1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Calin RANGU: Un asigurator de stat poate sa aiba un rol de reglare, dar trebuie sa functioneze conform legislatiei

[video|13364]In ultimele luni s-a adus de multe ori in discutie aparitia unui asigurator de stat pe segmentul RCA, respectiv autorizarea EximAsig. Pana in prezent nu s-a facut niciun demers public in acest sens, insa este clar ca orice companie ar vinde polite RCA trebuie sa respecte legislatia in vigoare si sa aiba fonduri suficiente.

"Consumatorul trebuie sa aiba de unde sa aleaga. Cu cat sunt mai multi jucatori pe piata, cu atat paleta de oferte creste. Este foarte clar ca Romania este o piata care este in dezvoltare. Pe anumite segmente piata este matura, dar pe alte segmente piata este in constructie si oferta este scazuta. Un asigurator de stat poate sa aiba un rol de reglare, cum este, de fapt, rolul statului in general si in societate - sa regleze acolo unde sunt anumite disfunctionalitati. Dar aceste reglaje se pot face doar cu parghiile economiei de piata, respectand legile concurentei si cele specifice domeniului", a declarat, pentru publicatiile XPRIMM, Calin RANGU, Director, Directia Relatii cu Publicul, Petitii si Educatie Financiara, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

"Ce este foarte important de stiut este ca orice asigurator trebuie sa respecte aceleasi reglementari. Indiferent daca are capital privat sau de stat, el trebuie sa aplice aceeasi legislatie - Solvency II, risk management, guvernanta corporatista, aceleasi raportari, solvabilitatea si lichiditatea trebuie sa fie aceleasi, sistemul de acoperire a daunelor sa functioneze corect, adica petitiile trebuie sa fie cat mai reduse. Deci, nu ar trebui sa conteze tipul capitalului", a adaugat Calin RANGU.

Acesta a precizat ca, din perspectiva consumatorului, oricine vine in plus este binevenit pentru ca si Consiliul Concurentei, pe zona de RCA, a mentionat ca piata este intr-o situatie de oligopol.

"E o anumita zona de discomfort din perspectiva concurentiala si orice este adus in plus este binevenit in acest moment si nu poate fi decat in beneficiul consumatorului. Pana la urma consumatorul va alege unde vrea sa se duca si practic, prin parghiile statului, poti sa corectezi anumite deficiente", a spus oficialul ASF.

El subliniaza ca este vorba de o companie de stat in conditii de rentabilitate, in niciun caz nu putem vorbi de una nerentabila, pentru ca legislatia nu permite acest lucru. O companie de stat poate sa vina cu produse pe segmentul RCA, dar sa isi propuna profituri mai mici, respectand cerintele de solvabilitate si lichiditate, sistemul de rezerve etc.

"Concurenta face bine pietei", a subliniat Directorul ASF.

Recent, in urma mai multor discutii aparute in spatiul public, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a precizat, printr-un comunicat de presa, ca pana in prezent nu a primit nicio cerere de autorizare RCA din partea EximAsig, companie cu capital de stat.

"Referitor la informatiile aparute in spatiul public cu privire la solicitarea unor patronate din domeniul transporturilor ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa autorizeze EximAsig sa intre pe piata RCA, Autoritatea doreste sa faca urmatoarele precizari: ASF nu a primit pana la aceasta data nicio cerere de autorizare pentru asigurari auto RCA din partea societatii EximAsig, societate de asigurari detinuta de banca cu capital de stat Eximbank", se arata in comunicatul transmis pe 8 decembrie.

In acelasi timp, ASF transmite ca "incurajeaza intrarea pe piata RCA a unor noi societati de asigurari, inclusiv EximAsig, in conditiile legii".

In prezent sunt autorizati 9 jucatori pe piata RCA: ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, ASIROM Vienna Insurance Group, CITY Insurance, EUROINS Romania, GENERALI Romania, GRAWE Romania, GROUPAMA Asigurari, OMNIASIG Vienna Insurance Group si UNIQA Asigurari.