1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

UE ia masuri pentru reducerea numarului de accidente rutiere si introducerea masinilor autonome

Institutiile UE au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la regulamentul revizuit privind siguranta generala. Incepand cu 2022 va deveni obligatorie introducerea in vehiculele europene a unor noi tehnologii de siguranta pentru a proteja pasagerii, pietonii si biciclistii, a transmis Comisia Europeana.

Noile tehnologii de pe piata pot contribui la reducerea numarului de decese si de vatamari corporale pe drumurile noastre, 90% dintre acestea fiind cauzate de erori umane. In mai 2018, Comisia a propus ca anumite masuri de siguranta a vehiculelor sa fie obligatorii, inclusiv sistemele care reduc unghiurile moarte periculoase la camioane si autobuze si tehnologiile care avertizeaza conducatorul auto in caz de somnolenta sau de neatentie.

Elementele avansate de siguranta vor reduce numarul accidentelor, vor deschide calea spre o mobilitate tot mai conectata si mai automatizata si vor stimula inovarea si avantajul competitiv global al industriei europene a autovehiculelor.

Comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elzbieta BIENKOWSKA, a declarat: "In fiecare an, 25 000 de persoane isi pierd viata pe drumurile noastre. Marea majoritate a acestor accidente sunt cauzate de erori umane. Putem si trebuie sa actionam pentru a schimba lucrurile. Datorita noilor elemente avansate de siguranta care vor deveni obligatorii, putem avea acelasi impact ca atunci cand au fost introduse centurile de siguranta. Multe dintre noile elemente exista deja, in special in vehiculele de lux. Acum ridicam nivelul de siguranta in ceea ce priveste toate vehiculele si deschidem calea spre o mobilitate tot mai conectata si mai automatizata in viitor."

Printre noile elemente de siguranta obligatorii se numara (a se vedea lista completa aici):

1. Pentru autoturisme, camionete, camioane si autobuze: sisteme de avertizare in caz de somnolenta si de neatentie a conducatorului auto (de exemplu, utilizarea telefoanelor inteligente in timpul conducerii), asistenta inteligenta pentru controlul vitezei, sisteme de siguranta la mersul in marsarier cu camera de luat vederi sau cu senzori si dispozitive de inregistrare a datelor in caz de accident ("cutia neagra").

2. Pentru autoturisme si camionete: asistenta pentru mentinerea benzii de circulatie, sisteme avansate de franare de urgenta si centuri de siguranta imbunatatite in urma testelor de impact.

3. Pentru camioane si autobuze: cerinte specifice de imbunatatire a vizibilitatii directe a soferilor de autobuz si de camion si de eliminare a unghiurilor moarte, precum si sisteme frontale si laterale ale vehiculului pentru a detecta si a avertiza cu privire la prezenta participantilor la trafic vulnerabili, in special la efectuarea virajelor.

Comisia se asteapta ca masurile propuse sa ajute la salvarea a peste 25.000 de vieti si la evitarea a cel putin 140.000 de vatamari corporale grave pana in 2038. Acestea vor contribui la obiectivul pe termen lung al UE de a ajunge la aproape zero decese si vatamari corporale grave pana in 2050 ("Viziunea zero").

Pe langa protectia cetatenilor pe drumurile europene, noile elemente avansate de siguranta vor ajuta conducatorii auto sa se obisnuiasca treptat cu noile sisteme de asistenta pentru conducere. Cresterea gradului de automatizare ofera un potential semnificativ pentru compensarea erorilor umane si asigura noi solutii de mobilitate pentru persoanele in varsta si pentru cele cu deficiente fizice. Toate acestea ar trebui sa sporeasca increderea si acceptarea de catre public a automobilelor automatizate, sprijinind tranzitia catre conducerea autonoma, precizeaza Comisia Europeana.

Pasii urmatori

Acordul politic la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul si Comisia in urma asa-numitelor negocieri din cadrul trilogului face in prezent obiectul unei aprobari formale din partea Parlamentului European si a Consiliului.

Noile elemente de siguranta vor deveni obligatorii incepand cu 2022, cu exceptia vizibilitatii directe pentru autobuze si camioane si extinderea zonei de impact a capului la autoturisme si camionete, care vor urma mai tarziu din cauza modificarilor structurale de proiectare necesare.

Context

In ultimii ani, UE a introdus o serie de masuri obligatorii care au contribuit la o reducere anuala de 50.000 a accidentelor rutiere soldate cu decese, conform estimarilor. Aceste masuri includ sisteme electronice de control al stabilitatii pentru toate vehiculele, precum si sisteme avansate de franare de urgenta si sisteme de avertizare la trecerea involuntara peste liniile de separare a benzilor de circulatie, la camioane si autobuze.

In 2017, Comisia a lansat o consultare publica pentru a colecta opiniile partilor interesate cu privire la potentialele imbunatatiri ale masurilor actuale privind siguranta vehiculelor. In mai 2018, Comisia a propus o revizuire a Regulamentului privind siguranta generala si a Regulamentului privind siguranta pietonilor, in cadrul celui de-al treilea set de actiuni "Europa in miscare". Pe langa versiunea revizuita a Regulamentului privind siguranta generala, este necesara gestionarea eficienta a sigurantei infrastructurii rutiere, propunerea Comisiei in acest domeniu fiind aprobata in luna februarie 2019.

De asemenea, Comisia a prezentat o Comunicare privind mobilitatea conectata si automatizata pentru a face din Europa un lider mondial in domeniul sistemelor de mobilitate autonome sigure. Ca un prim rezultat in ceea ce priveste mobilitatea conectata, Comisia a adoptat noi norme care sa accelereze implementarea sistemelor de transport inteligente cooperative pe drumurile europene. Acestea le permit vehiculelor sa "comunice" intre ele, cu infrastructura rutiera si cu ceilalti participanti la trafic - de exemplu, in ceea ce priveste situatiile periculoase, lucrarile rutiere si momentul schimbarii culorii semafoarelor, facand transportul rutier mai sigur, mai curat si mai eficient.

FII TREAZ LA VOLAN!

Cresterea sigurantei rutiere reprezinta o prioritate pentru Romania, in contextul in care tara noastra a raportat, in 2017, cea mai ridicata rata a accidentelor mortale dintre toate statele membre ale Uniunii Europene: 99 de decese la un milion de locuitori (dublu comparativ cu media europeana, care a fost de 50 de decese la un milion de locuitori) - aceasta este statistica neagra care a transformat Romania in liderul UE la mortalitatea din accidente rutiere.

In acest context, necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Printre acestea se numara si campania "FII TREAZ LA VOLAN!".

Cea de-a treia editie a acesteia s-a desfasurat in perioada iulie - septembrie 2018, fiind initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si derulata cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si al BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania. Urmareste pagina de Facebook oficiala "Treaz la volan" sau intra pe treazlavolan.ro.

Cresterea sigurantei rutiere are o influenta importanta si in industria de asigurari, in vederea reducerii accidentelor si, implicit, a daunelor auto achitate de asiguratori. In 2018, ponderi semnificative ale indemnizatiilor brute platite de societatile de asigurare au fost inregistrate chiar de segmentele auto:
- Clasa A10, Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA + CMR): volum al indemnizatiilor brute platite de peste 2,78 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 24% fata de anul precedent;
- Clasa A3, Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (CASCO): 1,42 miliarde lei, mai mari cu circa 19% fata de 2017.