1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

190 de accidente grave au avut loc anul trecut din cauza adormirii soferilor. Vara asta, iti reamintim cat de important este sa FII TREAZ LA VOLAN!

Cand vine vorba despre factorii care cresc riscul unui accident rutier, viteza excesiva, distragerea atentiei sau consumul de bauturi alcoolice se numara printre cei mai cunoscuti. Mai exista, insa, un risc despre care se vorbeste mai putin, dar care este la fel de periculos si ale carui efecte sunt comparabile cu cele ale sofatului sub influenta alcoolului: oboseala la volan.

Unul dintre cele mai grave efecte ale oboselii este reprezentat de adormirea la volan, insa nu se limiteaza doar la acest aspect. Oboseala are efecte asupra abilitatilor conducatorilor auto, reducandu-le capacitatea de concentrare si atentie, incetinind timpii de reactie si afectand abilitatea acestora de a lua decizii.

Mai mult decat atat, efectele oboselii la volan sunt comparabile cu cele ale conducerii sub influenta alcoolului. Potrivit studiilor, sa conduci dupa ce ai fost treaz 18 ore la rand este similar cu a conduce cu o alcoolemie de 0,05%. Daca ai fost treaz timp de 24 de ore si conduci este ca si cand ai avea o alcoolemie de 0,10%(1).

De asemenea, se estimeaza ca accidentele provocate de oboseala au o probabilitate de 2 ori mai mare sa fie fatale(2) comparativ cu alte tipuri de accidente rutiere, deoarece, in astfel de momente, soferii nu mai iau niciun fel de masuri preventive: nu poti pune frana daca esti adormit.

Tocmai de aceea, editia a IV-a a campaniei FII TREAZ LA VOLAN!, care se desfasoara pana pe 10 septembrie a.c., aduce in atentia soferilor, si nu numai, masurile pe care conducatorii auto le pot lua pentru a reduce efectele acestui risc.

Romania, 2018: 190 de accidente grave din cauza adormirii la volan

Conform datelor Inspectoratului General al Politiei Romane - IGPR, in anul 2018, la nivel national, au fost inregistrate 190 de accidente rutiere grave, pe fondul adormirii in timpul conducerii autovehiculului, in urma carora 227 de persoane au fost ranite grav si 67 au decedat.

Situatia este usor imbunatatita fata de anul precedent, insa ramane la fel de grava: in 2017, au fost inregistrate 200 de accidente rutiere grave din cauza adormirii soferilor la volan, in urma acestora 235 de persoane fiind ranite grav si 69 pierzandu-si viata.

Weekend-urile, diminetile si drumurile nationale - momentele si locurile in care au avut loc cele mai multe astfel de accidente

In anul 2018, cele mai multe accidente rutiere grave, pe fondul adormirii in timpul conducerii autovehiculului, au fost inregistrate pe drumurile nationale (153 de accidente), pe drumurile judetene (15 accidente) si pe strazi (13 accidente), arata datele IGPR.

In aceeasi perioada, pe fondul adormirii in timpul conducerii autovehiculului, cele mai multe accidente rutiere grave au fost inregistrate in zilele de duminica (41 de accidente), sambata (37 de accidente) si luni (26 de accidente). De asemenea, aceste accidente au fost inregistrate dimineata - in intervalele orare 06.00-07.00 (25 de accidente), 05.00-06.00 (24 de accidente) si 07.00-08.00 (17 accidente) -, respectiv dupa-amiaza, intre 15.00-16.00 (17 accidente rutiere grave).

E timpul sa vorbim despre oboseala. Vara asta, FII TREAZ LA VOLAN!

Editia a IV-a a campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN! are ca obiective atragerea atentiei soferilor, dar si a celorlalti participanti la trafic asupra pericolului oboselii la volan, cresterea gradului de constientizare cu privire la riscurile la care se expun participantii la trafic, cresterea gradului de educatie rutiera si, indirect, scaderea numarului de accidente rutiere din Romania. Proiectul se va desfasura, in paralel, in mediul online si offline.

Demersul "FII TREAZ LA VOLAN!" este initiat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se deruleaza cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si al BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

De asemenea, editia din 2019 este realizata cu sprijinul EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, DESTINE Broker, OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GRAWE Romania, ASIROM VIG, CITY Insurance, UNIQA Asigurari, RENOMIA SRBA Insurance Broker, AVUS, DAW Management, INTER Broker, ASITO Kapital, GARANTA Asigurari, MARSH Romania, SAFETY Broker, AON Romania, GLOBASIG Broker, ASIGEST Broker, MAXYGO Broker, MIB - MILLENIUM Insurance Broker, INTARO, RECREX, EUROTAX, ASISOFT, DAS - Dellen Ausbeulservice GmbH, Daune Expert si GrECo Romania.

Proiectul se desfasoara cu sprijinul Partenerilor UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, OTTO Broker, motoADN, Ford Mustang Romania, TATUC Serv Consulting si 5togo. Partenerul Stiintific al campaniei este Clinica SOMNOLOG.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROTI.ro, AutoStiri.ro, AutoNapoca.ro, Cars.ro, AutoExpert si Flote Auto.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro si Facebook.com/treazlavolan.
  1. National Sleep Foundation - sleepfoundation.org
  2. Transport for NSW - testyourtiredself.com.au