1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Temperatura din marile orase ar putea creste cu 8 grade Celsius pana in 2100

Marile orase ar putea inregistra o crestere suplimentara a temperaturii de 7-8 grade Celsius pana in anul 2100, ca urmare a schimbarilor climatice si a incalzirii specifice zonelor urbane (fenomenul de ''insule de caldura urbane''), potrivit unui studiu publicat recent in jurnalul Nature Climate Change, citat de AFP.

Conform raportului, o astfel de crestere a temperaturii ar putea avea consecinte negative importante asupra locuitorilor din aceste orase, scazand numarul persoanelor apte de munca si punand presiuni asupra resurselor naturale deja limitate, cum este apa.

Proiectiile se bazeaza pe "cel mai rau scenariu" in care emisiile de gaze cu efect de sera vor continua sa creasca pe tot parcursul acestui secol. In cadrul studiului au fost analizate date provenind din cele mai mari 1.692 de orase din lume, din perioada 1950-2015.

Studiul arata ca primele un sfert dintre cele mai populate orase se vor confrunta cu o crestere de peste 7 grade Celsius a temperaturii. Dintre acestea, in unele cazuri doar circa 5 grade Celsius ar fi atribuite incalzirii globale, restul provenind de la ''insule de caldura urbane'' (Urban Heat Island - UHI) generate de disparitia spatiilor verzi in favoarea betonului si asfaltului.

Aceste ''insule'' sunt cele care duc la o crestere a temperaturii in orase, comparativ cu imprejurimile, si accentueaza canicula si valurile de caldura, avand drept consecinte: un consum mai mare de energie pentru racirea cladirilor, cresterea riscurilor pentru sanatate, disconfort, un aer mai poluat, calitate mai proasta a apei si mai putina productivitate la locul de munca.

In ceea ce priveste costurile suplimentare aduse de acest fenomen, un oras aflat la mijlocul esantionului studiat ar pierde echivalentul a 1,4 pana la 1,7% din PIB pe an pana in 2050 si intre 2,3 si 5,6% pana in anul 2100, potrivit studiului. Pentru orasul cel mai afectat, pierderile ar putea ajunge la 10,9% din PIB pana in 2100. Prin urmare, conteaza orice masura pentru a actiona impotriva acestor insule de caldura, indiferent daca este vorba de a planta copaci sau a acoperi trotuarele si acoperisurile cu verdeata, spun cercetatorii.