1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Noile tarife de referinta pentru ...

Noile tarife de referinta pentru politele RCA, in functie de varsta soferilor si masini!

Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF a publicat, pe site-ul sau, noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii - RCA, acestea fiind in usoara crestere pentru mai multe categorii de soferi si masini, comparativ cu tarifele anuntate in urma cu un an. Pentru soferii tineri tarifele au crescut pe toate categoriile de masini.

"Tarifele de referinta estimate pentru fiecare segment de tarif sunt, in general, intr-un interval rezonabil fata de cele publicate anterior, iar acolo unde sunt diferente, acestea sunt justificate de evolutia expunerii la risc si/sau de evolutia daunalitatii", se precizeaza in raportul ASF.

Tarifele de referinta au fost estimate pentru fiecare segment de tarif, aferent urmatoarelor categorii de vehicule descrise prin Norma A.S.F. 22/ 2017 privind metodologia de calcul al tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie:
  1. Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri
  2. Autovehicule destinate transportului de calatori cu peste 9 locuri
  3. Motociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas
  4. Tractoare rutiere
  5. Autovehicule pentru transportul bunurilor
  6. Remorci si semi-remorci
  7. Alte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc
Pornind de la categoriile de vehicule descrise mai sus, segmentele de tarif au fost construite tinand cont de urmatoarele caracteristici referitoare la:
- Persoana asigurata: tipul asiguratului (persoana fizica sau persoana juridica), varsta asiguratului (pentru persoane fizice);
- Caracteristicile vehiculului: capacitatea motorului (cmc), numarul de locuri pe scaune, puterea motorului (CP), masa maxima admisa (Kg)

Perioada de referinta pentru datele istorice utilizate in determinarea primei de risc de referinta, a factorilor de incarcare si a tarifului de referinta (sau prima bruta de referinta) este reprezentata de ultimii 5 ani de eveniment anteriori datei de referinta, in speta perioada 1 Ianuarie 2015 - 31 Decembrie 2019.

Noile tarife de referinta

1.Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri, PERSOANE FIZICE

Fata de aprilie 2019 se observa mai multe majorari. De exemplu, la soferii cu o varsta mai mica de 30 de ani, prima bruta de referinta pentru politele RCA a crescut pe toate segmentele la:
- 1.098 lei (de la 1.030 lei) pentru masinile cu o capacitate cilindrica mai mica de 1200,
- 1.112 lei (de la 1.043 lei) pentru masinile de 1201-1400 cmc,
- 1.308 lei (de la 1.225 lei) pentru 1401-1600 cmc,
- 1.449 lei (de la 1.385 lei) pentru 1601-1800 cmc,
- 1.605 lei (de la 1.553 lei) pentru 1801-2000 cmc,
- 2.236 lei (de la 2.146 lei) pentru 2001-2500 cmc,
- 3.032 lei (de la 2.870 lei pentru masini de >2500 cmc.


In conformitate cu prevederile art. 18 alin. (2) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie, "Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre A.S.F., dupa formula prevazuta la art. 2 pct. 24 si se publica de catre A.S.F."

Avand in vedere prevederile legale in vigoare, A.S.F. a derulat o procedura de achizitie publica in vederea achizitionarii serviciilor actuariale cu privire la calculul tarifului de referinta pentru asigurarea RCA.

In urma finalizarii procedurii de achizitie publica, au fost incheiate intre A.S.F. si Asocierea KPMG Advisory SRL si KPMG Audit SRL.

Tariful de referinta a fost calculat utilizand formula definita la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017:

Prima bruta de referinta = PR x (1+M) x (1+IBNR) x (1+i) x (1+s) / (1-Ch-P) x (1-BM)

unde:

PR = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm)
M = factorul de crestere pentru daune mari
IBNR = factorul de incarcare IBNR
i = factorul privind inflatia daunelor (trendul daunelor)
s = marja de siguranta
Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoarea medie, exprimate ca procent din prima bruta (25%)
P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta
BM = incarcarea datorita aplicarii sistemului bonus-malus
Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani

Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA a crescut cu 5% in 2020 fata de anul anterior si a atins valoarea de aproximativ 3,97 miliarde de lei. In acest timp, prima medie RCA anualizata s-a diminuat cu aproximativ 2%, iar dauna medie a crescut cu 7%. Mai multe detalii si clasamentul jucatorilor gasiti AICI!