1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Sondaj: 1 din 2 romani intentioneaza sa investeasca in actiuni sau criptoactive, in urmatorul an

Aproape jumatate dintre investitorii romani individuali (46%) vor sa investeasca in actiuni in urmatoarele 12 luni, in timp ce o pondere similara (47%) ar opta pentru criptoactive, reiese din rezultatele sondajului global "Retail investor Beat", comandat de platforma de investitii eToro.

Cercetarea realizata in 12 tari, printre care si Romania, releva faptul ca interesul pentru tehnologie este mai mare in cazul investitorilor romani. In schimb, doar 6% dintre investitorii din Romania intervievati au declarat ca nu inteleg bitcoin, cifra ajungand la 10% in cazul celor cu varsta de peste 55 de ani.

Peste jumatate (53%) dintre romani considera domeniul criptomonedelor ca fiind unul care va oferi cele mai bune oportunitati de investitii in urmatoarele trei luni, urmati de 50% dintre italieni. Urmatorul domeniu este cel al energiei (petrol si gaze), 37% dintre romani manifestandu-si interesul pentru acest sector. Printre preferinte, urmeaza sanatatea, telecomunicatiile si serviciile financiare.

In ceea ce priveste interesul pentru investitii in active, in urmatorul an, 46% dintre respondentii din Romania au indicat actiunile, in timp ce 47% au mentionat criptoactivele. De altfel, intentia romanilor de a investi in criptoactive este cea mai mare din grupul intervievat, urmata de investitorii polonezi cu 45% si de catre cei din Cehia cu 35%. La polul opus se afla investitorii din Danemarca si Australia, cu doar 13%, respectiv 16%.

Intentia medie de a investi in criptoactive, la nivelul celor intervievati, este de 27%.

Pe segmentul actiunilor, australienii (69%) si americanii (65%) sunt cei mai predispusi sa investeasca in acest activ, in urmatoarele 12 luni. Media sondajului este de 53%, investitorii polonezi (36%) fiind cei care au cea mai mica intentie de a investi in actiuni, urmati de romani, cu 46%.

Raportat la zona geografica cea mai promitatoare pentru investitii, 52% dintre investitorii romani si francezi sunt de acord ca Europa este piata care va prezenta, cel mai probabil, una dintre cele mai bune oportunitati de cumparare de active in urmatoarele trei luni. La nivel general, 38% dintre investitorii chestionati vad Europa, 39% Statele Unite si 24% China ca piete preferate.

Cand vine vorba despre obligatiuni, instrumentele cu venit fix, mai mult de jumatate dintre italieni (54%) declara ca este probabil sa investeasca in acestea, urmati de 39% dintre francezi. Cifra medie a sondajului este de 32%.

Pe de alta parte, australienii (12%) si danezii (23%) manifesta cel mai scazut interes pentru acest instrument si doar 28% dintre romani considera acest instrument ca facand parte din strategia lor de investitii in urmatoarele 12 luni.

"In timp ce 40% dintre investitorii chestionati se tem ca pietele se afla intr-o bula, investitorii individuali cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani considera ca este posibil sa investeasca mai mult in urmatoarele 12 luni decat segmentele mai in varsta. Iar cu 40%, Romania are cel mai mare numar de investitori din aceasta categorie de varsta", se precizeaza in sondaj.

Cercetarea a fost realizata de Opinium, in perioada 28 iunie 2021 - 21 iulie 2021, pe un esantion de 6.000 de investitori individuali din 12 tari, cate 500 din Marea Britanie, SUA, Germania, Franta, Italia, Spania, Olanda, Danemarca, Australia, Polonia, Romania si Republica Ceha.