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
SPECIAL
Incendiul de la Catedrala Notre Dame din Paris a provocat daune imense

AXA ofera 10 milioane de euro pentru restaurarea catedralei Notre Dame, iar GROUPAMA trimite 1.300 de stejari din padurile din Normandia
AXA ar putea plati unele daune dupa incendiul care a mistuit catedrala Notre Dame