Comisia Europeana a lansat doua cereri de contributii, cu privire la concurenta in lumile virtuale si la inteligenta artificiala (IA) generativa, si a transmis cereri de informatii mai multor mari actori de pe piata digitala.
"Lumile virtuale si IA generativa se dezvolta cu rapiditate. Este esential ca aceste noi piete sa ramana competitive si ca nimic sa nu stea in calea dezvoltarii firmelor pentru ca acestea sa poata furniza cele mai bune si mai inovatoare produse catre consumatori. Invitam firmele si expertii sa ne comunice orice probleme legate de concurenta pe care le-ar putea percepe in cadrul acestor industrii si, in acelasi timp, monitorizam indeaproape parteneriatele in domeniul IA, pentru a ne asigura ca nu denatureaza in mod nejustificat dinamica pietei", spune Margrethe VESTAGER, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene si comisarul pentru concurenta.
Potrivit comunicatului transmis, toate partile interesate sunt invitate sa isi impartaseasca experienta si sa ofere feedback cu privire la nivelul concurentei in contextul lumilor virtuale si al IA generative, precum si opiniile lor despre modul in care legislatia in domeniul concurentei poate asigura faptul ca aceste noi piete raman competitive. Comisia Europeana va analiza cu atentie toate contributiile primite in urma acestor cereri de contributii. Pe baza acestei analize, Comisia ar putea apoi organiza un atelier, in al doilea trimestru al anului 2024, pentru a reuni toate perspectivele diferite rezultate din contributiile primite si pentru a continua activitatea de reflectie pe aceste teme.
In plus, Comisia Europeana examineaza unele dintre acordurile care au fost incheiate intre mari actori de pe piata digitala, pe de o parte, si dezvoltatori si furnizori de IA generativa, pe de alta parte. Comisia Europeana investigheaza impactul acestor parteneriate asupra dinamicii pietei.
In final, Comisia Europeana verifica daca investitia facuta de Microsoft in OpenAI ar putea fi examinata in temeiul Regulamentului UE privind concentrarile economice.