1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Piata asigurarilor s-a redus usor in T1 2018. ALLIANZ-TIRIAC, in fruntea clasamentului

Societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris, in primul trimestru al anului 2018, prime brute in valoare de aproximativ 2,53 miliarde lei, in scadere usoara (1,45%) fata de trimestrul I 2017.

Autoritatea de Supraveghere Financiara precizeaza ca inceputul anului 2018 a fost caracterizat de o imbunatatire a indicatorilor de solvabilitate. La sfarsitul primelor trei luni ale anului, toate societatile de asigurare indeplineau atat cerintele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), precum si cerintele minime de capital (MCR). Ratele SCR si MCR la nivelul pietei calculate ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile sa acopere cerintele de capital si valoarea totala a necesarului de capital au inregistrat cresteri in trimestrul I 2018, comparativ cu trimestrul I 2017. Rata MCR la nivelul pietei a inregistrat o crestere cu 5,68%, iar rata SCR, o crestere cu 0,43%.

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale (AG) au fost, in primul trimestru al anului, in valoare de aproape doua miliarde lei (cu 1,36% mai putin fata de aceeasi perioada a anului 2017), in timp ce primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) au ajuns la suma de aproximativ 529 milioane lei, in scadere usoara (1,7%) fata de intervalul similar al anului trecut.

In primul trimestru al anului 2018, aproximativ 89% din volumul total de PBS a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 30 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 martie 2018.

Astfel, pe primul loc in topul jucatorilor din piata a urcat ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, cu o cota de piata de 13,77% in perioada ianuarie-martie 2018, in timp ce CITY Insurance a coborat pe pozitia a doua, cu o cota de 12,53%. Topul este urmat de ASIROM VIG, OMNIASIG VIG, EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, NN Asigurari de Viata, GENERALI Romania, BCR Asigurari de Viata VIG si UNIQA Asigurari.Pe segmentul asigurarilor generale, lider ramane CITY Insurance, cu o cota de piata de 15,84%, fiind urmat de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, ASIROM VIG, EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, GENERALI Romania, UNIQA Asigurari, PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale si Gothaer Asigurari Reasigurari.In ceea ce priveste asigurarile de viata, lider ramane NN Asigurari de Viata, cu o cota de piata de 35,77%, urmat de BCR Asigurari de Viata VIG, ERGO Asigurari de Viata, ASIROM VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, BRD Asigurari de Viata, GENERALI Romania, UNIQA Asigurari de Viata, SIGNAL Iduna Asigurari, GROUPAMA Asigurari.


Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Piata RCA

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA, in primul trimestru al anului 2018, a atins valoarea de 927 milioane lei, restul pana la totalul clasei A10 (965,6 milioane lei) reprezinta asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor.

Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 19% in trimestrul I 2018 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, inregistrand valoarea de 589 lei.

In primul trimestru din anul 2018, asiguratorii RCA au incheiat un numar de 93.478 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind in valoare de 6,49 milioane de lei.

Contracte de asigurare

La nivelul intregii piete de asigurari, numarul de contracte de asigurare in vigoare la finalul trimestrului I 2018 a fost de 14.426.910, in crestere fata de anul precedent cu 9%.

Indemnizatii brute platite de asiguratori

In trimestrul I 2018, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 1,23 miliarde lei, astfel:

- 1,18 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurari generale (96%), in crestere cu 23% fata de perioada similara a anului 2017;

- 46,58 milioane lei sunt sume platite pentru indemnizatii brute aferente asigurarilor de viata, in crestere cu circa 22% comparativ cu trimestrul I 2017.

Sucursale

Societatile de asigurare autorizate in alte state membre UE in baza dreptului de stabilire, pe teritoriul Romaniei, prin intermediul unei sucursale, au subscris in primele trei luni ale anului un total al primelor brute de peste 174,2 milioane lei, in crestere cu 4% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

Brokerii de asigurare

In urma centralizarii raportarilor transmise de brokerii de asigurare si/sau reasigurare, la data de 31.03.2018, se constata o scadere procentuala de 4,69% a valorii primelor intermediate pentru asigurari generale si asigurari de viata fata de aceeasi perioada a anului 2017, de la 1.616.686.717 lei la 1.540.926.864 lei.

Raportul exhaustiv cu privire la evolutia pietei asigurarilor in primele trei luni ale anului 2018 poate fi consultat la https://asfromania.ro/publicatii/rapoarte-de-piata.

La 31 martie 2018 activau pe piata asigurarilor 30 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 16 au practicat numai activitate de asigurari generale ("AG"), 8 au practicat numai activitate de asigurari de viata ("AV") si 6 au practicat activitate compozita.