1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

SPECIAL
Incendiul de la Catedrala Notre Dame din Paris a provocat daune imense

Catedrala Notre Dame din centrul Parisului, una dintre cele mai valoroase si mai vizitate monumente din lume, a fost cuprinsa, luni seara, de un incendiu devastator care a provocat "daune colosale", scrie presa internationala. Una dintre turle si acoperisul s-au prabusit, dar zidurile exterioare si cele doua clopotnite nu s-au prabusit.

Nu este clara cauza incendiului, izbucnit in jurul orei locale 18:50 (19:50, ora Romaniei), insa oficialii sustin ca ar putea avea legatura cu lucrarile de renovare. Lucrarile de restaurare insumeaza 120 de milioane de euro, a declarat un reprezentant al Notre Dame Paris pentru ABC News.

Dupa aproape opt ore de lupta cu flacarile, pompierii au anuntat in cursul noptii ca focul este acum sub control.

Pericolul incendiului de la Notre Dame a fost indepartat a declarat, marti dimineata, Laurent Nunez, secretar de stat in Ministerul de Interne al Frantei. Marti va avea loc o intalnire cu experti si arhitecti care vor incerca sa afle daca structura este stabila si pompierii pot patrunde in interiorul Catedralei pentru a face inventarul pagubelor produse de incendiul care a ars intregul acoperis si turla centrala.

"Vom reconstrui Notre-Dame", a promis Presedintele francez, Emmanuel MACRON, dupa incendiul care a devastat catedrala simbol al arhitecturii gotice. "Ce este mai rau a fost evitat, chiar daca batalia inca nu a fost castigata complet", a declarat seful statului, care si-a exprimat tristetea cu privire la acest eveniment nefast.

Un specialist in istoria cladirilor religioase a declarat, pentru msn.com, ca atunci cand este vorba despre renovarea unei biserici intotdeauna trebuie luate masuri drastice de siguranta, mai ales cand exista lemn in structuri.

Miliardarul Francois-Henri PINAULT a anuntat ca va dona suma de 100 de milioane de euro pentru reconstruirea Catedralei Notre-Dame. De asemenea, familia miliardarului francez Bernard ARNAULT si grupul sau de bunuri de lux LVMH va dona 200 de milioane de euro.

Noaptea trecuta pompierii au reusit sa salveze valoroase lucrari de arta, inclusiv ceea ce se spune a fi "coroane de spini" purtata de Iisus inainte de crucificare, care era pastrata inauntrul catedralei construite in secolele 12 si 13. O mantie, pe care Ludovic al IX al Frantei ar fi purtat-o cand a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemenea, salvata.

500 de pompieri au fost mobilizati luni noaptea pentru stingerea incendiului devastator. Dintre acestia, unul a fost ranit. Primarul francez, Anne HIDALGO, a declarat ca autoritatile au evacuat oameni din cladirile din zona - inclusiv de la casele din apropierea catedralei.

Catedrala este inscrisa in patrimoniul mondial al UNESCO si vizitata de milioane de pelerini anual si de turisti. In medie, 30.000 de persoane viziteaza zilnic catedrala, iar in zilele cu afluenta ridicata, se ajunge al 50.000 de oameni. Pe 24 august 1944 de aici se facea anuntul de eliberare de sub ocupatia nazista iar 26 de ani mai tarziu, in 1970, catedrala gazduia funeraliile generalului Charles de Gaulle.

Sursa video: YouTube/Global News