1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
ASF a republicat tarifele de ...

ASF a republicat tarifele de referinta RCA, valabile si utilizate in cazul asiguratilor cu risc ridicat

In contextual aparitiei mai multor asigurati RCA incadrati la risc ridicat dupa retragerea autorizatiei CITY Insurance, majoritatea fiind persoane juridice cu tiruri de peste 16 tone, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a republicat pe prima pagina a site-ului tarifele de referinta RCA.

Aceste tarife au fost publicate initial de ASF in luna august, cand am observant ca tarifele de referinta RCA au consemnat scaderi pentru 20 de categorii de clienti persoane fizice, dintr-un total de 35. Pentru soferii cu varsta de maxim 30 de ani tarifele au crescut pentru toate categoriile de masini.

Pentru ca cei mai expusi clienti a fi incadrati la risc ridicat sunt persoanele juridice cu camioane de peste 16 tone, vedem ca tariful de referinta in acest caz este de 7.105 lei, in scadere fata de cel publicat in aprilie, de 7.516 lei.
 

 

 

 

Gasiti AICI Raportul cu privire la determinarea tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie RCA - august, 2021

Modalitati de protejare a clientilor cu risc ridicat - detalii AICI!

Autoritatea de Supraveghere Financiara publica tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii RCA, in conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule E?i de tramvaie. Acestea sunt calculate semestrial, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum E?i de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).

Tarifele de referinta nu sunt tarife de piata, ele avand doar un rol orientativ pentru toti stakeholderii din piata RCA. Tarifele de referinta stau la baza calcularii pretului politelor RCA pentru clientii cu risc ridicat, a precizat ASF.

De la retragerea autorizatiei CITY Insurance si constatarea insolventei (17 septembrie) si pana miercuri la pranz (29 septembrie), Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania- BAAR a primit 32 de solicitari din partea asiguratilor cu risc ridicat pentru a incheia o polita RCA, adica aceia care au primit cel putin trei oferte RCA cu 36% mai mari decat tariful de referinta publicat de ASF. Asta in conditiile in care in ultimii 4 ani nu a priminit nicio astfel de solicitare, a precizat Sorin GRECEANU, Director General, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, in cadrul emisiunii XPRIMM Time for Business.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a precizat, recent, ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, in cazul in care politele RCA ofertate spre vanzare au valori care depasesc nivelul tarifului de referinta multiplicat cu 1,36 (adica majorat cu 36%), aceste polite vor fi redistribuite de catre BAAR la valoarea tarifului maximal astfel obtinut, la care se aplica clasele Bonus/Malus corespunzatoare. 

De exemplu, in cazul transportului de marfa, pentru un detinator de camion ce depaseste gabaritul de 16 tone, care resimte in aceasta perioada o crestere semnificativa a tarifelor politelor RCA, pretul maximal de vanzare stabilit prin procedeul enuntat mai sus este de 9.662 lei la categoria B0 (tarif de referinta 7.105 lei x 1,36 = 9.662 lei). Toate celelalte clase de bonus vor avea astfel scaderi semnificative fata de tariful maximal de vanzare.

Reamintim totodata ca Autoritatea de Supraveghere Financiara a solicitat tuturor intermediarilor in asigurari sa informeze de indata toti clientii asupra faptului ca, daca acestia primesc de la cel putin trei asiguratori diferiti oferte ale caror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul "N" - https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/) mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt incadrati in categoria asiguratilor cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017. Acest tip de clienti pot sa solicite Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) o oferta pentru incheierea unui contract RCA.

In conformitate cu art. 19 din Legea nr. 132/2017, un asigurat cu risc ridicat se poate adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare, iar BAAR va formula o oferta de asigurare calculata pornind de la tariful de referinta si ii va aloca acestuia un asigurator RCA in vederea incheierii contractului RCA, astfel: 

  • BAAR solutioneaza cererea asiguratului cu risc ridicat in ceea ce priveste incheierea contractului RCA in termen de maximum 20 de zile de la depunerea completa a documentelor solicitate de BAAR. Formularul de cerere oferta si documentele solicitate se regasesc pe pagina de internet a BAAR.
  • Potrivit informatiilor disponibile pe pagina de internet a BAAR, documentele mentionate anterior se transmit la BAAR prin una dintre urmatoarele modalitati: email: riscridicat@baar.ro; fax: 004 021 319 13 01; posta: str. Vasile Lascar nr. 40 - 40 bis, et. 6, sector 2, Bucuresti, cod postal 020502.

Pentru alocarea contractului RCA unui asigurator RCA, oferta trebuie acceptata in mod explicit de asiguratul cu risc ridicat. Asiguratul comunica BAAR toate informatiile necesare in vederea elaborarii unei oferte de prima sau a alocarii contractului RCA unui asigurator.

ATENTIE!!! Puteti solicita o oferta de la BAAR doar in situatia in care primele de asigurare ofertate de cel putin 3 asiguratori RCA pentru 12 luni sunt cu 36% mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care faceti parte. Prin urmare, majorarea nu se raporteaza la prima de asigurare pe care ati platit-o pe polita anterioara/anul trecut, ci la tariful de referinta in vigoare, publicat de ASF.

Aceasta situatie a aparut dupa retragerea autorizatiei de functionare a CITY Insurance, existand diverse discutii referitoare la tarifele RCA mai mari, in special in cazul transportatorilor, pentru care CITY avea preturi speciale.

Decizia ASF de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, luni - 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921 - companie cu circa 3 milioane de clienti si o cota de piata de 20% per total si de 45% pe segmentul asigurarilor RCA.

FGA va face plati de maxim 500.000 lei pentru o creanta de asigurare, conform Ordonantei publicate vineri in Monitor (fata de 450.000 lei anterior). Fondul de Garantare a Asiguratilor este indreptatit sa efectueze plati catre creditorii de asigurari, la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei de retragere a autorizatiei de functionare a asiguratorului.

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
GHID util pentru asiguratii afectati de intrarea in insolventa a societatii CITY Insurance (INFOGRAFIC)