1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Noile tarife de referinta pentru ...

Noile tarife de referinta pentru politele RCA! Pentru soferii tineri tarifele au crescut pe toate categoriile de masini

ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii - RCA. Comparativ cu raportul precedent, noile tarifele de referinta RCA au consemnat scaderi pentru 20 de categorii de clienti persoane fizice, dintr-un total de 35. Pentru soferii cu varsta de maxim 30 de ani tarifele au crescut pentru toate categoriile de masini.

"Tarifele de referinta estimate pentru fiecare segment de tarif sunt, in general, intr-un interval rezonabil fata de cele publicate anterior, iar acolo unde sunt diferente, acestea sunt justificate de evolutia expunerii la risc si/sau de evolutia daunalitatii", precizeaza ASF.

Perioada de referinta pentru datele istorice utilizate atat in cadrul analizelor statistice cat si in determinarea primei de risc de baza, a factorilor de incarcare si a tarifului de referinta (sau prima bruta de referinta) este reprezentata de ultimii 5 ani de eveniment anteriori datei de referinta, in speta perioada 1 Iulie 2015 - 30 Iunie 2020.

Tarifele de referinta au fost estimate pentru fiecare segment de tarif, aferent urmatoarelor categorii de vehicule descrise prin Norma A.S.F. nr. 22/2017 privind metodologia de calcul al tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie:

  1. Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri
  2. Autovehicule destinate transportului de calatori cu peste 9 locuri
  3. Motociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas
  4. Tractoare rutiere
  5. Autovehicule pentru transportul bunurilor
  6. Remorci si semi-remorci
  7. Alte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc.
Pornind de la categoriile de vehicule descrise mai sus, segmentele de tarif au fost construite tinand cont de urmatoarele caracteristici referitoare la:
- Persoana asigurata: tipul asiguratului (persoana fizica sau persoana juridica), varsta asiguratului (pentru persoane fizice);
- Caracteristicile vehiculului: capacitatea motorului (cmc), numarul de locuri pe scaune, puterea motorului (CP), masa maxima admisa (Kg)

Prima bruta de referinta

Din datele ASF reiese ca la soferii cu o varsta de cel mult mult 30 de ani, prima bruta de referinta pentru politele RCA a crescut, fata de raportul precedent, pe toate segmentele, astfel:

- 1.129 lei (de la 1.098 lei) pentru masinile cu o capacitate cilindrica mai mica de 1200,
- 1.143 lei (de la 1.112 lei) pentru masinile de 1201-1400 cmc,
- 1.336 lei (de la 1.308 lei) pentru 1401-1600 cmc,
- 1.495 lei (de la 1.449 lei) pentru 1601-1800 cmc,
- 1.628 lei (de la 1.605 lei) pentru 1801-2000 cmc,
- 2.258 lei (de la 2.236 lei) pentru 2001-2500 cmc,
- 3.080 lei (de la 3.032 lei) pentru masini de >2500 cmc.

"Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre A.S.F., dupa formula prevazuta la art. 2 pct. 24 si se publica de catre A.S.F."

Avand in vedere prevederile legale in vigoare, A.S.F. a derulat o procedura de achizitie publica in vederea achizitionarii serviciilor actuariale cu privire la calculul tarifului de referinta pentru asigurarea RCA. In urma finalizarii procedurii de achizitie publica, au fost incheiate intre A.S.F. si Asocierea KPMG Advisory SRL si KPMG Audit SRL.

Prima bruta de referinta = PR x (1+M) x (1+IBNR) x (1+i) x (1+s) / (1-Ch-P) x (1-BM)

unde:
PR = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm)
M = factorul de crestere pentru daune mari
IBNR = factorul de incarcare IBNR
i = factorul privind inflatia daunelor (trendul daunelor)
s = marja de siguranta
Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoarea medie, exprimate ca procent din prima bruta (25%)
P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta
BM = incarcarea datorita aplicarii sistemului bonus-malus
Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani

Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA a atins valoarea de aproximativ 1,11 miliarde de lei in primul trimestru din 2021, in crestere cu circa 10% fata de perioada similara a anului anterior. Pe ansamblul intregii piete, la 31 martie 2021, prima medie RCA anualizata a ramas constanta, in jurul valorii de 632 lei, in timp ce dauna medie a crescut cu 5%, la peste 8.446 de lei.

Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor), numarul de contracte RCA incheiate pana la 31 martie 2021 a fost de 1,76 milioane contracte, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Ce spun brokerii despre o posibila diferentiere de preturi pentru distributia de asigurari RCA si efectele asupra consumatorilor
Analiza BAAR: Reparatia autovehiculelor asigurate RCA, cu o pondere mare in parcul auto, s-a scumpit in ultimile sase luni
Piata de asigurari auto RCA in T1 2021: Dauna medie platita pentru vatamari corporale s-a majorat cu 58%. Top jucatori!