1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: FGA: Pagubitii CARPATICA pot cere in continuare deschiderea de dosare de dauna. Plata efectiva a daunelor va incepe dupa ce decizia instantei va fi definitiva

[video|13448]Dupa ce instanta a decis, in data de 16 februarie 2017, deschiderea procedurii de faliment a CARPATICA Asig, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) - care a primit aproximativ 13.000 de cereri de plata de la potentialii creditori ai CARPATICA Asig -, explica in detaliu ce inseamna aceasta decizie a instantei in cadrul celei mai recente editii a emisunii XPRIMM Time for Business. Cum decizia instantei nu este definitiva, informatiile detaliate oferite de FGA sunt cu atat mai importante, deoarece clarifica mai multe aspecte importante pentru asiguratii CARPATICA si nu numai.

Astfel, pagubitii CARPATICA pot depune in continuare, la FGA, cereri de deschidere de dosare de dauna. "De la data de 16 februarie 2017, se calculeaza 90 de zile, termen pana la care Fondul de Garantare a Asiguratilor mai primeste cereri de deschidere dosare noi de dauna de la pagubitii CARPATICA, pentru politele in vigoare. Polita trebuie sa fie in vigoare in momentul la care se intampla riscul asigurat", precizeaza Carmen RADU, Presedintele Fondului de Garantare a Asiguratilor.

Cu alte cuvinte, pagubitii CARPATICA au la dispozitie un termen de 90 de zile, de la data la care li s-a deschis dreptul de a solicita creanta. Este, insa, extrem de important sa inteleaga ca termenul de 90 de zile pentru depunerea dosarelor de dauna nu are efect asupra datei la care FGA incepe platile efective.

"Asa cum a fost si in cazul societatii ASTRA, Fondul de Garantare a Asiguratilor va plati de la data la care decizia instantei ramane definitiva. De la acea data, vor fi din nou alte 90 de zile pentru depunerea cererilor de plata. Este important sa mentionam ca, pentru a putea beneficia de sumele cuvenite de la Fondul de Garantare, absolut toata lumea trebuie sa isi depuna cererea de plata. Indiferent daca pagubitii au avut depuse cereri pentru dosare de dauna la CARPATICA, indiferent daca au avut un raspuns pozitiv pana la momentul la care societatea a ramas fara licenta privind aprobarea dosarului de dauna la cele care deja erau in lucru", explica Presedintele FGA.

Carmen RADU a detaliat pasii pe care pagubitii CARPATICA trebuie sa-i urmeze in acest sens. "Cei care isi deschid dosare noi vor sti, pentru ca vor fi in contact direct cu colegii nostri care fac constatarile de dauna, ca, pe langa cererea de deschidere dosar nou de dauna - dupa ce au avizul de reparatie, pentru ca, la CARPATICA, majoritatea portofoliului este auto -, vor trebui sa depuna si cererea de plata, cu documentele justificative. Dar pentru cei care au avut deja dosare deschise, pe care noi le-am preluat de la CARPATICA, este foarte important sa inteleaga ca, pentru a putea beneficia de sume, trebuie neaparat sa isi depuna si cererea de plata, cu toate documentele anexate. Aceste documente se regasesc si pe site-ul nostru, cu toate informatiile necesare despre cum trebuie completate. Este important sa mentionam acest lucru, pentru ca am avut cazuri in care foarte multi care aveau inclusiv o aprobare de plata la CARPATICA, dar nu s-a mai putut efectua de catre CARPATICA, nu intelegeau de ce trebuie sa isi depuna inca o data o cerere de plata", arata Carmen RADU.

De asemenea, presedintele FGA anunta ca Fondul de Garantare a Asiguratilor va reverifica toate dosarele de dauna cu privire la CARPATICA. "Este obligatia noastra legala, deoarece comisia speciala raspunde pentru orice plata sau respingere la un dosar. Se reverifica toate dosarele, chiar si acelea care aveau bun de plata. Trebuie sa privim lucrurile si dintr-un alt punct de vedere: Fondul de Garantare a preluat dosarele de dauna asa cum ne-au fost date. Se poate intampla, fara ca cineva sa fie de vina, ca, la acest transfer de foarte multe dosare, sa lipseasca ceva care, initial, poate a fost in dosar, dar, acum, poate nu mai este. De aceea, este foarte important si este raspunderea noastra de a reverifica si dosarele care au fost declarate complete", a mai precizat Presedintele FGA, Carmen RADU.

Pana la data de 31 ianuarie 2017, FGA a primit de la potentialii creditori de asigurare ai CARPATICA Asig 12.981 de cereri de plata. Numarul dosarelor de dauna preluate de FGA de la CARPATICA Asig este de 27.270.