1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
TOP 10 companii de asigurari de ...

TOP 10 companii de asigurari de viata, in S1 2023

Primele brute subscrise de catre societatile de asigurare pentru activitatea de asigurari de viata au inregistrat o valoare de peste 1,5 miliarde de lei in primul semestru din 2023, in crestere cu aproximativ 2% comparativ cu perioada similara din anul precedent.

De asemenea, s-a mentinut si la finalul semestrului I 2023 un grad mare de concentrare, astfel ca 5 societati au detinut o pondere de aproximativ 82% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate in valoare de circa 1,2 miliarde lei, se arata in raportul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.

In clasamentul jucatorilor, primele locuri sunt ocupate de NN Asigurari de Viata - cu o cota de piata de peste 33% si subscrieri estimate de XPRIMM la peste 500 milioane de lei, BCR Asigurari de Viata VIG - 19,58% si afaceri de peste 296 milioane de lei, si ALLIANZ-TIRIAC – 11,38%, cu subscrieri mai mari de 172 milioane de lei.

Urmatoarele locuri in Top 10 sunt detinute de SIGNAL IDUNA Asigurarea Reasigurare (10,32% / peste 156 mil. lei), BRD Asigurari de Viata (7,80% / 118 mil. lei), UNIQA Asigurari de Viata (5,57% / peste 84 mil. lei), GENERALI Romania (4,17% / 63 mil. lei), ASIROM VIG (3,23% / circa 49 mil. lei), GROUPAMA Asigurari (2,10% / 31,8 mil. lei) si GRAWE Romania (1,79% / peste 27 mil. lei conform calculelor XPRIMM).

 

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata, cele mai mari ponderi le detin clasele C1, Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, si C3, Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, cumuland impreuna circa 87% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata.

Din analiza in dinamica se desprind urmatoarele concluzii:

  • Clasa C1 - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, ce reprezinta circa 56% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a inregistrat in semestrul I 2023 o scadere cu aproximativ 14% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
  • Clasa C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, ce reprezinta 31% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a inregistrat o crestere cu 38% fata de semestrul I 2022.

Analizand evolutia primelor brute subscrise pe clase de asigurari de viata, pe societati, se constata ca societatile de asigurare care au subscris cel mai mare volum al primelor pentru clasa C1, in semestrul I 2023, au fost NN Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata si UNIQA Asigurari de viata, cumuland un procent de 64%.

In ceea ce priveste clasa C3, cel mai mare volum de prime brute subscrise a fost inregistrat de BCR Asigurari de Viata, NN Asigurari de Viata si ALLIANZ TIRIAC Asigurari, care au cumulat o cota de piata de circa 85%.

Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Piata asigurarilor a insumat aproximativ 9,1 miliarde lei in primele sase luni din acest an, in crestere cu 3,7% fata de valoarea inregistrata in perioada similara din anul anterior, se arata in raportul publicat de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.