1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

MARSH: Companiile care isi gestioneaza bine riscurile pot evita efectele crizei financiare

Cristian FUGACIUCriza cu care se confrunta pietele financiare globale aduce cu sine si o schimbare a riscurillor la care este supusa o companie. Acoperirea noilor riscuri poate fi realizata doar printr-o buna gestiunea a capacitatii companiilor de a-si imbunatati lichiditatea si de a micsora costurile cu asigurarile si cu managementul riscului. In acest context, maximizarea valorii asigurarii de credit comercial, precum si luarea in considerare de catre companii si a altor forme de asigurare, reprezinta doar doua din recomandarile MARSH, liderul mondial al pietei de consultanta de risc si brokeraj in asigurari.

"Majoritatea oamenilor de afaceri este foarte constienta de faptul ca preturile la petrol, hrana si alte bunuri de la consum imping preturile in sus, dar in acelasi timp criza creditelor impinge cererea in jos. Companiile ar trebui sa stie ca exista cateva masuri simple in ceea ce priveste asigurarile si gestiunea riscurilor. Acestea pot elibera un volum de lichiditati atat de necesar in aceasta perioada. Asigurarile pot fi folosite pentru a facilita obtinerea de credite sau scaderea costurilor de creditare", precizeaza Cristian FUGACIU, General Manager MARSH Romania.

Cel mai recent studiu realizat de MARSH, intitulat "Imbunatatirea Capitalului de Lucru si Securitatea Afacerilor", ofera detalii despre cum se poate elibera capitalul de lucru prin reducerea costurilor cu asigurari si managementul de risc, in acelasi timp cu acoperirea riscurilor nou aparute, precum lipsa de lichiditate a furnizorilor sau cresterile costurilor de productie si transport.

Astfel, costurile cu asigurarile ar trebui considerate o investitie si nu o cheltuiala, iar MARSH recomanda o analiza riguroasa a riscurilor la care este supusa compania, care ar putea reduce simtitor costurile cu asigurarile si, in acelasi timp, ar oferi protectia necesara intr-o perioada de criza.

Totodata, studiul MARSH precizeaza ca "asigurarea de credit comercial poate fi extrem de valoroasa in aceasta perioada de criza, oferind protectie impotriva debitelor cu risc ridicat. Prin depunerea unei polite generoase pentru credit comercial catre banca creditoare companiile isi pot asigura un credit mai generos sau conditii de imprumut mai bune".

O alta recomandare sugereaza companiilor sa-si reconsidere formele de asigurare la care apeleaza. "O analiza detaliata si o renegociere cu asiguratorul poate aduce forme inovatoare de asigurare care sa produca economii si acoperirea unor noi riscuri. Obtinerea de garantii de tip surety bond din partea asiguratorilor poate stimula creditarea din partea institutiilor de profil", noteaza brokerul de asigurari international.

Asadar, intr-o perioada precum cea in care ne aflam este extrem de important ca o companie sa-si revizuiasca expunerile la riscuri, impactul acestora si planurile de urgenta, mai ales in contextul in care in situatia actuala se acorda importanta din ce in ce mai mare rating-ului acordat de agentiile specializate. STANDARD&POOR's, de exemplu, a anuntat ca va introduce un nou criteriu in analiza sa legat de programele de risk management ale companiilor, un motiv pentru care orice manager ar trebui sa analizeze indeaproape riscurile la care se expune compania pe care o conduce, explica MARSH.