1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
TIMELINE: Cele mai importante ...

TIMELINE: Cele mai importante momente ale pietei de asigurari in 2022

2022 nu a fost lipsit de provocari, dar si de oportunitati pentru industria de asigurari. Acest an este considerat ca fiiind unul dintre cei mai buni ani din ultimul deceniu pentru piata de asigurari din Romania, ce are sanse sa depaseasca pragul de 3 miliarde de euro. Mai jos va prezentam cele mai importante momente ale pietei din 2022.

IANUARIE

- ASF a publicat proiectul de norma care creste contributia asiguratorilor catre FGA la 2,5% - Efect al falimentului CITY.

- TOP riscuri in 2022: Crizele climatice, accentuarea decalajelor sociale, riscurile cibernetice in crestere si redresarea globala inegala.

- PAID lanseaza o competitie fotografica pe tema dezastrelor naturale.

- ASF a publicat rezultatele exercitiului de evaluare a activelor si pasivelor sectorului asigurarilor din Romania.

FEBRUARIE

- XPRIMM Time for Business: Provocari 2022 a reunit, pe 7 februarie 2022, in format hybrid, reprezentanti ai ASF, ai asociatiilor de profil, dar si lideri ai companiilor de asigurari si de brokeraj, pentru dezbateri privind cele mai fierbinti subiecte din piata asigurarilor.

- Tribunalul Bucuresti a dispus, pe 9 februarie 2022, deschiderea procedurii falimentului CITY Insurance.

- A fost publicat un Proiect de limitare a preturilor RCA la nivelul tarifelor de referinta pe o perioada de 6 luni. Acesta includea si o limitare a comisioanelor de distributie.

- SIGNAL IDUNA a primit aprobarea ASF pentru achizitionarea ERGO Asigurari si ERGO Asigurari de Viata.

- Intre 15 februarie si 15 martie, editia a III-a a campaniei "Luna Asigurarilor de Sanatate" a adus in centrul atentiei importanta si beneficiile asigurarilor de sanatate.

MARTIE

- Contributiile companiilor de asigurari generale la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) s-au marit cu 1,5 puncte procentuale, de la 1,00% pana la 2,5% din subscrierile incasate.

- Pe 4 martie s-au implinit 45 de ani de la cutremurul din 1977. Unul similar ar putea aduce pierderi economice in cazul locuintelor de peste 7 mld. euro.

- ApPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, in colaborare cu XPRIMM si BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, a lansat un Ghid util pentru soferi, denumit "Ce faci in cazul unui accident cu o masina din Ucraina?".

- Consiliul Concurentei a autorizat intrarea UNILINK in actionariatul SAFETY Broker.

- Mona CUCU a primit aprobarea ASF pentru a ocupa functia de Director General al FGA.

- Incepand cu 25 martie 2022 Gothaer Asigurari Reasigurari si-a schimbat denumirea in Allianz-Tiriac Unit Asigurari.

- Premiile Brokerilor de Asigurare 2022 si-au desemnat castigatorii pe 31 martie.

APRILIE

- Buletinul XPRIMM Stiri a implinit 20 de ani.

- Anul acesta, pe 11 aprilie, sarbatorim pentru prima data Ziua Educatiei Financiare. Aceasta tema este o preocupare permanenta a pietei de asigurari din Romania.

- ASF a publicat rezultatele pietei pentru anul 2021: societatile de asigurare au subscris prime brute in valoare de peste 14,24 miliarde de lei, in crestere cu circa 24% fata de valoarea inregistrata in anul anterior. Lider de piata a devenit EUROINS Romania. Primele distribuite de companiile de brokeraj s-au situat la o valoare de 9,91 miliarde lei in anul 2021, in crestere cu circa 26% fata de anul 2020.

MAI

- Cea de-a XXIII-a editie a FIAR - Forumul International Asigurari-Reasigurari va avea loc in perioada 22 - 24 mai 2022, reunind sute de specialisti romani si internationali in cadrul celor patru conferinte dedicate pietei de asigurari.

- Politele emise de compania CITY Insurance, cu exceptia asigurarilor de garantii, au incetat de drept pe 11 mai 2022.

- CITR a finalizat prima etapa din gestionarea falimentului CITY Insurance. Expertii au realizat atat tabelul creditorilor, inventarierea activelor, cat si analiza preliminara privind cauzele si imprejurarile care au generat falimentul CITY Insurance. Peste 1.600 de creditori s-au inscris la masa credala, pana la acel moment, cu o expunere de peste 8 miliarde de lei.

- ASF a aprobat proiectul de norma care aduce noi reguli RCA: constatarea amiabila electronica, reguli simple pentru masina la schimb; motivele de infringement au fost eliminate.

- FIA Nova Protect Fond, fond de investitii alternative destinat exclusiv pompierilor, jandarmilor, politistilor si celorlalti profesionisti din MAI, din Administratia Penitenciarelor si din Politia Locala, precum si pensionarilor acestor sisteme a devenit operational.

- SIGNAL IDUNA primeste aprobarile finale din partea ASF pentru achizitionarea companiilor ERGO si demareaza procesul de integrare.

IUNIE

- PAID anunta majorarea capitalului social de la 19,34 milioane la 77,37 milioane lei.

- ASF a publicat raportul pietei de asigurari in T1 2022. Asiguratorii au cumulat prime brute subscrise in valoare de aproximativ 4,66 miliarde de lei, marcand un record istoric, volum in crestere cu aproximativ 46%. EUROINS este lider. Primele intermediate de brokeri au avansat cu peste 50% si au depasit 3 miliarde de lei.

- Victorie definitiva - ICCJ a confirmat anularea sanctiunii aplicate UNSAR de catre Consiliul Concurentei in 2018.

- CITR a finalizat raportul privind cauzele celui mai mare faliment din istoria recenta a Romaniei - CITY Insurance.

- COFACE a marcat 15 ani de la lansarea diviziei de asigurare de credit comercial pe piata din Romania.

IULIE

- A fost lansata Editia speciala a Revistei PRIMM Asigurari & Pensii, din luna iulie 2022.

- Asigurarile de garantii de la CITY Insurance au fost valabile pana pe 11 iulie.

- Virgil SONCUTEAN primeste avizul ASF pentru un nou mandat la conducerea ALLIANZ - TIRIAC.

- 20 iulie 2022 a fost ultima zi de depunere a cererilor de plata pentru creditorii asiguratorului intrat in faliment CITY Insurance, pentru a putea beneficia de despagubirile cuvenite din partea FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor.

- Pentru al saptelea an consecutiv, campania nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN! a adus sfaturi pentru participantii la trafic, in perioada 15 iulie - 30 septembrie 2022.

AUGUST

- COFACE Romania are incepand cu 1 august un nou Country Manager: Alina POPA.

- ASF a publicat noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii - RCA. Fata de raportul precedent, din februarie 2022, noile tarifele de referinta RCA au inregistrat cresteri pentru toate categoriile de soferi.

- Noile mandate ale membrilor Directoratului OMNIASIG au fost avizate de ASF.

- Editia cu numarul 22 a Galei Premiilor Asigurarilor 2022 s-a desfasurat pe 25 august, la clubul Loft Diplomat din Bucuresti.

SEPTEMBRIE

- Se aplica Norma nr. 18/2022 pentru modificarea si completarea Normei ASF nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania (cunoscuta ca Norma RCA). Aceasta introduce in premiera termenul de "prima de asigurare neta de cheltuieli de distributie", ceea ce da posibilitatea ca politele RCA sa fie vandute la preturi finale diferite, in functie de canalul de distributie.

- Moment istoric in asigurari! Punctajul traumatologic a fost publicat in Monitorul Oficial.

- ASF a publicat raportul pietei pe S1 2022: Piata asigurarilor a crescut cu 37%, iar GROUPAMA este noul lider. In acelasi timp, piata a avut profit net total de circa 460 milioane de lei.

- Raport ASF: Piata de brokeraj din Romania a crescut cu 51% in primul semestru din 2022, insumand prime intermediate in valoare de peste 6,5 miliarde de lei. Astfel, gradul de intermediere a urcat la 74,41%.

- COLONNADE Insurance a sarbatorit aniversarea primilor 5 ani de existenta pe piata din Romania. Compania va avea in Romania un nou director general, pe care il vom putea cunoaste la inceputul anului 2023.

- A fost ales board-ul UNSAR. Alexandru CIUNCAN este noul Presedinte iar Gerke WITTEVEEN ramane Vicepresedinte

OCTOMBRIE

- Pentru al X-lea an consecutiv, campania nationala de informare "Luna Asigurarilor de Locuinte" le-a reamintit romanilor de importanta asigurarii propriei case.

- BAAR a lansat aplicatia digitala "Amiabila", o alternativa moderna la formularul de constatare amiabila tiparit.

- Erik BARNA, fondatorul Life is Hard, anunta ca se retrage din Consiliul de Administratie al Transilvania Broker.

- ASF a desfasurat a VI-a editie a Caravanei PAD.

NOIEMBRIE

- A inceput emiterea politelor HELLAS Direct in Romania.

- Preluarea SAFETY Broker primeste autorizarea ASF si UNILINK devine actionar majoritar (80%).

- PAID a lansat cea de-a doua editie ReExpozitia, competitie fotografica pe tema dezastrelor naturale.

- A fost anuntata o noua tranzactie pe piata de brokeraj: INSIA devine parte a grupului UNILINK - actionarul SAFETY Broker.

- MIB incheie cu succes un plasament privat prin care capitalizeaza compania cu peste 4 milioane de lei.

DECEMBRIE

- In perioada noiembrie - decembrie 2022, s-a desfasurat a treia editie a campaniei nationale de educatie financiara "Stii totul despre asigurari si castigi", organizata sub forma unui concurs online.

- Buletinul Informativ XPRIMM Info a ajuns, pe 7 decembrie, la editia cu numarul 500.

- Eazy Asigurari, primul insurTech din Romania, primeste avizul ASF.

- Eugen ANICESCU primeste avizul ASF pentru conducerea executiva AON Romania.

- PRBAR si-a ales noul Consiliu Director. Stefan PRIGOREANU - CEO MILLENIUM Insurance Broker - a fost votat in functia de Presedinte. Totodata, cele doua pozitii de Vicepresedinte vor fi ocupate de Antonio BABETI si Robert NITA.

- Proiectul de norma al ASF privind cresterea contributiilor datorate de asiguratorii care activeaza pe zona asigurarilor generale la FGA de la 2,5% la 4% a fost adoptat, urmand sa intre in vigoare din ianuarie 2023.