1asig.ro
1asig.ro
ASF: Clientii cu risc ridicat se ...

ASF: Clientii cu risc ridicat se pot adresa BAAR pentru a incheia o polita RCA

5 min. / 1.540 cuvinte

ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara aminteste ca toti clientii care primesc de la cel putin trei asiguratori diferiti oferte ale caror prime de asigurare RCA sunt cu 36% mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt incadrati in categoria asiguratilor cu risc ridicat. Ei se pot adresa BAAR pentru a incheia o polita RCA.

Cu aceasta ocazie ASF face apel la brokerii din piata sa informeze clientii cu privire la aceasta posibilitate, in conditiile in care, dupa retragerea autorizatiei de functionare a CITY Insurance, au aparut mai multe discutii referitoare la tarifele RCA mai mari, in special in cazul transportatorilor, pentru care CITY avea preturi speciale.

Viorel VASILE, CEO-ul SAFETY Broker, cel mai mare broker din piata si de pe segmentul RCA, a explicat, pentru 1asig.ro, ca transportatorii sunt protejati prin aplicarea legislatiei consumatorului cu risc ridicat. „In acest moment, pentru B0, BAAR distribuie riscurile la membri la tarif de 7,105 x 1,36 = 9,662 lei/an pe cap tractor. Daca tinem cont de faptul ca peste 80% din camioane sunt in clasele B2-B8 , practic pretul efectiv de vanzare este similar cu cel folosit de CITY Insurance”, a precizat acesta, adaugand ca in prezent tarifele pentru transportatori sunt peste acest nivel.

Informatiile sunt confirmate si de alte surse din piata, care anticipeaza ca se vor regasi si persoane fizice in categoria celor cu risc ridicat.

Gasiti AICI tabelele cu cele mai recente tarife de referinta pentru politele RCA.

PROMO


"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) solicita tuturor companiilor de intermediere in asigurari sa informeze de indata toti clientii asupra faptului ca daca acestia primesc de la cel putin trei asiguratori diferiti oferte ale caror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul "N" - https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/) mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt incadrati in categoria asiguratilor cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017. Acest tip de clienti pot sa solicite Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) o oferta pentru incheierea unui contract RCA", a transmis ASF.

Factorul "N" este stabilit de catre BAAR si este calculat pentru un vehicul cu aceleasi caracteristici tehnice cu cele ale vehiculului pentru care se solicita asigurarea, precum si pentru aceeasi clasa de bonus-malus a asiguratului/utilizatorului. Caracteristicile tehnice ale vehiculelor se vor raporta la capacitatea cilindrica, cu exceptia vehiculelor cu motoare electrice, caz in care se va tine seama de puterea acestora.

In conformitate cu art. 19 din Legea nr. 132/2017, un asigurat cu risc ridicat se poate adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare, iar BAAR va formula o oferta de asigurare calculata pornind de la tariful de referinta si ii va aloca acestuia un asigurator RCA in vederea incheierii contractului RCA, astfel: 
- BAAR solutioneaza cererea asiguratului cu risc ridicat in ceea ce priveste incheierea contractului RCA in termen de maximum 20 de zile de la depunerea completa a documentelor solicitate de BAAR. Formularul de cerere oferta si documentele solicitate se regasesc pe pagina de internet a BAAR, accesand urmatorul link: https://www.baar.ro/wp-content/uploads/2017/08/Anexa-1-la-Procedura-formular-cerere-oferta-risc-ridicat.pdf
- Potrivit informatiilor disponibile pe pagina de internet a BAAR, documentele mentionate anterior se transmit la BAAR prin una dintre urmatoarele modalitati:

  • email: riscridicat@baar.ro;
  • fax: 004 021 319 13 01;
  • posta: str. Vasile Lascar nr. 40 - 40 bis, et. 6, sector 2, Bucuresti, cod postal 020502.

Pentru alocarea contractului RCA unui asigurator RCA, oferta trebuie acceptata in mod explicit de asiguratul cu risc ridicat. Asiguratul comunica BAAR toate informatiile necesare in vederea elaborarii unei oferte de prima sau a alocarii contractului RCA unui asigurator.

Alocarea prevazuta anterior este efectuata de BAAR odata cu instiintarea asiguratului privind asiguratorul caruia i-a fost alocat contractul RCA.

"Solicitarea ASF, adresata intermediarilor in asigurari, vine in contextul retragerii de catre ASF a autorizatiei de functionare a Societatii Asigurare-Reasigurare CITY Insurance S.A. si promovarii cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva societatii. Aceasta stare de fapt a generat o serie de situatii care pot afecta clientii de produse de asigurare, prin ingreunarea, in anumite cazuri, a proceselor de ofertare si de emitere a politelor de asigurare de tip RCA, distribuite prin intermediul brokerilor de asigurare, inclusiv pe canalele on-line de comercializare a politelor de asigurare", a transmis Autoritatea.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Noile tarife de referinta pentru politele RCA! Pentru soferii tineri tarifele au crescut pe toate categoriile de masini

2.471 accesari