1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Romania, locul 1 in UE la rata mortalitatii pe fondul accidentelor rutiere

Statisticile oficiale la nivel comunitar privind siguranta rutiera sunt ingrijoratoare pentru Romania, care, in 2017, a fost liderul Uniunii Europene la mortalitatea din accidente rutiere. Astfel, potrivit ETSC (European Transport Safety Council), Romania a inregistrat o rata de 99 de morti la un milion de locuitori - dubla comparativ cu media europeana, care a fost de 50 de decese la un milion de locuitori -, 2017 fiind cel de-al treilea an consecutiv care a adus o crestere a numarului deceselor cauzate de accidentele rutiere.

European Transport Safety Council a analizat 32 de tari din Uniunea Europeana si a constatat ca, in 2017, 22 dintre acestea au reusit sa reduca numarul victimelor, cele mai bune rezultate fiind inregistrate de tari precum Estonia (reducere cu 32%), Luxemburg (22%), Norvegia (21%) si Slovenia (20%). Numarul celor care au decedat anul trecut in urma accidentelor rutiere produse in UE a fost ridicat (25.250 de decese), dar se poate observa o scadere de 2% comparativ cu 2016 si o scadere de 3% pentru ultimii 4 ani.

Din pacate, insa, Romania nu s-a regasit pe lista celor 22 de tari mentionate anterior. Nici nu avea cum, de vreme ce, in 2017, a inregistrat cea mai mare rata a mortalitatii la nivelul intregii Uniuni Europene. In 2017, arata ETCS, numarul deceselor inregistrate in urma accidentelor rutiere produse in Romania a fost de 1.951, cu 2% mai mare decat in 2016 (1.913 decese). 99 de decese la un milion de locuitori - aceasta este statistica neagra care a transformat Romania in liderul UE la mortalitatea din accidente rutiere.

Cu numai 750 de kilometri de autostrazi si o retea nationala de drumuri formata in proportie de 90% din drumuri cu o singura banda de mers in fiecare directie, dupa cum arata ECTS, efectele negative asupra sigurantei rutiere sunt usor de observat. Nu e prima oara cand infrastructura rutiera a Romaniei ajunge exemplu negativ in UE, si nu numai, Banca Mondiala inscriindu-se si ea pe lista entitatilor care subliniaza precaritatea infrastructurii rutiere a Romaniei.

Totodata, aceeasi Banca Mondiala mai arata, potrivit ECTS, ca, in 2016, Romania a adoptat o Strategie Nationala de Siguranta Rutiera, care prevede, pana in 2030, investitii de nu mai putin de 27 de miliarde de euro in infrastructura rutiera. Din pacate, insa, asa cum puncteaza Banca Mondiala, Romania inca nu a identificat sursele de finantare necesare pentru o astfel de investitie. S-a identificat, insa, faptul ca viteza ramane in continuare unul dintre cei mai important factori cauzatori de evenimente rutiere grave.

European Transport Safety Council subliniaza nevoia cresterii nivelului de siguranta rutiera si arata ca sprijinul politic al guvernelor statelor membre UE este crucial in acest sens. Doar asa, puncteaza ETCS, numarul victimelor accidentelor rutiere (500 de morti in fiecare saptamana) poate fi redus.

"Daca, in Europa, doua avioane cu pasageri s-ar prabusi in fiecare saptamana, raspunsul public si politic ar duce la schimbare, iar imbunatatirile aduse in ultimii 50 de ani sigurantei aviatice au venit in astfel de contexte. Acum, avem nevoie de o abordare adecvata la nivelul sigurantei rutiere. Comisia Europeana a anuntat recent masuri indraznete, cu vehicule mai sigure si o infrastructura mai sigura, care sa salveze vieti pe drumurile europene. Dar aceste masuri au nevoie de sprijin politic din partea statelor membre si de timp. Guvernele din UE trebuie sa se implice in acest sens - in lunile urmatoare, nu in anii urmatori -, cu o mai buna aplicare a masurilor, cu alte masuri urgente, pentru a reduce principalele cauze de deces si vatamari grave: depasirea vitezei, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, distragerea atentiei si nepurtarea centurii de siguranta", a explicat Antonio AVENOSO - Executive Director, ECTS.

In acest context, APPA (Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor) deruleaza o noua editie a campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera "FII TREAZ LA VOLAN!", derulata cu sprijinul Politiei Romane, al UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania) si al BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania). Mai multe detalii despre campania "FII TREAZ LA VOLAN!" sunt disponibile atat pe treazlavolan.ro, cat si pe conturile de FacebookInstagram si YouTube dedicate.