Piata de brokeraj scade usor in primul trimestru din 2018. MARSH urca pe prima pozitie...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7216 RON
1 USD = 4.2706 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Piata de brokeraj scade usor in primul trimestru din 2018. MARSH urca pe prima pozitie


Piata de brokeraj din Romania a scazut cu circa 4,69% in primele trei luni din 2018, iar MARSH Broker a revenit pe primul loc, pozitie ocupata in urma cu un an, in timp ce SAFETY Broker a coborat pe pozitia a doua in clasament.

In urma centralizarii raportarilor transmise de brokerii de asigurare si/sau reasigurare, la data de 31.03.2018, se constata o scadere procentuala a valorii primelor intermediate pentru asigurari generale si asigurari de viata fata de aceeasi perioada a anului 2017, de 4,69%, de la peste 1,61 miliarde lei la 1,54 miliarde lei.

"Aceasta scadere este datorata in special scaderii volumului de prime intermediate pe asigurari generale cu 5,18%, corectata cu o crestere de 12,45% pe segmentul asigurarilor de viata. Aceasta scadere vine si in contextul unei scaderi insignifiante/ contractari a volumului total de prime brute subscrise raportate de asiguratorii locali cu 1,45%, manifestata atat pe segmentul asigurarilor generale, cat si de viata", se arata in raportul trimestrial publicat de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

In primul trimestru al anului 2018, brokerii de asigurare si/sau reasigurare au intermediat 60,96% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare (2,53 miliarde lei), ceea ce reprezinta o scadere cu 2,07 puncte procentuale, fata de gradul de intermediere inregistrat in perioada similara a anului 2017 (63,03%).Clasament

La sfarsitul primului trimestru al anului 2018, figurau inregistrati in evidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara un numar de 369 de brokeri de asigurare si/sau reasigurare autorizati, din care: 304 societati active, 45 societati cu activitatea interzisa temporar si 20 societati cu activitatea suspendata.

Conform datelor ASF, primii 10 brokeri detin o cota de piata cunulat de 47,33%.

Pe primul loc a urcat MARSH Broker de Asigurare Reasigurare, cu o cota de piata de 8,17%, fiind urmat de SAFETY Broker (7,47%), TRANSILVANIA Broker de Asigurare (5,56%), DESTINE Broker (5,18%), INTER Broker (4,83%).

Top 10 brokeri este completat de: DAW Management (4,03%), CAMPION Broker (3,59%), UNICREDIT Insurance (3,52%), PORSCHE Broker (2,24%) si AON Romania (2,24%).Analizand structura primelor intermediate de brokerii de asigurare si/sau reasigurare pe clase de asigurari generale se constata ca, in primul trimestru al anului 2018, o pondere semnificativa in totalul primelor intermediate pentru asigurari generale (1,49 miliarde lei), o detin urmatoarele clase:

- clasa A10. Asigurari de raspundere civila pentru vehicule (RCA + CMR) reprezinta 54,23% (807,9 milioane lei);
- clasa A3. Asigurari de mijloace de transport terestru (CASCO) reprezinta 22,65% (337,39 milioane lei);
- clasa A8. Asigurari de incendiu si alte calamitati naturale reprezinta 10,66% (158,77 milioane lei);
- restul claselor a reprezentat 12,46% din total prime intermediate asigurari generale.

Analizand comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, principalele clase de asigurare intermediate de brokerii de asigurare, se poate observa o scadere a volumului de prime intermediate pe clasa A10 (-13,66%), respectiv o crestere pe clasa A3 (+4,65%) si A8 (+12,54%).Referitor la structura primelor intermediate de brokerii de asigurare pe clase de asigurari de viata se constata ca, in primul trimestru al anului 2018, ponderi semnificative in totalul primelor pentru aceasta categorie (51,08 milioane lei) o detin urmatoarele clase:

- clasa C1 "Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare" in cuantum de 42,73 milioane lei, respectiv 83,65% din totalul primelor intermediate pentru categoria asigurarilor de viata;
- clasa C3 "Asigurari de viata si anuitati, care sunt legate de fonduri de investitii (unit-linked): 4,7 milioane lei, respectiv 9,22% din totalul primelor intermediate pentru categoria asigurarilor de viata;
- celelalte clase de asigurari de viata au reprezentat 7,13% din primele intermediate pentru aceasta categorie.

"Raportat la trimestrul I al anului 2017, in acest an au fost inregistrate cresteri ale volumelor de prime intermediate pe ambele tipuri de clase de asigurare, asigurarile de viata cu componenta investitionala avand o crestere mai pronuntata (+26% C3 vs. +12,1% C1). Astfel, apreciem ca exista o crestere a interesului de economisire pe termen lung prin intermediul acestor polite de asigurare de viata, prin care consumatorii devin intr-un fel investitori pasivi pe piata de capital", se arata in raportul ASF.

Venituri obtinute din activitatea de intermediere in asigurari

Veniturile din activitatea de intermediere obtinute de brokerii de asigurare in primul trimestru al anului 2018 au inregistrat o crestere procentuala de 10,48% fata de aceeasi perioada a anului 2017, de la valoarea de 230,5 milioane lei la 254,67 milioane lei.

Ponderea veniturilor din activitatea de intermediere in volumul de prime intermediate la nivelul pietei de brokeraj a fost de 16,53% (comision mediu), pe segmentul asigurarilor generale acesta fiind de 15,88%. Comparand cu aceeasi perioada de referinta din anul 2017, constatam o crestere a comisioanelor in piata de aproape 1 punct procentual, respectiv de la 14,97%. Principalele clase de asigurare pe care s-au inregistrat cresteri ale veniturilor brokerilor de asigurare fiind A2, A15 si A17.

Analizand structura veniturilor din activitatea de intermediere obtinute de brokerii de asigurare si/sau reasigurare pe clase de asigurari generale se constata ca, in primul trimestru al anului 2018, o pondere semnificativa pentru asigurari generale (236,6 milioane lei), o detin urmatoarele clase:

- clasa A10. Asigurari de raspundere civila pentru vehicule (RCA + CMR) reprezinta 47,21% (111,7 milioane lei);
- clasa A3. Asigurari de mijloace de transport terestru (CASCO) reprezinta 22,63% (53,53 milioane lei);
- clasa A8. Asigurari de incendiu si alte calamitati naturale reprezinta 12,82% (30,32 milioane lei);
- restul claselor de asigurare a reprezentat 17,34% din total prime intermediate asigurari generale.

Referitor la structura veniturilor din activitatea de intermediere obtinute de brokerii de asigurare pe clase de asigurari de viata se constata ca, in primul trimestru al anului 2018, ponderi semnificative in totalul acestor venituri (18,07 milioane lei) o detin urmatoarele clase:

- clasa C1 "Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare" in cuantum de 15,08 milioane lei, respectiv 83,47% din totalul veniturilor obtinute din activitatea de intermediere pentru categoria asigurarilor de viata;
- clasa C3 "Asigurari de viata si anuitati, care sunt legate de fonduri de investitii (unit-linked): 2,22 milioane lei, respectiv 12,30% din totalul veniturilor obtinute pentru categoria asigurarilor de viata;
- celelalte clase de asigurari de viata au reprezentat 4,23% din veniturile obtinute pentru aceasta categorie.

Piata asigurarilor a insumat aproximativ 2,53 miliarde lei, in scadere usoara (1,45%) fata de trimestrul I 2017. Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale (AG) au fost, in primul trimestru al anului, in valoare de aproape 2 miliarde lei (cu 1,36% mai putin fata de aceeasi perioada a anului 2017), in timp ce primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) au ajuns la suma de aproximativ 529 milioane lei, in scadere usoara (1,7%) fata de intervalul similar al anului trecut.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Piata de brokeraj scade usor in primul trimestru din 2018. MARSH urca pe prima pozitie).

Noutati 1asig.ro
» Daunele produse de inundatii au crescut de peste 4 ori in primele 7 luni din 2019
» Oboseala, un pericol la volan! 4% din populatie sufera de somnolenta diurna excesiva
» Echipa de subscriere a ERGO Asigurari se mareste
» Teme de interes si traineri cu experienta, pe lista cursurilor ISF din aceasta toamna
» Mercer Marsh Benefits: Asigurarile private de sanatate, printre cele mai intalnite beneficii de protectie financiara
» Madalin ROSU: Piata are nevoie de inovatie, de o gandire "out of the box"
» GROUPAMA Asigurari introduce o noua clauza politei CASCO pentru clientii persoane juridice
» Banca Mondiala acorda Romaniei 50 milioane de euro pentru infrastructura Politiei de raspuns la dezastrele naturale
» Dezastrele naturale urca valoarea daunelor achitate de PAID, in primele 7 luni din acest, la peste 2,9 mil. lei
» Adrian MARIN primeste aprobarea ASF pentru un nou mandat la conducerea GENERALI
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 09.07.2018 | 3032 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM