1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

FGA: Pana la sfarsitul anului vor fi instrumentate toate cererile de plata din cazul ASTRA Asigurari

Gestionarea falimentului ASTRA Asigurari este, pentru Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), un proces in plina desfasurare. Astfel, potrivit conducerii FGA, din cele 60.000 de cereri de plata, peste 31.000 au fost deja aprobate. Fondul anunta ca, pana la finele anului in curs, vor fi instrumentate toate dosarele in care s-au depus cereri de plata.

"Din cele 60.000 de cereri de plata, noi am aprobat deja peste 31.000. Celelalte urmeaza acelasi flux, de a fi verificate de departamentele noastre interne. Din totatul de cereri de plata, aproximativ 5.000 sunt cereri de restituire a primei. La RCA au fost foarte putine cazuri, majoritatea sunt la celelalte tipuri de asigurari. Estimarea noastra este ca, pana la sfarsitul anului, aceste dosare vor fi, probabil, aprobate in comisia speciala. Atentie, un dosat aprobat nu este automat un dosar platit. Raman deschise situatiile in care anumite dosare sunt in litigii, unde, in functie de decizia finala a instantelor de judecata, noi vom plati sau vom respinge", a declarat Carmen RADU, Presedintele Fondului de Garantare a Asiguratilor.

Potrivit FGA, numarul dosarelor ASTRA Asigurari care au depasit valoarea maxima platibila de Fond, de 450.000 de lei, era, la finele lui 2016, unul destul de mic. "Pana la sfarsitului anului 2016, au fost, la ASTRA, 26 de dosare cu valoarea maxima. Majoritatea au fost pe auto, pentru ca, dincolo de valoarea daunei, acolo au fost si vatamari sau daune morale", a precizat Carmen RADU.

Ea a mai spus ca, din cele 23.600 de polite de asigurari de viata preluate de la ASTRA, in octombrie 2015, mai sunt in vigoare 8.000-10.000.

Un alt caz instrumentat de Fondul de Garantare a Asiguratilor il reprezinta cel al companiei FORTE Asigurari, acolo unde, odata ce decizia instantei de deschidere a procedurii de faliment a fost declarata definitiva, FGA a inceput efectuarea platilor. Astfel, comisia speciala FGA a aprobat 250 de dosare, cu o valoare totala de 765.000 de lei, mare parte din aceasta suma, 660.000 de lei, fiind deja achitata catre creditorii de asigurare. Fondul de Garantare a Asiguratilor a preluat de la FORTE aproximativ 3.200 de polite si, pana in momentul de fata, a primit 1.000 de cereri de plata.