1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cornel COCA-CONSTANTINESCU: ASF si-a asumat o abordare strategica cu privire la educatia financiara si incluziunea financiara

Ritmul de schimbare a mediului economic, in contextul globalizarii, creeaza in special in cadrul stiintei economice "o efervescenta de concepte noi, derivate din necesitatea de a analiza si rezolva situatii cu care societatea nu s-a mai confruntat", a subliniat Cornel COCA-CONSTANTINESCU, Prim-Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, in cadrul unui eveniment ce a marcat deschiderea anului universitar la Facultatea de Finante, Asigurari si Burse de Valori din cadrul ASE Bucuresti.

"ASF si-a asumat o abordare strategica de educatia financiara a generatiilor viitoare si de crestere a nivelului de incluziune financiara. Astfel, alaturi de o o serie de actiuni ce sunt parte componenta a unei strategii de educatie nationala destinata atat elevilor cat si studentilor, ASF a organizat impreuna atat cu ASE cat si cu alte universitati din tara conferinte si dezbateri pe teme din domeniul financiar nebancar", a specificat Cornel COCA-CONSTANTINESCU.

"Incurajam cercetarea stiintifica inclusiv prin acordarea de premii celor mai bune lucrari ce se remarca prin originalitate, creativitate, impact in domeniul de cunoastere economic, utilitatea academica si practica", a precizat Prim-Vicepresedintele ASF.

Conform unui studiu recent al Mastercard, principalele motive ale excluziunii financiare enumerate de respondentii romani sunt neincrederea in banci (50%), lipsa cunostintelor cu privire la administrarea finantelor personale (42%), precum si inegalitatea veniturilor si lipsa educatiei (cate 38%). Prin comparatie, europenii pun pe primul loc inegalitatea veniturilor si abia apoi neincrederea in banci si lipsa cunostintelor cu privire la administrarea propriilor bani.

Jumatate dintre romanii chestionati au fost de parere ca, pentru a imbunatati incluziunea financiara, este nevoie de schimbari in legislatie, insa enumera si factori precum dezvoltarea infrastructurii de suport sau cursurile de educatie in domeniu. Perceptia este relativ similara la nivel european, cu deosebirea ca europenii acorda cea mai mare importanta educatiei, urmata de necesitatea extinderii infrastructurii si a legislatiei.