1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF: Tarifele RCA pentru transportatori au ramas stabile si in aprilie

Prima medie aferenta politelor de asigurare auto obligatorie RCA pentru vehicule din categoria autoutilitare si autocamioane, pe o perioada de douasprezece luni, s-a mentinut in luna aprilie 2016 la acelasi nivel ca in martie, in conditiile in care pe segmentul de masa maxima cuprinsa intre 7,5 si 16 tone a fost inregistrata o scadere de 11%, arata Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF, intr-un comunicat.

Astfel, aprilie a fost a doua luna la rand in care media tarifelor RCA pe aceasta categorie a fost stationara, conform autoritatii.

Prima medie aferenta polițelor RCA incheiate pe 12 luni pentru autoutilitare/autocamioane din toate clasele Bonus/Malus a fost de 2.862 lei in luna aprilie.

ASF a mai anuntat ca, la nivelul principalelor segmente de tonaj, piata a continuat sa opereze recalibrari, astfel incat grupa autocamioanelor de peste 16 tone a consemnat o crestere a primei medii RCA de 4%, dupa ce in martie inregistrase o scadere de 3% fata de februarie.

In acelasi timp, prima medie pentru autoutilitare cu masa de pana la 3,5 tone, detinute de persoane juridice, s-a redus in aprilie cu 3%. O ajustare tarifara de 2% a fost inregistrata si pentru grupa autovehiculelor cu masa intre 3,5 si 7,5 tone detinute de persoane fizice.

Activitatea de subscriere de polite RCA pentru autoutilitare si autocamioane s-a mentinut la un nivel sustinut in aprilie. Potrivit raportarilor transmise de societatile de asigurare in cadrul procesului de monitorizare a evolutiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, in aprilie au fost incheiate 22.646 de polite pe douasprezece luni pe aceasta clasa de vehicule.

Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane, prima medie RCA aferenta politelor pe douasprezece luni a crescut in aprilie cu 5% fata de martie (la 5.077 lei), desi segmentul autocarelor cu mai mult de 40 de locuri a consemnat o reducere de 3%. Grupa autocarelor cu peste 40 de locuri avand ca proprietari persoane fizice a inregistrat chiar o diminuare drastica a primei medii, respectiv cu 45% in comparatie cu luna martie.

Tot cu 3% s-a redus prima medie pentru mijloacele de transport de persoane cu pana la 18 locuri.

Analizand numai evolutia tarifelor RCA pentru vehiculele incadrate in clasa de bonus B0, raportarile asiguratorilor pentru aprilie arata o prima medie in scadere cu 5% pentru categoria mijloacelor de transport de persoane (6.234 lei), respectiv in crestere cu 4% pentru categoria autoutilitare/autocamioane (4.764 lei).

Mai multe detalii despre evolutia tarifelor RCA gasiti AICI.