1asig.ro
1asig.ro
Dupa iesirea CITY Insurance din ...

Dupa iesirea CITY Insurance din piata, la BAAR ajung primii clienti RCA cu risc ridicat: peste 30 de cereri, majoritatea de la transportatori

5 min. / 1.540 cuvinte

De la retragerea autorizatiei CITY Insurance si constatarea insolventei (17 septembrie) si pana miercuri la pranz (29 septembrie), BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania a primit 32 de solicitari din partea asiguratilor cu risc ridicat pentru a incheia o polita RCA, adica aceia care au primit cel putin trei oferte RCA cu 36% mai mari decat tariful de referinta publicat de ASF. Asta in conditiile in care in ultimii 4 ani nu a priminit nicio astfel de solicitare.

"Clienti cu risc ridicat au aparut odata cu Legea 132/2017 (cunoascuta ca legea RCA) si sunt acei clienti care obtinand minim trei oferte observa ca diferenta dintre tariful de referinta publicat de ASF si ofertele primite e mai mare cu peste 36%. Cand un client este in situatia asta poate sa se adreseze BAAR", a precizat Sorin GRECEANU, Director General, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, in cadrul emisiunii XPRIMM Time for Business.

"Din 2017 si pana in prezent n-am avut nicio astfel de solicitare pentru ca a existat alternativa foarte ieftina, de damping, care a produs aceasta catastrofa CITY Insurance. A fost mereu o oferta mai mica fata de tariful de referinta ori 1,36 (Factorul N). Disparand aceasta alternativa, care era buna la asigurare pentru ca era cea mai ieftina, dar era ingrozitoare la despagubire pentru ca nu prea se platea nimic, au aparut astfel de solicitari [de la clientii cu risc ridicat]", a spus acesta.

"In ultimele zile, de la retragerea autorizatiei CITY si constatarea insolventei, am avut 32 de astfel de cereri (pana miercuri la pranz), din care 2 erau persoane fizice si 30 din zona persoanelor juridice - iar din astea 30, 28 erau pentru vehicule comerciale de peste 16 tone. In aceasta zona se pare ca este cea mai mare problema, unde alternativa CITY foarte ieftina a disparut si oamenii pot apela la BAAR pentru a fi repartizati (la un asigurator RCA)", a aratat reprezentantul BAAR.

Care este procedura?

"Pe prima pagina a site-ului BAAR se gasesc adresele unde se pot adresa. Deocamdata, adresa de mail este riscridicat@baar.ro, unde pot fi trimise minim trei oferte RCA si documentele insotitoare - detalii AICI. Noi, primind aceste documente, le analizam, vedem daca se incadreaza intr-un risc ridicat, validam acest lucru, iar nefiind acum multe cereri aceasta analiza nu ne ia mult timp. Noi avem la dispozitie 20 de zile calendaristice pentru a raspunde unei astfel de solicitari si de a face o oferta, o repartizare a riscului ridicat catre un membru de-al nostru", a explicat Sorin GRECEANU.

El a spus ca apoi cazul este pus pe o platforma unde sta 24 de ore pentru ca un asigurator RCA valid sa preia voluntar clientul la acel pret indicat de BAAR - tarif de referinta X 1,36 X Bonus/Malus. Primul care il doreste, il preia si se incheie procedura. Daca acest lucru nu se intampla in 24 de ore, atunci BAAR informeaza atat consumatorul, cat si asiguratorul care trebuie sa incheie aceasta asigurare la acel tarif stabilit, prevazut in proceduri. 

"Pentru client nu este obligatoriu sa-si incheie acea polita, poate a gasit o alternativa mai buna intre timp, dar pentru asigurator este obligatoriu sa incheie acea polita", a adaugat oficialul BAAR, care a mai spus ca aceste polite se incheie pe 12 luni.

Repartizarea clientilor cu risc ridicat se face, conform procedurii in vigoare, in functie de cota de piata a companiilor pe ultimul an intreg.

Aici puteti revedea emisiunea XPRIMM Time for Business in cadrul careia a fost invitat Sorin GRECEANU:
 


Pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!

Miercuri, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat s-a consultat cu asociatiile de transportatori in ceea ce priveste tarifele maximale pentru RCA pentru perioada urmatoare, pentru asiguratii cu risc ridicat. De exemplu, pentru un detinator de camion ce depaseste gabaritul de 16 tone, pretul porneste de la o baza de 9.662 lei la categoria B0 (tarif de referinta 7.105 lei x 1,36 = 9.662 lei), la care se aplica clasele Bonus/Malus.

ASF a precizat ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, in cazul in care politele RCA ofertate spre vanzare au valori care depasesc nivelul tarifului de referinta multiplicat cu 1,36 (adica majorat cu 36%), aceste polite vor fi redistribuite de catre BAAR la valoarea tarifului maximal astfel obtinut, la care se aplica clasele Bonus/Malus corespunzatoare.

Gasiti AICI tabelele cu cele mai recente tarife de referinta pentru politele RCA.

De asemenea, ASF a solicitat tuturor intermediarilor in asigurari sa informeze de indata toti clientii asupra faptului ca, daca acestia primesc de la cel putin trei asiguratori diferiti oferte ale caror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul "N" - https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/) mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt incadrati in categoria asiguratilor cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017. Acest tip de clienti pot sa solicite Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) o oferta pentru incheierea unui contract RCA. 

In conformitate cu art. 19 din Legea nr. 132/2017, un asigurat cu risc ridicat se poate adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare, iar BAAR va formula o oferta de asigurare calculata pornind de la tariful de referinta si ii va aloca acestuia un asigurator RCA in vederea incheierii contractului RCA, astfel: 

  • BAAR solutioneaza cererea asiguratului cu risc ridicat in ceea ce priveste incheierea contractului RCA in termen de maximum 20 de zile de la depunerea completa a documentelor solicitate de BAAR. Formularul de cerere oferta si documentele solicitate se regasesc pe pagina de internet a BAAR.
  • Potrivit informatiilor disponibile pe pagina de internet a BAAR, documentele mentionate anterior se transmit la BAAR prin una dintre urmatoarele modalitati: email: riscridicat@baar.ro; fax: 004 021 319 13 01; posta: str. Vasile Lascar nr. 40 - 40 bis, et. 6, sector 2, Bucuresti, cod postal 020502.

Pentru alocarea contractului RCA unui asigurator RCA, oferta trebuie acceptata in mod explicit de asiguratul cu risc ridicat. Asiguratul comunica BAAR toate informatiile necesare in vederea elaborarii unei oferte de prima sau a alocarii contractului RCA unui asigurator.

ATENTIE!!! Puteti solicita o oferta de la BAAR doar in situatia in care primele de asigurare ofertate de cel putin 3 asiguratori RCA pentru 12 luni sunt cu 36% mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care faceti parte. Prin urmare, majorarea nu se raporteaza la prima de asigurare pe care ati platit-o pe polita anterioara/anul trecut, ci la tariful de referinta in vigoare, publicat de ASF.

Aceasta situatie a aparut dupa retragerea autorizatiei de functionare a CITY Insurance, existand diverse discutii referitoare la tarifele RCA mai mari, in special in cazul transportatorilor, pentru care CITY avea preturi speciale.

Decizia ASF de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, luni - 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921 - companie cu circa 3 milioane de clienti si o cota de piata de 20% per total si de 45% pe segmentul asigurarilor RCA.

FGA va face plati de maxim 500.000 lei pentru o creanta de asigurare, conform Ordonantei publicate vineri in Monitor (fata de 450.000 lei anterior). Fondul de Garantare a Asiguratilor este indreptatit sa efectueze plati catre creditorii de asigurari, la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei de retragere a autorizatiei de functionare a asiguratorului.

In acelasi timp, BAAR - Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) este garant pentru despagubirile evenimentelor produse in strainatate, pe Carte Verde (polita inclusa in RCA).

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
VIDEO: Impactul falimentului CITY Insurance asupra clientilor si pagubitilor, pietei si asupra platilor si activitatii BAAR

6.583 accesari