1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
TOPUL asiguratorilor la 9 luni. ...

TOPUL asiguratorilor la 9 luni. Piata asigurarilor a crescut cu 9%, iar indemnizatiile au avansat cu 16%

Societatile de asigurare autorizate si reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiara au subscris, in primele noua luni ale anului 2019, prime brute in valoare de 8,13 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 9% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior. In acelasi timp, valoarea totala a daunelor achitate de asiguratori s-a majorat cu aproape 16%, conform raportului publicat miercuri de ASF.

Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 80% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare.

"Piata asigurarilor incepe usor, usor sa se maturizeze. Vedem o crestere constanta a segmentului asigurarilor de viata si de sanatate, ceea ce este un fapt imbucurator. Remarc totodata stabilitatea pietei din punctul de vedere al indicatorilor de solvabilitate. Societatile au inteles ca trebuie sa respecte cu strictete prevederile legale si stiu ca ASF nu va face niciun fel de rabat din acest punct de vedere", a declarat Cristian ROSU, Vicepresedintele ASF.

La 30 septembrie 2019 activau pe piata asigurarilor 28 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurari generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata (AV) si 6 au practicat activitate compozita.

Conform ASF, piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In primele 9 luni ale anului 2019, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare.Asigurari generale


Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurarile generale, in primele 9 luni ale anului 2019, a fost de peste 6,46 miliarde lei, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Primele 10 societati de asigurare care au subscris prime aferente asigurarilor generale au cumulat o valoare de aproape 6,2 miliarde lei, ceea ce reprezinta circa 96% din totalul acestui segment de activitate.Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cele mai mari ponderi le detin clasele A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (46%), A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (27%) si A8 - Incendiu si calamitati naturale - pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7 (13%).

Asigurari de viata


In primele noua luni din 2019 a continuat dinamica pozitiva a sectorului asigurarilor de viata, manifestata incepand cu anul 2015, iar volumul primelor brute subscrise se mentine la cel mai ridicat nivel din ultima perioada.

Primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata sunt in suma de peste 1,66 miiliarde lei, in crestere cu circa 5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Primele doua societati, din punct de vedere al volumului primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata, au detinut o cota de piata cumulata de 53,1%. De asemenea, 10 societati au detinut o pondere de peste 97% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate in valoare de 1,62 miliarde lei.Daunele platite de asiguratori continua sa creasca


Indemnizatiile brute platite, inclusiv maturitati si rascumparari, pentru asigurari generale si de viata au insumat, in primele 9 luni din 2019, peste 4,95 miliarde de lei, in crestere cu 15,64% fata de perioada similara a anului trecut.In primele noua luni din 2019, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite, cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 4.327.091.981 lei, astfel:
- 4.169.900.048 lei sunt aferente contractelor de asigurari generale (96%), inregistrand o crestere cu 18% fata de perioada similara din 2018 (3.526.518.510 lei);
- 157.191.933 lei sunt sume platite pentru indemnizatii brute, aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu circa 17% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent (134.486.985 lei).

Indemnizatiilor brute aferente asigurarilor de viata li se adauga maturitati, rascumparari partiale si totale, cumulate in suma de 626.732.248 lei, valoare in crestere comparativ cu cea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent.

Cumulat, indemnizatiile brute platite de 10 societati de asigurari au reprezentat 98% din totalul indemnizatiilor platite la nivelul segmentului de asigurari generale (total de 4.169.900.048 lei).Ponderi semnificative ale indemnizatiilor brute platite de societatile de asigurare au fost inregistrate pe urmatoarele clase de asigurare (circa 92% din total):

- Clasa A10, Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre cu un volum al indemnizatiilor brute platite de 2,33 miliarde lei, reprezinta 56% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu aproximativ 17% fata de perioada similara a anului 2018;

- Clasa A3, Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al indemnizatiilor brute platite de 1,2 miliarde lei lei, reprezinta 29% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu circa 17% fata de aceeasi perioada a anului anterior;

- Clasa A8, Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7), cu un volum al indemnizatiilor brute platite de 297,88 milioane lei, reprezinta aproximativ 7% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu 83% fata de primele 9 luni ale anului 2018.

Pe segmentul asigurarilor de viata valoarea indemnizatiilor brute, maturitatilor si rascumpararilor platite s-a situat, in primele 9 luni ale anului 2019, la un nivel de 783,92 milioane lei, inregistrand o crestere cu circa 3,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Cumulat, sumele brute platite (indemnizatii, maturitati si rascumparari) de catre 10 societati de asigurari au reprezentat aproximativ 99% din totalul sumelor brute platite la nivelul segmentului de asigurari de viata.In primele 9 luni ale anului 2019, cele mai mari ponderi in indemnizatiile brute platite au fost detinute de urmatoarele clase de asigurare:
  • Clasa C3, Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, reprezinta aproximativ 48% din totalul de plati efectuate si sunt in valoare de 376,72 milioane lei;
  • Clasa C1, Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, reprezinta circa 45% din totalul platilor efectuate si sunt in valoare de 353 milioane lei;
  • Platile pentru celelalte clase au fost in cuantum de 54,19 milioane lei si au reprezentat 7% din totalul platilor aferente asigurarilor de viata.

Mai multe detalii gasiti in raportul ASF.


CITITI PE ACEEASI TEMA:
Brokerii detin 65% din piata de asigurari. TOPUL jucatorilor dupa primele 9 luni!
Piata asigurarilor de sanatate: Crestere de 30% in primele noua luni din 2019. Vezi clasamentul companiilor!