1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Daca asigurarea de locuinta este, ...

Daca asigurarea de locuinta este, de fapt, prea ieftina...?

”Asadar, iata-ma! Cu nimic mai departe de prietenii si cunostintele mele. Nu are niciun rost sa fiu ipocrita. M-am intrebat sincer ce ma face sa fiu mult mai atenta la asigurarile auto decat la cele de locuinta, iar raspunsul meu sincer este pretul... Asigurarile de la motocicleta si masina presupun sa imi aranjez bugetul putin in functie de ele. Conteaza. Le simt. Le fac pana la urma, dar simt nevoia sa le inteleg bine inainte de a le face. Dar asigurarea de locuinta...”

O serie de idei a caror succesiune a fost absolut aleatorie, m-a facut sa ma gandesc la noi abordari legate de modul in care vedem asigurarile de locuinte in viata noastra de zi cu zi. Sincer vorbind acum, mai degraba NU le vedem, ceea ce frustreaza o intreaga industrie care se straduieste sa ne faca sa intelegem cata nevoie avem de ele, chiar daca nu realizam.

Este Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte, concept pe care APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor l-a creat acum sapte ani si pe care de atunci il dezvolta an dupa an. Acestor eforturi li s-a alaturat intreaga industrie. Numai saptamana trecuta, in paralel cu derularea campaniei APPA, UNSAR a avut conferinta de presa cu Politia Romana in care a atras atentia asupra riscului de furt din locuinta, PAID Romania a organizat o expozitie (Re - Expozitia) dedicata fotografiilor care surprind momente din timpul dezastrelor naturale manifestate in Romania.

Credeti ca daca intreb in cercul meu de prieteni si cunostinte daca mesajele acestea au ajuns si la ei va raspunde cineva afirmativ. As pune pariu ca nu. Si chiar daca au auzit de vreunul dintre aceste evenimente sau chiar daca vreunul din mesaje a ajuns si la ei, probabil l-au uitat imediat.

Dar, daca indraznesc sa deschid subiectul tarifelor la RCA sau CASCO in aceleasi cercuri, trebuie sa ma asigur inainte ca am suficient timp si rabdarea necesara pentru discutiile care vor urma. Asta pentru cu toata lumea stie cum e cu RCA-ul (evident, cred ca stiu). Daca nu sunt ei insisi exemple care ilustreaza cat de mult s-au scumpit toate, sigur stiu pe cineva care stie pe cineva care a primit oferta de RCA anul acesta de 5 ori mai mare decat anul trecut. Toti au vazut macar o stire despre cat de mult au crescut tarifele la RCA anul acesta si despre cat de rau va fi in continuare.

Din fericire, cercurile mele de cunostinte nu includ persoane care sa puna la indoiala necesitatea unei polite RCA, dar stiu ca discutiile pot merge mult mai departe. Unii vorbesc despre cum poate fi pacalit sistemul, despre cum poti plati doar cateva rate la RCA si de a pretinde, in cazul unui control, ca ai polita valabila pe un an. Nici nu vreau sa ajung in aceasta zona.

Mergem mai departe spre CASCO si declansam si aici o furtuna de nemultumiri. Daca vrei o masina mai buna, ajungi sa platesti mii de euro pe un CASCO, societatea de leasing te obliga sa il ai, este o cheltuiala mare, pe care multi o considera inutila. Si tot asa...

Daca brusc schimbi discutia spre asigurarile de locuinta, o liniste nefireasca se asterne si replicile pe care le auzi sunt "Ei, am si asigurare asta, ca ma obliga banca. Nu stiu cat mai e." sau "Numai pe-asta nu mi-o mai faceam. Nici nu stiu cat costa, dar in caz de dezastru se duce tot si oricum nu ma ajuta cu nimic".

Tin sa spun ca eu nu cred ca romanul isi iubeste mai mult masina decat locuinta. Sincer, nu cred ca de-asta ne facem RCA si chiar CASCO, dar uitam constant sa ne asiguram locuinta. Motivele pentru care facem asta cred ca sunt mai simple:

  1. Obligativitatea asigurarii de locuinta nu este verificata de autoritati si nimeni nu stie sa fi primit cineva vreodata amenda pentru ca nu o are.
  2. Pretul unei asigurari de locuinta facultative nu este atat de mare cat sa starneasca discutii in familie.
  3. Sigur, nu putem ignora lipsa de educatie financiara, ca doar de-asta se straduiesc APPA si XPRIMM de atatia ani sa creasca nivelul de informare cu privire la asigurarile de locuinte.

Pentru ca este departe de mine intentia de a imbratisa rolul lupului moralist, m-am uitat cu sinceritate la propriul meu exemplu. De la inceput spun ca am si asigurari auto si de locuinte si obligatorii si facultative. Fara sa caut prin mailurile de la brokerul care se ocupa de asigurarile mele, m-am supus singura la un test: ce stiu despre cat ma costa asigurarile mele in fiecare an si acoperirea pe care mi-o ofera.

  1. Rebellino (motocicleta mea) - mi-a venit prima in minte. Nu doar pentru ca, emotional, are cea mai mare insemnatate pentru mine, ci pentru ca m-am tot framantat recent cu intrebarea "Sa ii mai fac sau nu CASCO". La Rebellino am platit 240 lei RCA pe un an si CASCO 350 EUR pe an, cu o suma asigurata de 2900 EUR. Am polita "CASCO anotimpuri", ceea ce inseamna ca intre 15 noiembrie si 15 martie nu am acoperire pentru eventuale daune suferite in trafic. Nu va umplu mintea cu detaliile politei mele CASCO, dar sa stiti doar ca le stiu bine.
  2. Cherie (masina mea) - am un RCA pe care am dat 800 lei in ianuarie si ma gandesc acum ca o sa creasca prima pentru ca...am avut o dauna, de care v-am povestit in vara si am "cazut" din B8 in B6. Asta e, neatentia se plateste. Mai am si un CASCO de 250 EUR care sincer mi se pare foarte convenabil si am apreciat ca nu mi-a crescut prima de asigurare desi am avut dauna inainte de reinnoire. Este un CASCO cu fransiza de 100 EUR, dar tot cred ca merita din plin, mai ales dupa tamponarea pe care am avut-o si am vazut cat de usor poti ajunge in service.
  3. Asigurarea de locuinta - am avut mereu casa asigurata si asta nu doar pentru ca este luata prin credit, ci pentru ca eu chiar ma tem ca se pot intampla lucruri. Nu am apelat niciodata la ea, dar o platesc de 12 ani cu constiinciozitate. Stiu sa spun, evident, ca asigurare obligatorie (PAD) este 20 EUR. Dar cea facultativa....? Stiu la ce companie o am (pentru ca o am acolo de ani buni). Stiu ca ar fi una dintre cele mai acoperitoare polite din piata (dar, sincer, nu stiu sa va explic exact de ce). Stiu ca e pana in 100 EUR pe an, ceea ce face sa nu o simt ca pe o povara in buget. Nu stiu foarte exact cat costa. Nu stiu suma asigurata exacta (desi, evident, este foarte important). Stiu sigur ca am si asigurare de bunuri inclusa, dar nu stiu exact la ce valoare.

Asadar, iata-ma! Cu nimic mai departe de prietenii si cunostintele mele. Nu are niciun rost sa fiu ipocrita. M-am intrebat sincer ce ma face sa fiu mult mai atenta la asigurarile auto decat la cele de locuinta, iar raspunsul meu sincer este pretul... Asigurarile de la motocicleta si masina presupun sa imi aranjez bugetul putin in functie de ele. Conteaza. Le simt. Le fac pana la urma, dar simt nevoia sa le inteleg bine inainte de a le face. Dar asigurarea de locuinta...

Asigurare de locuinta este ieftina comparativ cu cele auto. Sunt 100 EUR pe an. Sigur, pentru unele familii nu e putin si este o suma de luat in calcul. Eu insa, recunosc, daca nu ar fi brokerul care sa imi aminteasca anual ca expira si banca sa imi ceara sa le trimit mereu polita reinnoita, as putea uita de ea. Nu stiu sa spun mare lucru despre asigurarea mea pentru ca nu am analizat-o cu exigenta niciodata. Ma simt bine ca sunt asigurata, ma bucur ca nu este un cost care sa ma destabilizeze financiar si...ma cam opresc aici.

Nu am o concluzie pentru acest articol. Este doar o auto-analiza sincera si cateva idei desprinse din ea. Tot nu stiu ce sa facem pentru a creste nivelul de constientizare al importantei asigurarii de locuinta in Romania si imi e putin ciuda ca lucrurile sunt asa. Nu ma refer aici la cei care nu isi permit decat o asigurare obligatorie, ci la cei care pot sa isi asigure oricand complet locuinta, dar nu o fac pentru ca nici macar nu se gandesc prea mult la asta si pentru ca nu cred in utilitatea ei.