1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

AXA ar putea plati unele daune dupa incendiul care a mistuit catedrala Notre Dame

AXA, cea mai mare companie de asigurari din Franta, se confrunta cu potentiale daune dupa incendiul care a mistuit catedrala Notre Dame, prin prisma acoperirii prin asigurare oferite celor doi contractori implicati in reabilitarea catedralei, Europe Echafaudage si Le Bras Freres, arata Financial Times. Desi a precizat ca Europe Echafaudage si Le Bras Freres sunt acoperiti de o asigurare de raspundere civila, AXA a refuzat sa estimeze care ar putea fi potentialele daune asociate cu prejudiciile cauzate.

"Catedrala Notre Dame este clasificata ca monument istoric din 1862 si, ca toate proprietatile care apartin statului, este asigurata de stat (prin urmare, AXA nu este asiguratorul pentru monumentul insusi). Printre companiile implicate in proiectele de constructie a catedralei, AXA France ofera asigurare de raspundere civila pentru doua companii: Europe Echafaudage si Le Bras Freres. Aditional, AXA Art este implicata in asigurarea unor anumite artefacte si obiecte ceremoniale din Notre Dame. In prezent, cauza incendiului face obiectul investigatiilor. Toate echipele AXA coopereaza pe deplin cu serviciile de stat, pentru a ajuta in acest proces. Acum, trebuie sa avem rabdare si sa lasam specialistii sa isi faca treaba", se arata intr-un comunicat al companiei, citat de presa internationala.

Pe de alta parte, arata Insurance Journal, cele mai importante companii de asigurari din Europa considera ca Franta trebuie sa suporte cea mai mare parte a costurilor necesare pentru reconstructia Notre Dame. Doar costurile unui proiect multi-anual de restaurare ar putea fi stabilite clar abia la un an distanta de la incendiul care a mistuit o catedrala cu o vechime de peste opt secole, estimeaza expertii din industrie. In ceea ce priveste procesul de restaurare, acesta s-ar putea intinde pe o perioada de 20 de ani.

Potrivit sursei citate, costurile necesare pentru restaurarea Notre Dame - una dintre cele mai frumoase catedrale gotice din intreaga lume -, sunt estimate la opt miliarde de dolari. In momentul de fata, e greu de stabilit cu exactitate suma necesara. Cert este, insa, ca Windsor Castle (cel mai mare castel din lume) a avut nevoie, dupa incendiul violent din 1992, de un proces de restaurare care a presupus fonduri totale de 48 de milioane de dolari si o munca intinsa pe durata a 5 ani, arata Insurance Journal, citand Royal Collection Trust.

Gigantul Swiss Re spune ca lucrarile de arta din cladiri precum catedrala Notre Dame sunt, in general, neasigurate, intrucat sunt de nepretuit. Lucrarile de arta imprumutate de la terti trebuie, insa, sa fie asigurate.

Campania de strangere de fonduri anuntata de Presedintele Frantei, Emmanuel MACRON, a demarat cu donatiile a trei dintre cele mai bogate familii din Franta, care au oferit impreuna aproape 700 de milioane de euro in acest sens. Astfel, potrivit CNN, miliardarii din umbra gigantilor LVMH Group, Kering si L'Oreal au oferit 565 de milioane de euro. Totodata, compania Total a promis 100 de milioane de euro pentru restaurarea Notre Dame, iar Capgemini a anuntat ca va dona 1 milion de euro.