1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Gospodarii si masini din mai multe judete, afectate de ploile de miercuri

Ploile torentiale care au cazut miercuri dupa-amiaza au afectat numeroase gospodarii din mai multe judete. De asemenea, au existat si masini avariate de copacii cazuti din cauza furtunii.

Mai multe strazi din Targu Mures au fost inundate, patru copaci au fost doborati de vant, iar patru masini au fost avariate.

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Horea al judetului Mures, in localitatea Sangeorgiu de Mures, situata langa Targu Mures, 162 de consumatori au ramas fara energie electrica in urma avariei aparute la doua puncte de transformare din cauza furtunii.

Totodata, peste 40 de gospodarii au fost inundate si sapte drumuri comunale si judetene din Muntii Apuseni au fost blocate de inundatii. Potrivit unui comunicat de presa, transmis de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Alba, localitatile Salciua si Ponor din Muntii Apuseni sunt grav afectate de inundatii. Inundatiile s-au produs dupa ce a plouat torential mai multe ore, iar apa scursa de pe versanti a intrat in casele oamenilor.

Si in Bistrita, ploile torentiale sub forma de vijelie de miercuri au creat probleme, potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bistrita-Nasaud, iar mii de gospodarii au ramas temporar fara curent electric.

Mai multi cetateni din municipiul Bistrita si orasul Nasaud au sunat la 112 pentru a cere ajutorul pompierilor in vederea evacuarii apei din curti si beciuri. Printre obiectivele inundate s-au numarat o gradinita si o societate comerciala. In sprijinul acestora au intervenit trei echipaje cu motopompe ale ISU, dar si trei echipaje ale Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Bistrita.

Protectie impotriva inundatiilor


Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In anul 2016, Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, a achitat daune in valoare de peste 1,73 milioane lei ca urmare a inundatiilor.

Polita de asigurare obligatorie (PAD) acopera trei riscuri specifice Romaniei: cutremur, inundatie si alunecare de teren. Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata, 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Pentru pagubele provocate de copacii cazuti sunt raspunzatoare administratiile locale de care aceia apartineau. De asemenea, pagubitii isi pot repara autoturismele in baza politei facultative CASCO, daca detin o astfel de asigurare.