1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Romanii ar putea sa nu mai incheie ...

Romanii ar putea sa nu mai incheie asigurari in euro

Romanii nu vor mai putea incheia contracte de asigurari in euro, conform unui proiect de lege adoptat de Senat si dezbatut in Camera Deputatilor. Printre cele mai intalnite polite in moneda europeana sunt cele de viata, CASCO si cele de locuinta.

Proiectul de Lege privind consolidarea monedei nationale ca moneda unica de plata pe teritoriul Romaniei a primit recent aviz de la Comisia pentru buget, finante si banci si de la Comisia juridica, de disciplina si imunitati.

Astfel, contractele de furnizare si cele de prestare servicii trebuie sa se raporteze exclusiv la preturi si plati in lei, conform propunerii legislative.

Initiatorii legii invoca anumite practici care au impus cutuma ca platile in lei sa fie consolidate in euro, la un curs care depaseste, de regula, cursul oficial de schimb valutar afisat de BNR: "Practic, euro este transformat, contrar Constitutiei, Statului BNR si Regulamentului valutar, in moneda defacto a Romaniei, cu consecinta pierderii in proportii inseminate a increderii in moneda nationala si a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumparare. In plus, consecinta acestei cutume este transferul integral, de la vanzator sau furnizor la consumator, a riscului asociat cursului de schimb valutar si pierderii treptate a puterii de cumparare a leului", se mai arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

"Consolidarea facturilor in euro asigura furnizorii contra riscului devalorizarii leului fata de euro (50% in ultimii 10 ani), pe seama consumatorilor, ale caror venituri au ramas constante sau au crescut nesemnificativ", se mai precizeaza in documentul citat.

Conform proiectului de lege adoptat de Senat:

"Art. 1 - (1) In contractele de furnizare si prestari de servicii pretul, respectiv plata acestuia, se exprima in lei, dara partile contractante au sediul/rezidenta/domiciliul in Romania.

(2) In sensul prezentei legi, sunt utilitati alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie electrica, iluminatul public, alimentarea cu energie termica in sistem centralizat, salubrizarea localitatilor, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de calatori, telefonia fixa sau mobila, internetul, televiziunea prin cablu sau digitala.

(3) Dispozitiile alin. (1) se aplica oricaror alte plati, incasari, transferuri, operatiuni in conturi curente si altele asemenea care decurg din contracte de furnizare de bunuri sau din contracte de prestari de sercicii intre rezidenti, inclusiv asigurari, service, transporturi de marfuri sau de pasageri, coletarie, mesajerie sau posta, activitati de intretinere corporala si activitati ale cluburilor de fitness, de sport sau de sanatate, invatamant particular, indiferent daca sunt consemnate sau nu prin facturi."

Pentru a intra in vigoare, propunerea legislativa trebuie aprobata de Camera Deputatilor, promulgata de Presedinte si publicata in Monitorul Oficial.

Modificarea ar putea fi in contradictie cu principii de protectie a consumatorilor, restrangand accesul acestora la o serie de produse si servicii
Piata asigurarilor din Romania a insumat aproximativ 11 miliarde de lei in anul 2019 (+8%), respectiv 2,3 miliarde de euro. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale a crescut cu 8,5% in anul 2019 comparativ cu anul precedent - la 8,72 miliarde lei, in timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurari de viata a inregistrat o crestere de 7,3% - la 2,25 miliarde lei.

Sursa foto: unsplash.com