1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
GHID util: Ce faci in cazul unui ...

GHID util: Ce faci in cazul unui accident cu o masina din Ucraina? INFOGRAFIC

ApPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, in colaborare cu XPRIMM si BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, a lansat un Ghid util pentru soferi, denumit "Ce faci in cazul unui accident cu o masina din Ucraina?", in contextul in care pe soselele din Romania intalnim tot mai multe masini conduse de ucraineni fugiti din calea invaziei rusesti.

Noul Ghid explica soferilor ce pasi trebuie sa urmeze in cazul unul accident in care este implicata o masina inmatriculata in Ucraina si una inmatriculata in Romania.

Ghidul "Ce faci in cazul unui accident cu o masina din Ucraina?" poate fi descarcat de aici in format .PDF si poate fi utilizat si de distribuitorii de asigurari din toata tara pentru informarea clientilor lor.

Mai jos redam si continutul Ghidului "Ce faci in cazul unui accident cu o masina din Ucraina?":

Ce asigurari trebuie sa detina soferii cu masini inmatriculate in Ucraina?

Pentru vehicule inmatriculate in Ucraina, la fel ca si pentru vehiculele inmatriculate in oricare alt stat, asigurarea RCA este obligatorie pentru a putea circula pe teritoriul Romaniei, iar documentele care sa ateste aceasta pot fi:

  1. asigurare Carte Verde (cuprinsa in polita RCA) eliberata de catre o societate de asigurari membra a Biroului Carte Verde din Ucraina, cu valabilitate in Romania, tiparita pe suport hartie sau prezentata in format digital (pe telefon, tableta, laptop etc.)
  2. sau o asigurare de frontiera eliberata in orice alt stat membru al SEE sau in Elvetia.

Unde se pot incheia asigurarile de frontiera?

Pentru vehiculele inmatriculate in Ucraina care nu sunt asigurate RCA si nu pot face dovada printr-un document cum sunt cele mai sus mentionate, trebuie incheiata o asigurare de frontiera in Romania.

Asigurarile de frontiera in Romania se pot incheia de societatile de asigurare EUROINS si OMNIASIG VIG, care au datele de contact prezentate mai jos:

Asigurarea de frontiera se incheie pe o perioada de 30 de zile si este valabila pe teritoriul tuturor statelor membre ale Spatiului Economic European si Elvetia, din ziua imediat urmatoare celei in care a fost incheiata.

Pentru incheierea asigurarilor de frontiera pe teritoriul altor state, BAAR recomanda persoanelor interesate sa caute informatii pe site-urile web ale Birourilor Nationale Carte Verde ale respectivelor state.

Pasi de urmat in cazul unui accident auto

In cazul unui accident auto intre un vehicul inmatriculat in Romania si unul din Ucraina:

1) Cand vinovat este soferul vehiculului ucrainean:

  1. 1 Daca vehiculul din Ucraina este asigurat cu o polita Carte Verde eliberata de un asigurator din Ucraina, atunci persoana pagubita din Romania se va putea adresa corespondentului Carte Verde al asiguratorului din Ucraina de pe teritoriul Romaniei, care se va ocupa de gestionarea cazului.

Link-uri utile pentru a indentifica numele si datele de contact ale corespondentului Carte Verde al asiguratorului din Ucraina de pe teritoriul Romaniei:

http://corespondent.baar.ro/

In masura in care nu reusiti identificarea corespondentului pentru asistenta, va puteti adresa BAAR - Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (daca vehiculul ucrainean era asigurat cu o polita Carte Verde)

  1. 2 Daca vehiculul din Ucraina este asigurat cu o polita de asigurare de frontiera eliberata la intrarea in Romania, atunci pentru solutionarea daunei va puteti adresa direct companiei emitente, una dintre cele doua companii de asigurare romanesti care a incheiat asigurarea respectiva de frontiera pentru vehiculul ucrainean - EUROINS sau OMNIASIG VIG - date de contact:

https://www.baar.ro/wp-content/uploads/2022/03/Info-utile-ref.-asig.-RCA-pt-detinatorii-de-veh-inm-in-Ucraina.pdf

In cazul in care masina ucraineana nu este asigurata, soferul roman/persoana pagubita se va adresa tot Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania pentru a gestiona dosarul de dauna.

Date de contact BAAR:

E-mail general: secretariat@baar.ro

Telefon: +4 0311 300 800

Program Call Center: Luni - Joi: 09:00 - 16:00; Vineri: 09:00 - 13:00

Site: https://www.baar.ro/

2) Cand vinovat este soferul vehiculului inmatriculat in Romania:

In situatia unui accident auto in care soferul roman este vinovat de producerea accidentului, soferul/persoana pagubita din Ucraina se poate adresa direct asiguratorului RCA al vehiculului vinovat, care va deschide si va gestiona dosarul de dauna.

Daca in urma accidentului rezulta si vatamari corporale sau decese, atunci se fac cercetari la fata locului si este posibil ca rezolvarea cazului si stabilirea vinovatului de producerea accidentului si evaluarea intinderii prejudiciului sa dureze mai mult timp decat in situatiile prezentate succint mai sus si care ar fi fost soldate doar cu daune materiale.

Si pentru aceste cazuri, avizarea daunei se face la fel ca in situatiile exemplificate mai sus.

Asiguratori RCA autorizati pe piata romaneasca:

Pe piata asigurarilor RCA din Romania, sunt autorizate de ASF urmatoarele companii: ALLIANZ-TIRIAC Asigurari SA, ASIROM Vienna Insurance Group SA, EUROINS Romania Asigurare - Reasigurare SA, GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA, GRAWE Romania Asigurare SA, GROUPAMA Asigurari SA si OMNIASIG Vienna Insurance Group SA. Acestora li se adauga compania AXERIA IARD, care activeaza in Romania in baza libertatii de prestare a serviciilor (FOE).

https://www.baar.ro/companii-membre/

INFOGRAFIC: