1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Tarife maximale RCA: 9.662 lei la ...

Tarife maximale RCA: 9.662 lei la categoria B0, pentru un tir de peste 16 tone

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) s-a consultat cu asociatiile de transportatori in ceea ce priveste tarifele maximale pentru RCA pentru perioada urmatoare, pentru asiguratii cu risc ridicat. De exemplu, pentru un detinator de camion ce depaseste gabaritul de 16 tone, pretul porneste de la o baza de 9.662 lei la categoria B0, la care se aplica clasele Bonus/Malus.

ASF anunta ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, in cazul in care politele RCA ofertate spre vanzare au valori care depasesc nivelul tarifului de referinta multiplicat cu 1,36 (adica majorat cu 36%), aceste polite vor fi redistribuite de catre BAAR la valoarea tarifului maximal astfel obtinut, la care se aplica clasele Bonus/Malus corespunzatoare.

De exemplu, in cazul transportului de marfa, pentru un detinator de camion ce depaseste gabaritul de 16 tone, care resimte in aceasta perioada o crestere semnificativa a tarifelor politelor RCA, pretul maximal de vanzare stabilit prin procedeul enuntat mai sus este de 9.662 lei la categoria B0 (tarif de referinta 7.105 lei x 1,36 = 9.662 lei). Toate celelalte clase de bonus vor avea astfel scaderi semnificative fata de tariful maximal de vanzare, explica ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiara vine astfel in sprijinul unor categorii socio-profesionale care sunt afectate de preturile de vanzare a politelor RCA, practicate in ultimele zile de firmele de asigurare.

ASF precizeaza ca, in vederea aplicarii acestui mod de calcul al tarifelor maximale pentru RCA, au fost consultate asociatii de transportatori care au agreat aceasta abordare ce va fi valabila pentru perioada urmatoare.

Reamintim totodata ca Autoritatea de Supraveghere Financiara a solicitat tuturor intermediarilor in asigurari sa informeze de indata toti clientii asupra faptului ca, daca acestia primesc de la cel putin trei asiguratori diferiti oferte ale caror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul "N" - https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/) mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt incadrati in categoria asiguratilor cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017. Acest tip de clienti pot sa solicite Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) o oferta pentru incheierea unui contract RCA. 

In conformitate cu art. 19 din Legea nr. 132/2017, un asigurat cu risc ridicat se poate adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare, iar BAAR va formula o oferta de asigurare calculata pornind de la tariful de referinta si ii va aloca acestuia un asigurator RCA in vederea incheierii contractului RCA, astfel: 
- BAAR solutioneaza cererea asiguratului cu risc ridicat in ceea ce priveste incheierea contractului RCA in termen de maximum 20 de zile de la depunerea completa a documentelor solicitate de BAAR. Formularul de cerere oferta si documentele solicitate se regasesc pe pagina de internet a BAAR, accesand urmatorul link: https://www.baar.ro/wp-content/uploads/2017/08/Anexa-1-la-Procedura-formular-cerere-oferta-risc-ridicat.pdf
- Potrivit informatiilor disponibile pe pagina de internet a BAAR, documentele mentionate anterior se transmit la BAAR prin una dintre urmatoarele modalitati:

  • email: riscridicat@baar.ro;
  • fax: 004 021 319 13 01;
  • posta: str. Vasile Lascar nr. 40 - 40 bis, et. 6, sector 2, Bucuresti, cod postal 020502.

Pentru alocarea contractului RCA unui asigurator RCA, oferta trebuie acceptata in mod explicit de asiguratul cu risc ridicat. Asiguratul comunica BAAR toate informatiile necesare in vederea elaborarii unei oferte de prima sau a alocarii contractului RCA unui asigurator.

Alocarea prevazuta anterior este efectuata de BAAR odata cu instiintarea asiguratului privind asiguratorul caruia i-a fost alocat contractul RCA.

Aceasta situatie a aparut dupa retragerea autorizatiei de functionare a CITY Insurance, existand diverse discutii referitoare la tarifele RCA mai mari, in special in cazul transportatorilor, pentru care CITY avea preturi speciale.

Decizia ASF de retragerea autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, luni - 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921. De la acest moment, Fondul de Garantare a Asiguratilor - FGA va urma sa faca platile catre clientii sau pagubitii CITY in 60 de zile.

FGA va face plati de maxim 500.000 lei pentru o creanta de asigurare, conform Ordonantei publicate vineri in Monitor (fata de 450.000 lei anterior). Fondul de Garantare a Asiguratilor este indreptatit sa efectueze plati catre creditorii de asigurari, la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei de retragere a autorizatiei de functionare a asiguratorului.