1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Mentinerea contractelor de ...

Mentinerea contractelor de asigurari in euro, in beneficiul si in interesul consumatorului

Impunerea monedei nationale pentru toate contractele de asigurari ar trebui eliminata din Proiectul de Lege privind consolidarea monedei nationale ca moneda unica de plata pe teritoriul Romaniei, sunt de parere specialistii din piata. Afla care sunt argumentele!

In prezent, exista asigurari calculate automat in lei, dar sunt si polite in euro, precum cele de viata, CASCO, de locuinta, si nu numai. Pe langa toate aceste polite, asiguratorii, la randul lor, incheie contracte de reasigurare cu parteneri externi, in moneda europeana.

Proiectul de Lege a primit recent aviz de la Comisia pentru buget, finante si banci si de la Comisia juridica, de disciplina si imunitati. Astfel, contractele de furnizare si cele de prestare servicii trebuie sa se raporteze exclusiv la preturi si plati in lei, conform propunerii legislative.

In cazul stabilirii contractelor de asigurari exclusiv in lei, reprezentatii ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara considera ca "cele mai mari provocari pentru piata asigurarilor ar putea fi cele de natura operationala, intrucat contractele (probabil si sistemele informatice si politicile de subscriere) vor trebui modificate".

Conform acestora, printre contractele care vor fi probabil influentate, de prevederile acestui proiect, s-ar putea regasi cele de viata, cum ar fi, de exemplu, cele atasate creditelor in valuta. In cazul in care creditul este acordat in valuta, in cele mai multe cazuri si contractul de asigurare este la fel.

"De asemenea, si anumite produse de asigurari de sanatate, prin care se acopera cheltuieli medicale generate de tratamente in strainatate in cazul carora sumele asigurate sunt exprimate in valuta, ori asigurari de tipul celor unit-linked, care au o componenta investitionala in valuta, ar putea intra sub incidenta acestor prevederi", adauga oficialii ASF pentru 1asig.ro.

Ei mentioneaza faptul ca reglementarile europene specifice asigurarilor nu interzic incheierea contractelor in valuta (ex: riscul valutar - currency risk), riscul valutar fiind reflectat in calculul indicatorilor de solvabilitate.

"Asadar, implicatiile sunt diverse, atat din perspectiva impactului asupra ofertei de asigurare si a influentei asupra altor sectoare de activitate, cat si din perspectiva impactului asupra deciziilor de investitii ale companiilor de asigurari. Societatile de asigurare, in special cele de viata, sunt considerate mari investitori institutionali, cel putin la nivel european, pentru ca plaseaza sume considerabile in investitii pe termen mediu si lung, pentru a asigura convergenta cu durata obligatiilor de asigurare pe care si le asuma, de asemenea, pe termen mediu si lung", au mai spus oficialii ASF.

Totodata, reprezentantii UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania precizeaza ca industria asigurarilor este la randul sau expusa riscului devalorizarii monedei nationale, motiv pentru care inteleg nevoia de consolidare a leului. "Cu cat moneda nationala este mai stabila, cu atat investitiile pe termen lung realizate de industria de servicii financiare nebancare in beneficiul consumatorilor sunt mai sigure".

Totusi, UNSAR nu sustine utilizarea in exclusivitate a monedei nationale ca moneda unica in operatiunile de plata legate de asigurari, existand numeroase situatii in care utilizarea unor valute precum euro sau dolar, mai ales in investitiile pe termen lung, sunt in totalitate in beneficiul final al consumatorilor.

Uniunea asiguratorilor a prezentat cateva exemple care arata beneficiile clare pentru consumator ale posibilitatii de utilizare si a altor valute in industria de asigurari:
  • In cazul asigurarilor, transferul devalorizarii monedei nationale catre beneficiarii politelor de asigurare este minim, aproape nul, neexistand niciun transfer al riscului de schimb valutar de la asigurator la consumator.
    - Daca suma asigurata este in euro, beneficiarul asigurarii primeste cu titlu de despagubire fie o suma in euro, fie o suma in lei, dar calculata la cursul de schimb valabil la data platii despagubirii, fara sa fie impactat de devalorizarea monedei nationale.
    - Despagubirea se raporteaza la valoarea de la momentul producerii evenimentului asigurat, exprimata tot in valuta in care a fost incheiata (nu de la momentul incheierii asigurarii).
    - In cazul asigurarilor medicale de calatorii in strainatate, despagubirile se pot achita in valuta tarii in care s-a produs evenimentul asigurat direct prestatorului de servicii medicale din acea tara.
  • Pentru asigurari incheiate pentru credite/leasing, este esential ca moneda utilizata pentru asigurare sa fie aceeasi ca moneda in care a fost acordat creditul/leasingul, prima de asigurare fiind inclusa de obicei in rata pe care o plateste consumatorul de servicii financiare. In conditiile in care serviciile bancare si cele de leasing au fost eliminate din textul proiectului de lege, consideram foarte important si util ca si asigurarile sa fie eliminate, astfel incat consumatorul final sa nu fie afectat.
  • In cazul asigurarilor de viata cu componenta investitionala, pentru care investitiile aferente se fac pe termen lung, atat in tara, cat si in afara tarii, posibilitatea de a putea fi facute si in alte valute decat moneda nationala este in totalitate in beneficiul consumatorului, mai ales cand ne referim la perioade de 10 - 20 ani. Asiguratorii optimizeaza randamentele investitiilor inclusiv prin investitii in afara Romaniei, randamente care se reintorc catre asigurati. Este esential ca asiguratorii sa poata alege investitiile in moneda care aduce cele mai mari randamente, in beneficiul consumatorilor.
Nici brokerii nu sustin incheierea contractelor de asigurare exclusiv in lei.

"Piata de asigurari are nevoie de atentia si implicarea Parlamentului pentru multiple modificari cerute, discutate si mult-asteptate pe legislatia RCA, PAID si poate chiar IDD. Initiativa privind contractele in lei mai mult incurca toate entiatile implicate: clienti, intermediari, asiguratori si reasigurari, si ar fi intelept sa nu fim vizati de aceasta lege", a declarat, pentru 1asig.ro, Stefan PRIGOREANU, CEO, MILLENIUM Insurance Broker (MIB).

Conform PL-x nr. 246/2020, Proiect de Lege privind consolidarea monedei nationale ca moneda unica de plata pe teritoriul Romaniei:

"Art. 1 - (1) In contractele de furnizare si prestari de servicii pretul, respectiv plata acestuia, se exprima in lei, dara partile contractante au sediul/rezidenta/domiciliul in Romania.

(2) In sensul prezentei legi, sunt utilitati alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie electrica, iluminatul public, alimentarea cu energie termica in sistem centralizat, salubrizarea localitatilor, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de calatori, telefonia fixa sau mobila, internetul, televiziunea prin cablu sau digitala.

(3) Dispozitiile alin. (1) se aplica oricaror alte plati, incasari, transferuri, operatiuni in conturi curente si altele asemenea care decurg din contracte de furnizare de bunuri sau din contracte de prestari de sercicii intre rezidenti, inclusiv asigurari, service, transporturi de marfuri sau de pasageri, coletarie, mesajerie sau posta, activitati de intretinere corporala si activitati ale cluburilor de fitness, de sport sau de sanatate, invatamant particular, indiferent daca sunt consemnate sau nu prin facturi."

Stefan PRIGOREANU arata ca, in realitate, sumele asigurate in euro sunt strict necesare in urmatoarele cazuri:

Pe retail:
1. Pentru asigurarile RCA, BAAR impune suma asigurate de minim 5 mil. Euro, chiar daca prima se plateste in lei.
2. Pentru asigurarile medicale utile la calatoriile in strainatate este absolut necesar ca suma asigurata sa fie in Euro. "Sa presupunem ca avem un accident oriunde in Europa si clinica sau spitatul privat la care ajugem trebuie sa stie limita suportata de asigurator. O suma in euro e clara (indiferent deca este 10 mii, 30 mii sau 50 mii euro), pe cand o suma in lei nu-i ajuta cu nimic si poate intarzia acordarea tratamentului necesar".
3. Pentru asigurarile PAD, legea spune clar deocamdata: suma asigurata 10 mii sau 20 mii euro.
4. Politele de asigurare cesionate in favoarea unei banci, pentru garantarea unui credit in euro, trebuie sa aiba suma asigurata tot in euro. Indifferent da vorbim de polite de viata sau polite pt cladiri si bunuri.

-In cazul companiilor:
5. Asigurarile de raspundere profesionala a brokerului, asa cum cere EIOPA, sunt cu suma asigurata 1.850.000 euro
6. Asigurarile de aviatie se incheie in Euro, USD sau DST
7. Asigurarile de raspundere cerute prin contract de partenerii externi se incheie in Euro sau USD
8. La asigurarile CMR, sumele asigurate sunt in euro, prin conventie internationala...

"Acestea sunt doar cateva exemple. In concluzie, ar fi ideal ca asigurarile sa fie eliminate de la Art 1 cu (3)", spune Stefan PRIGOREANU.

Piata asigurarilor din Romania a insumat aproximativ 11 miliarde de lei in anul 2019 (+8%), respectiv 2,3 miliarde de euro. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale a crescut cu 8,5% in anul 2019 comparativ cu anul precedent - la 8,72 miliarde lei, in timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurari de viata a inregistrat o crestere de 7,3% - la 2,25 miliarde lei.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Romanii ar putea sa nu mai incheie asigurari in euro