1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INFOGRAFIC: Cate furturi din locuinte au avut loc in 2017?

Numarul infractiunilor de furturi din locuinte se afla, in ultimii ani, pe un trend descrescator. Astfel, in 2017 s-a consemnat o scadere de 6% la nivel national, in timp ce in Bucuresti reducerea furturilor este de 17,5%, conform datelor transmise de Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) la solicitarea 1asig.ro.

"In urma consultarii structurii de specialitate din cadrul Politiei Romane a rezultat faptul ca, la nivel national, in anul 2016, au fost sesizate 25.362 de infractiuni de furturi din locuinte, iar in anul 2017, au fost sesizate 23.812 asemenea infractiuni (-6%)", a precizat IGPR.

In ceea ce priveste municipiul Bucuresti, in anul 2017 au fost sesizate 1.542 de infractiuni de furturi din locuinte, mai putine cu 17,5% comparativ cu anul precendent, cand au fost consemnate 1.870 de furturi.

Prevenirea infractiunilor contra patrimoniului ramane una dintre prioritatile Politiei Romane, desi in ultimii ani tendinta a fost una descrescatoare, de la 35.150 de furturi din locuinte la nivel national in 2012, 31.040 in 2013, 29.925 in 2014, 28.442 in 2015, 25.362 in 2016, la 23.812 in 2017.

Recomandarile Politiei Romane pentru protejarea locuintei

"Intre calitatea sistemelor de asigurare a protectiei si ingenioziotatea hotilor a fost, dintotdeauna, o acerba competitie. Contrar tuturor evidentelor, din motive greu de inteles, multi detinatori de valori ignora cele mai elementare masuri de autoprotectie, devenind astfel victime sigure", atrage atentia Politia Romana.

Daca locuiti la bloc:
  • montati un interfon la intrarea in scara si utilizati-l in mod corect pentru controlul accesului persoanelor in imobil; 
  • asigurati dotarea cu incuietori corespunzatoare a usilor de la subsol, terase sau intrarile supli-mentare; 
  • asigurati-va ca dispozitivul de amortizare montat pe usa de intrare asigura o inchidere completa a acesteia; 
  • la intrarile in holurile blocului si pe paliere este nevoie de o buna iluminare; 
  • instalati un sistem de iluminare automat cu detectia miscarii si un sistem de supraveghere video; 
  • montati un sistem de alarma in locuinta dumneavoastra; 
  • conectati sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora; 
  • montati o incuietoare de inalta siguranta la usa de acces in locuinta;
  • daca locuiti la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastra tin hotii la distanta.
Daca locuiti la casa puteti monta un sistem de:
  • supraveghere video in exterior, care sa inregistreze orice activitate desfasurata in curtea casei; 
  • protectie perimetrala ce avertizeaza asupra patrunderii persoanelor straine in curtea dumneavoastra;
  • iluminare cu senzori de miscare.
Mai multe sfaturi gasiti aici.

Asigurarea locuintei

Riscul de furt din locuinte este acoperit prin asigurarea facultativa a locuintei, care trebuie incheiata impreuna cu asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD), care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren - in limita a 20.000 euro.

Dupa o scadere constanta in ultimii ani, subscrierile aferente asigurarilor facultative de locuinte au inregistrat o crestere cu 3% in primele noua luni ale anului 2017 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Astfel, valoarea primelor brute subscrise pe segmentul asigurarilor facultative de locuinte a ajuns la 249,12 milioane de lei, conform celor mai recente date publicate de ASF.

La sfarsitul lunii septembrie 2017, erau in vigoare 1,39 milioane de polite facultative, fata de 1,25 milioane de polite cu un an in urma.

In ceea ce priveste asigurarile obligatorii, la sfarsitul lunii decembrie 2017 erau active la nivel national 1.693.006 de polite PAD, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor. Numarul politelor este in crestere fata de luna noiembrie, cand erau active 1.681.595 polite, dar in usoara scadere fata de decembrie 2017 - 1.703.047 polite PAD.

In vederea cresterii gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, cat si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta a fost lansat si campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte". Cea de-a V-a editie a proiectului s-a desfasurat intre 1 si 31 octombrie 2017. Mai multe detalii sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe Facebook.