1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Romania va avea un Registru National de Franciza

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a anuntat ca Executivul a aprobat proiectul privind legea francizei la nivel local. Astfel, Romania va avea un Registru National de Franciza, care va monitoriza afacerile in sistem.

"Masurile de crestere a gradului de informare a francizorului si francizatului s-au aflat, miercuri - 24 octombrie a.c., pe ordinea de zi a sedintei Executivului, care a aprobat proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru modificarea art. 7 pct. 15 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Prin actul normativ adoptat se stabilesc noi reguli de informare simpla si transparenta inaintea incheierii contractului de franciza, fapt ce va duce la concretizarea unor parteneriate de succes intre francizor si francizat", a transmis ministerul.

"Dezvoltarea sectorului IMM-urilor este un element esential pentru cresterea competitivitatii nationale a Romaniei, iar aceasta Ordonanta adoptata de Guvern aduce noi modalitati de sustinere a spiritului intreprinzator. Clarificarea regimului francizei protejeaza francizatul si francizorul, in egala masura. Astfel, cresc sansele ca cei doi parteneri sa valorifice avantajos oportunitatea dezvoltarii unei afaceri in franciza", a declarat ministrul Stefan Radu OPREA.

Printre noutatile aduse de actul normativ, se regasesc:

  • alinierea termenilor cu cei utilizati la nivel international in domeniul francizei, pentru o mai buna claritate a textului,
  • introducerea termenului de "francizat", utilizat pentru partenerul francizorului,
  • introducerea conceptului de "unitate-pilot",
  • utilizarea termenului "document de dezvaluire de informatii" de catre toti francizorii, pentru uniformizarea procedurilor de informare a potentialilor francizati, document prin care este recomandabil sa se realizeze dezvaluirea informatiilor intre viitorii parteneri,
  • infiintarea Registrului National de Franciza in scopul transparentizarii evolutiei pietei de franciza autohtone.
In unitatea-pilot, pe parcursul unui an, francizorul testeaza si definitiveaza tipul de afacere pe care urmeaza sa o vanda in sistem de franciza. Astfel francizatul va prelua o afacere verificata, fiindu-i mai usor sa dezvolte un business dupa un model functional, in lipsa unei experiente antreprenoriale anterioare.

Ministerul apreciaza ca impactul va fi unul pozitiv la nivel macroeconomic, prin aparitia unor noi oportunitati de afaceri, crearea de locuri de munca, diversificarea pietei de produse si servicii si cresterea competitiei pe piata.

"Asadar, exista un potential extrem de mare de afaceri prospere ce pot fi lansate pe piata, iar o firma in regim de franciza ar putea reprezenta una dintre cele mai bune solutii de dezvoltare a unui business la inceput de drum, avand in vedere valoarea mica a investitiei. De aceste oportunitati pot beneficia cei care vor aplica anul acesta la Start-Up Nation si anticipam o concurenta mult mai mare, comparativ cu anul trecut, in randul intreprinzatorilor care, in mod sigur, vor avea idei inovatoare, planuri de afaceri fiabile, coerente, cu previziuni de succes pe mai multi ani", a precizat ministrul OPREA.

Registrul National de Franciza are rolul de monitorizare a afacerilor in sistem de franciza si de evidentiere a datelor statistice utile. In acest fel, antreprenorii romani de succes vor fi incurajati sa isi francizeze afacerile, iar francizorii straini sa isi extinda retelele in tara noastra, crescand, astfel, probabilitatea ca un numar mai mare de intreprinzatori romani sa fie atrasi sa dezvolte afaceri in regim de franciza.

In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei cu modificarile si completarile ulterioare, Asociatia Romana de Franciza va infiinta Registrul National de Franciza. Francizorii din Romania au posibilitatea de a inregistra documentul de dezvaluire de informatii (DI) in Registrul National de Franciza in mod gratuit.