1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Aproape 200 de cladiri sunt considerate pericol public in caz de cutremur

Primaria Municipiului Bucuresti a actualizat la inceputul lunii iulie lista cladirilor cu risc seismic din Capitala. Conform noilor date, 189 de imobile reprezinta pericol public in caz de cutremur, avand un risc ridicat de prabusire. Comparativ, in luna martie a acestui an, 187 de cladiri erau considerate pericol public. De asemenea, inca 184 de cladiri au ramas incadrate in clasa I de risc seismic, corespunzand constructiilor cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita ultime.

In continuare, 303 imobile sunt incluse la Clasa a II-a de risc seismic (constructii care, sub efectul cutremurului de proiectare, pot suferi degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila), iar 83 de cladiri sunt incadrate in Clasa a III-a de risc (sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile nestructurale pot fi importante).

Inca 6 imobile au ramas incluse in clasa a IV-a de risc seismic, in cazul acestora, raspunsul seismic asteptat fiind similar celui corespunzator constructiilor noi, proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare.

Nu in ultimul rand, 1616 cladiri se afla pe lista celor expertizate tehnic plasate in categorii de urgente, conform normativului P100-92, neincadrate in clasa de risc seismic corespunzatoare. Normativul de Proiectare P100-92 plaseaza constructiile, din punctul de vedere al riscului seismic, in trei categorii de urgente: - U1, U2, U3. Pentru incadrarea acestor imobile in clasa de risc seismic corespunzatoare, asociatiile de proprietari/ proprietarii se pot adresa expertului tehnic elaborator al expertizei tehnice sau unui alt expert tehnic atestat pentru rezistenta si stabilitate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si al Administratiei Publice.

Lista publicata de Primaria Municipiului Bucuresti la inceputul lunii iulie este disponibila aici.

Actualizarea listelor existente pe site-ul pmb.ro se face periodic, in functie de eventuale modificari ale legislatiei, dar si utilizand informatiile transmise de catre proprietari, dupa ce acestia consulta si identifica eventuale erori pe lista publicata. Actualizarea consta in corectarea unor date de identificare ale imobilelor privind anul construirii, numarul de niveluri, numarul de apartamente din imobil si noi incadrari intr-o clasa de risc seismic.