1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Proiect de limitare a preturilor ...

Proiect de limitare a preturilor RCA la nivelul tarifelor de referinta pe o perioada de 6 luni. Vezi ce schimbari aduce!

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a inaintat Ministerului de Finante o propunere de Hotarare de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinta pentru o perioada de 6 luni. Proiectul de HG a fost pus, vineri, in transparenta publica pe site-ul Ministrului Finantelor. Acesta prevede si tarifele de prima maxime, precum si sanctiuni pentru asiguratorii care depasesc nivelul maxim. Comisioanele de distributie se limiteaza la maximum 5% din prima bruta incasata.

Nicu MARCU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, a declarat: "In urma analizelor realizate cu privire la evolutia pietei RCA si la impactul unor tendinte speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis sa inainteze Ministerului de Finante o propunere de Hotarare de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinta."

"Pentru protejarea consumatorilor si pentru stabilitatea pietelor pe care le supravegheaza, Autoritatea face uz de toate resursele legislative si de reglementare de care poate dispune, impreuna cu Guvernul Romaniei si cu alte autoritati ale statului. Credem ca Guvernul va lua in calcul cat de curand propunerea inaintata, tocmai in scopul protejarii populatiei in fata tendintelor inflationiste sau speculative", a adaugat Nicu MARCU.

Decizia vine dupa ce retragerea autorizatiei de functionare a CITY Insurance a dus la o crestere importanta a tarifelor RCA atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice, si in special pentru camioane. De asemenea, transportatorii au anuntat ca daca Guvernul nu va plafona pretul RCA vor face proteste in toata tara.

Proiectul de HG, in transparenta publica

Proiectul de Hotarare privind stabilirea tarifelor de prima maxime aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie – RCA a fost publicat in transparenta publica pe site-ul Ministrului Finantelor.

Conform comunicatului transmis, Ministerul Finantelor continua masurile de protejare a populatiei si mediului de afaceri si propune prin proiect de hotarare de guvern, elaborat in colaborare cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, limitarea temporara, pentru 6 luni, a tarifelor de prima de asigurare RCA practicate de asiguratori. „Masura este necesara pentru stabilitatea pietei si pentru diminuarea efectelor scumpirii politelor RCA, ca urmare a recentei iesiri de pe piata a celui mai mare asigurator in domeniu”.

Asa cum am promis, solutiile care protejeaza populatia si companiile sunt principala noastra preocupare! Avand in vedere situatia dificila cu care se confrunta milioane de persoane fizice si juridice, din cauza cresterii foarte ridicate a preturilor la politele de raspundere civila auto, am decis, impreuna cu Autoritatea de Supraveghere Financiara si in urma dialogului cu transportatorii si Consiliul Concurentei, promovarea unei hotarari de guvern pentru stabilirea de tarife de prima maxime, plafonate pentru o perioada de 6 luni, potrivit art.4 alin.3 din Legea Concurentei nr.21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Am convingerea ca va fi adoptat in regim de urgenta de catre Guvern, astfel incat efectele sa se reflecte rapid in piata de asigurari RCA si sa conduca la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguratilor”, a declarat Adrian CACIU, ministrul Finantelor.

Prin proiect se propune o diferentiere de calcul al tarifelor pentru persoanele fizice si cele juridice. Legiuitorul a luat masura tinand cont atat de diferenta de putere de cumparare intre cele doua categorii, cat si de factorul de risc al fiecareia.

Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificata prin plafonarea la nivelul tarifului de referinta publicat de catre ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la incheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adica tariful de referinta publicat de ASF inmultit cu factorul N (1,36 – n.red.). In aceasta situatie, asiguratii nu vor mai fi nevoiti sa apeleze la acest mecanism si isi vor putea alege asiguratorul RCA fara intarziere.

Tarifele de prima maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, societatile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus in care se incadreaza acesta, conform prevederilor legale. In prezent, 98,5% dintre asigurati se afla in clase de bonus si restul in clase de malus.

„Aceasta solutie temporara vine in sprijinul tuturor categoriilor de asigurati, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pietei de asigurari si poate contribui la o mai buna functionare a acesteia pana la momentul la care portofoliul de asigurati ai Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA este preluat de alti asiguratori din domeniu”, a precizat ministerul.

„Avand in vedere faptul ca situatia actuala poate fi incadrata ca si situatie de criza, dezechilibru  major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei asa cum acestea sunt stipulate in prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest caz, Guvernul poate interveni si limita concurenta pentru o perioada de timp limitata prin limitarea preturilor astfel incat imprejurarile care determina situatia de criza sa fie depasita”, se precizeaza in Nota de fundamentare.

Potrivit documentului, supravegherea practicarii tarifelor de prima maxime de catre societatile de asigurare care practica RCA se exercita de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, pe perioada de 6 luni stabilita. 

Depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima prevazut in anexa de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie.Contraventiile se constata de catre persoanele cu atributii privind supravegherea si controlul din cadrul A.S.F., iar aplicarea sanctiunilor contraventionale se realizeaza de catre Consiliul A.S.F.

„Depasirea nivelului maxim al tarifului de prima prevazut in anexa de catre societatile de asigurare RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei”, se precizeaza in Proiect. In functie de gravitatea faptei, Consiliul A.S.F. poate aplica si sanctiunile contraventionale complementare.

TARIFELE DE PRIMA MAXIME

Conform sursei, tarifele de prima maxime adoptate prin prezenta hotarare se vor aplica de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA pe o perioada de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari.

Tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, societatile de asigurare RCA aplica clasa de bonus/malus in care se incadreaza acesta, conform prevederilor legale

In proiect se mai precizeaza ca, avand in vedere faptul ca asigurarile RCA sunt obligatorii, comisioanele de distributie se limiteaza la maximum 5% din prima bruta incasata.

Tarifele de prima maxime se aplica in cazul contractelor anuale incheiate dupa intrarea in vigoare a prezentei hotarari.

Table

Description automatically generated
Table

Description automatically generated
Chart

Description automatically generated with medium confidence
Table

Description automatically generated
Table

Description automatically generated
A picture containing timeline

Description automatically generated

Prezenta hotarare intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Potrivit celor mai recente date oficiale, piata RCA a atins valoarea de aproximativ 3,53 miliarde lei in primele noua luni ale anului 2021, in crestere cu circa 20% fata de perioada similara a anului 2020. In acest timp, nivelul primei medii RCA a crescut cu 8%, iar dauna medie a crescut cu 2,5%. Afla cum au evoluat subscrierile fiecarui jucator, conform calculelor XPRIMM!

Astfel, la finalul primelor 9 luni ale anului 2021, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, nivelul primei medii RCA a crescut la 676 lei, in timp ce dauna medie a urcat la 9.112 lei.

Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor), numarul de contracte RCA incheiate pana la 30 septembrie 2021 a fost de 5,22 milioane contracte, in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
INFOGRAFIC: Cati soferi au fost prinsi fara RCA in 2021?
Peste 25.000 de romani au apelat la BAAR pentru a incheia polite RCA mai ieftine
Studiu: 3 din 4 soferi stiu ca un numar mai mare de accidente auto si valoarea despagubirilor influenteaza costul politei RCA
In cat timp ar putea deveni operational asiguratorul de stat al CEC Bank?
ASF spune ca poate prezenta oricand situatia de pe piata RCA, dar nu poate interveni in impunerea tarifelor