1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cat au platit asiguratii RCA pentru clauza de Decontare Directa?

In anul 2018, asiguratorii RCA au incheiat un numar de 301.131 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 22,75 milioane de lei, conform raportului publicat de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Astfel, a rezultat, la finele anului 2018, o prima medie anualizata de 92 lei. Se pare ca pretul acestei clauze optionale a crescut in ultimul trimestru al anului, in conditiile in care prima medie era de 77 de lei dupa primele noua luni ale anului.

La data de 30 decembrie 2018 erau in vigoare un numar de 235.605 clauze de decontare directa.



Decontarea directa, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, a fost definita si implementata prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.

Modalitatea de decontare directa este prevazuta in Norma nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania.

Totodata, in anul 2018, asiguratorii RCA au platit un numar de 2.577 dosare de dauna aferente clauzei de decontare directa, in valoare totala de 14,89 milioane de lei, rezultand o dauna medie platita per dosar de 5.778 lei.

La data de 30 decembrie 2018, in soldul rezervei de dauna avizata erau inregistrate 1.013 dosare de dauna, in valoare estimata de 5.522.393 lei.

Introdus in 2017 in legislatia locala pentru a veni in sprijinul consumatorilor de asigurari RCA, Decontarea Directa este un nou serviciu care presupune ca reparatia sa fie platita de catre asiguratorul RCA al pagubitului, care isi va recupera prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat.

Achizitia serviciului este optionala pentru asigurat, iar asiguratorii RCA sunt obligati sa o oferteze.

Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
  • accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
  • vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
  • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
  • ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
  • prejudiciile exclud vatamarile corporale.