1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
PRBAR - implicare activa in ...

PRBAR - implicare activa in dialogul cu decidentii. Radiografia pietei europene de intermediere

Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (PRBAR) din Romania si-a declarat disponibilitatea de a participa activ la un dialog constructiv privind procesul de modificare a Legii asigurarii obligatorii de raspundere civila auto - RCA (Legea 132/2017), cu factorii decidenti cat si cu reprezentantii asociatiilor profesionale.

"Consideram ca doar un dialog profesionist, ca acela care a avut in cursul zilei de 11 Februarie 2020 cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara si reprezentantul UNSICAR - domnul Dorel DUTA, asupra problemelor existente, va duce implicit la o protectie adecvata a consumatorului final si vor indeparta posibile dezechilibre majore ce au marcat industria de asigurari in trecutul relativ recent", au transmis, miercuri, oficialii Patronatului.

Totodata, PRBAR saluta faptul ca factorii decidenti cat si partenerii sociali din industria asigurarilor au adoptat cea mai buna solutie acordand prioritate unei teme foarte importante pentru mediul profesional, tema ce vizeaza modificarile legislative la Legea 132/2017 si contribuie la mentinerea implicarii intermediarilor in consultanta acordata consumatorilor de produse de asigurare.

Consultand un Raport EIOPA ce a fost emis la finele anului trecut, ce are in vedere o analiza a modelelor de remuneratie a intermediarilor in asigurari din tarile emergente ale Europei Centrale si de Est, precum si din cateva tari cu industrii de asigurari dezvoltate, PRBAR a prezentat o scurta radiografie a industriei de asigurari europene.

Comisionul (%) - la nivel European pentru asigurari de viata si generale pe linii de asigurari:



ROMANIA:



Intermediari inregistrati pe categorii (2012-2016)



Model de remuneratie: Industria de asigurari din Romania se bazeaza pe comisionul obtinut de la Asigurator. Brokerilor nu le este permisa efectuarea altor activitati generatoare de venituri, altele decat intermedierea asigurarilor. Media comisionului RCA, 13%.

AUSTRIA:



Intermediari inregistrati (2013-2017)



Majoritatea intermediarilor sunt fie brokeri de asigurare (37% din total), fie agenti de asigurare (52% din total). Restul de 11% sunt intermediari care au permisiunea de a opera in calitate de agenti sau de brokeri.

Model de remuneratie: Industria de asigurari din Austria se bazeaza pe comisionul obtinut de la Asigurator. Comision neplafonat.

BULGARIA:



Numar intermediari inregistrati (2013-2017)



Model de remuneratie: Majoritatea brokerilor de asigurari opereaza pe un sistem bazat pe comisionare. Brokerii si agentii au un sistem de remuneratie determinat ca procent din primele intermediate si este platit de catre firmele de asigurare. Comision neplafonat.

CROATIA:



Intermediari inregistrati (2013-2017)



Modelul de remuneratie: Brokerii si agentii de asigurari sunt platiti pe baza comisioanelor primite de la companiile de asigurare in urma intermedierii contractelor de asigurare. Comision neplafonat.

CEHIA:



Numar de intermediari pe categorii (2012-2016)



Model de remuneratie: Majoritatea brokerilor de asigurari opereaza pe un sistem bazat pe comisionare. Brokerii si agentii au un sistem de remuneratie determinat ca procent din primele intermediate si este platit de catre firmele de asigurare. Brokerii detin o pondere de peste 65% din veniturile industriei. Comision neplafonat.

ESTONIA:



Numar de intermediari inregistrati (2013-2017)



Model de remuneratie: Brokerii si agentii au un sistem de remuneratie determinat ca procent din primele intermediate si este platit de catre firmele de asigurare. Comision neplafonat.

FRANTA:



Numar de intermediari inregistrati (2013-2017)



Din cei 29.496 de persoane juridice ce actioneaza in Franta, 23.260 reprezinta brokerii de asigurari. Cu o pondere in total venituri ale pietei franceze de 62%.

Model de remuneratie: Brokerii si agentii incaseaza comision de la Asiguratori, procentual din volumul de prime intermediate. Comision neplafonat.

GERMANIA:



Structura intermediarilor (2013-2017)



Incepand cu 1900, Germania avea inca de pe atunci 100,000 intermediari. Inainte de intrarea in vigoare a IDD, numarul acestora se situa in jurul sumei de 500.000. Sumele intermediate de catre brokeri reprezinta peste 60%.

Modelul de remuneratie: Predominant din comision incasat de la companiile de asigurare. Comision neplafonat.

UNGARIA:



Structura intermediarilor inregistrati (2013-2017)



In ceea ce priveste contractele non-life, brokerii detin cea mai mare pondere a intermedierii, peste 67% facandu-se prin intermediul acestora. Totodata brokerii au cel mai decisiv rol in incheierea contractelor motor. Modelul de remuneratie: In cea mai mare parte se bazeaza pe comision obtinut de la Asiguratori, exceptie facand politele de viata unit-linked. Comision neplafonat.

ITALIA:



Structura intermediarilor pe categorii (2013-2017)



Model de remuneratie: Sistem mixt de comisionare, brokerii obtinand comision atat de la companiile de asigurari cat si de la clienti. Comision neplafonat.

OLANDA:



Structura intermediarilor pe categorii (2013-2016)



Model de remuneratie mixt, comisionul obtinut atat din partea companiilor de asigurare cat si din partea clientilor in urma consultantei acordate. Media comisionului pe clasa Motor, 20%. Comision neplafonat la asigurari generale, diferentiat in functie de perioada de asigurare la asigurarile de tip UL.

POLONIA:



Structura intermediarilor (2013-2017)



Model de remuneratie mixt, comisionul obtinut atat din partea companiilor de asigurare cat si din partea clientilor in urma consultantei acordate. Comision neplafonat.

REGATUL UNIT:



Structura defalcata a intermediarilor (2013-2017)



Model de remuneratie mixt, comisionul obtinut atat din partea companiilor de asigurare cat si din partea clientilor in urma consultantei acordate. Comision neplafonat la asigurari generale, diferentiat in functie de perioada de asigurare la asigurarile de tip UL.

In Romania, piata asigurarilor a insumat, in primele noua luni ale anului 2019, prime brute in valoare de 8,13 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 9% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior. Din total, brokerii au intermediat aproape 5,3 miliarde de lei (+12%), reprezentand 65% din totalul pietei locale de asigurari.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Comisioane plafonate? Brokerii militeaza pentru o piata libera