1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Tendintele pietei RCA in T1 2023: ...

Tendintele pietei RCA in T1 2023: Subscrieri in scadere, daune in crestere. Top jucatori!

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA de societatile autorizate si reglementate de ASF s-a situat la 2,14 miliarde de lei in trimestrul I 2023, in timp ce daunele au depasit un miliard de lei.

Comparativ cu perioada similara din anul precedent, valoarea primelor brute subscrise de societatile autorizate si reglementate de ASF a scazut cu circa 8%, conform raportului publicat de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Daca includem si activitatea derulata de sucursale, volumul primelor brute subscrise in T1 2023 s-a situat la 2,41 miliarde lei, in scadere cu 2,4% fata de volumul subscrierilor aferent primelor 3 luni ale anului 2022, la 2,47 miliarde lei.

TOP RCA

Gradul de concentrare se mentinea ridicat pentru primii asiguratori din top in trimestrul I 2023, astfel ca primele 3 societati de asigurare cumulau aproximativ 67% din portofoliul de asigurari RCA din Romania.

EUROINS Romania s-a mentinut pe primul loc si in T1 2023, cu o cota de piata de 27% (fata de 36% in T1 2022) si subscrieri estimate de XPRIMM la circa 651 milioane de lei. Amintim ca, pe 17 martie 2023, Consiliul ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii EUROINS Romania si constatarea indiciilor starii de insolventa.

Podiumul este completat de GROUPAMA Asigurari care a urcat un loc, cu subscrieri de 518 milioane de lei si o pondere de 21,5%, in timp ce ALLIANZ-TIRIAC a coborat pe locul trei in clasament, cu subscrieri de 443 milioane de lei si o cota de 18,4%.

Urmatoarele locuri in clasament sunt ocupate de GRAWE Romania - cu subscrieri de 183 milioane de lei si o cota de piata de 6,6%, AXERIA Iard - 147 milioane de lei (6,1%), ASIROM VIG - 142 milioane de lei (5,9%), HELLAS Direct - 121 milioane de lei (5,0%), OMNIASIG VIG - 104 milioane de lei (4,3%) si GENERALI Romania - circa 99 milioane de lei (4,1%), conform calculelor XPRIMM.

Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor, ce pot fi incheiate pe o perioada cuprinsa intre 1 si 12 luni), numarul de contracte RCA incheiate de societatile autorizate de ASF in primele 3 luni ale anului 2023 a fost de 1,83 milioane, in scadere cu 11% fata de trimestrul I 2022. Daca luam in considerare si sucursalele, numarul de unitati anuale pentru contractele RCA a fost de 2,14 milioane, in scadere cu 4% comparativ cu trimestrul I 2022.

In primele 3 luni ale anului 2023, cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 12 luni (89% din contractele RCA au fost incheiate pe o perioada de 1 an), astfel incat se remarca o modificare a preferintelor consumatorilor cu privire la valabilitatea contractelor incheiate comparativ cu perioadele anterioare. De exemplu, in trimestrul I 2021, ponderea contractelor incheiate pe 12 luni in numarul total de contracte incheiate era de 29%.

Din perspectiva structurii portofoliilor de clienti, in trimestrul I 2023, ponderea contractelor incheiate cu persoane fizice la nivelul intregii piete s-a situat la nivelul de aproximativ 74%, in timp ce persoanele juridice aveau o cota de 26%.

Evolutia primei medii RCA

Pe ansamblul intregii piete, la 31 martie 2023, prima medie RCA anualizata s-a situat in jurul valorii de 1.171 lei, in crestere cu 2,9% comparativ cu trimestrul I 2022, respectiv cu 85% fata de trimestrul I 2021.

Evolutia daunelor

Valoarea despagubirilor brute platite de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF a urcat la peste 1 miliard de lei in trimestrul I 2023 pentru daunele platite pe segmentul RCA.

Fondul de Garantare a Asiguratilor a aprobat suma de circa 151 milioane lei pentru plata daunelor RCA in trimestrul I 2023, din care 142 milioane lei reprezinta platile efectuate pentru segmentul RCA ca urmare a falimentului societatii CITY Insurance.

In trimestrul I 2023, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au efectuat plati in valoare de circa 1 miliard lei pentru 99.527 de dosare de dauna, rezultand o dauna medie de 10.370 lei, in crestere cu 11% comparativ cu perioada similara din anul precedent.

Despagubirile brute platite pentru RCA au crescut cu 43%, iar numarul dosarelor de dauna platite s-a majorat cu 29% fata de trimestrul I 2022.

Din valoarea totala a despagubirilor brute platite de societatile autorizate si reglementate de ASF, cele mai mari valori au fost platite pentru daune materiale (802 milioane lei), restul (230 milioane lei) reprezentand valoarea daunelor platite pentru vatamari corporale.

Daunele platite pentru persoane fizice au fost mai mari comparativ cu cele platite pentru persoane juridice, atat pentru vatamarile corporale, cat si pentru daunele materiale in toate perioadele analizate.

In ceea ce priveste daunele medii platite pentru RCA, calculate ca raport dintre despagubirile platite si numarul dosarelor de dauna platite, dauna medie platita pentru vatamari corporale s-a situat la circa 69.651 lei si cea platita pentru daune materiale la 8.336 lei.

Conform ASF, valoarea rezervelor tehnice constituite de catre societati pentru daunele avizate si inca neplatite (RBNS) s-a situat la un nivel de 1,76 miliarde lei in trimestrul I 2023. In ceea ce priveste rezervele

tehnice pentru daunele intamplate, dar inca neavizate si neplatite (IBNR), acestea au inregistrat o valoare de circa 1,58 miliarde lei. Nu sunt incluse datele societatii EUROINS Romania, ca urmare a lipsei informatiilor referitoare la rezervele de dauna pentru trimestrul I 2023.

La 31 martie 2023, pe piata asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA isi desfasurau activitatea urmatorii sase asiguratori autorizati de ASF pentru activitati de asigurare RCA: ALLIANZ-TIRIAC Asigurari SA, Asigurarea Romaneasca - ASIROM Vienna Insurance Group SA, GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA, GRAWE Romania Asigurare SA, GROUPAMA Asigurari SA si OMNIASIG Vienna Insurance Group SA.

Numarul de asiguratori autorizati de ASF pentru derularea de activitati de asigurare RCA s-a diminuat, avand in vedere ca, in cursul lunii martie 2023, ASF a retras autorizatia de functionare a societatii EUROINS Romania, Consiliul ASF hotarand promovarea de catre Autoritate a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment si numirea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca administrator interimar al societatii, cu sarcina de a asigura administrarea si conducerea activitatii asiguratorului si adoptarea masurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.

Pe piata RCA din Romania, isi mai desfasoara activitatea in baza dreptului de stabilire doua sucursale: AXERIA Iard si HELLAS Direct.

Sucursala AXERIA Iard si-a inceput activitatea pe piata RCA in cursul trimestrului IV 2021. De altfel, la finalul anului 2022, societatea Hellas Direct a intrat pe segmentul RCA din Romania, in baza dreptului de stabilire (FoE).

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Raport T1 2023: Piata asigurarilor a crescut cu 2%, in timp ce daunele achitate au avansat cu 10%
Clasamentele jucatorilor din piata asigurarilor, in T1 2023