1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Munich Re: cifrele pierderilor cauzate de riscuri naturale in S1 confirma persistenta deficitului de asigurare

In timp ce S1 2023 a continuat in linia ultimilor ani, cu pierderi economice mari cauzate de riscuri naturale, daunele asigurate continua sa reprezinte dub 40% din pierderile totale, confirmand persistenta unui deficit mare de asigurare in multe tari. Statisticile pentru prima jumatate de an in perioada 2013-2022 arata ca Asiguratorii au suportat, in medie, aproximativ 35% din pierderile la nivel mondial, a spus Munich Re.

Pierderile totale, de 110 miliarde USD au fost mai mici decat cele din primul semestru al anului 2022 (120 miliarde USD), dar au fost inca mult peste media ultimilor zece ani (98 miliarde USD, ajustata la inflatie). Acelasi lucru este valabil si pentru pierderile asigurate de 43 miliarde USD (anul precedent: 47 miliarde USD; media pe zece ani pentru pierderile semestriale: 34 miliarde USD). In Europa, ca urmare a dezastruosului cutremur din Turcia, pierderile totale au atins o valoare exceptional de mare, de aproximativ 59 miliarde USD (48 miliarde EUR), dar doar aproximativ 7 miliarde USD (6,7 miliarde EUR) au fost asigurate.

Cutremurul din Turcia si Siria a fost de departe cel mai devastator dezastru natural din cele sase luni ale anului. Pe 6 februarie, o serie de cutremure a lovit sud-estul Turciei aproape de granita cu Siria. Cele mai puternice doua cutremure au avut magnitudini de 7,8 si, respectiv, 7,5 si au fost cele mai puternice cutremure din Turcia din ultimele decenii. Un numar foarte mare de cladiri, drumuri si poduri au fost distruse. Aproximativ 58.000 de oameni si-au pierdut viata. Ca urmare, numarul global de victime ale dezastrelor naturale in prima jumatate a anului (aproximativ 62.000) a fost mai mare decat a fost din 2010. Pierderile totale suferite de ambele tari ca urmare a acestui eveniment sunt estimate la aproximativ 40 de miliarde USD, din care daunele inregistrate de Siria reprezinta aproximativ 5 miliarde USD.

In pofida infiintarii Pool-ului de asigurari pentru catastrofe din Turcia (TCIP), care ofera asigurare obligatorie pentru cladirile rezidentiale din Turcia si are acum o penetrare a asigurarilor de peste 50%, partea asigurata a pierderilor totale, insumand aproximativ 5 miliarde USD, a ramas mica. Suma asigurata conform TCIP este limitata la 640.000 TL per unitate de locuit (echivalentul a aproximativ 34.000 USD la momentul cutremurului). Intreprinderile comerciale nu sunt incluse in pool. In mod similar, infrastructura nu este in general asigurata. In special intr-o tara la fel de expusa la cutremure precum Turcia, ar fi atat de dorit, cat si practic sa existe o acoperire mai larga a asigurarilor, pentru a se asigura ca cei afectati - inclusiv guvernele - isi pot recupera mai rapid din pierderile financiare.

"Cutremur din Turcia si Siria ilustreaza importanta cladirilor robuste si sigure. Scopul principal trebuie sa fie salvarea de vieti. Urmatorul pas este reducerea pierderilor in astfel de catastrofe. De asemenea, trebuie sa ne adaptam pentru a gestiona mult mai eficient consecintele incalzirii globale sub forma unor dezastre meteorologice, mai frecvente sau mai severe - prin folosirea unor metode de constructie adecvate, selectand locatii care sa reziste la evenimente viitoare si prin asigurarea care sa acopere consecintele financiare imediate. Acest lucru este clar ilustrat de cifrele pierderilor pentru prima jumatate a anului 2023", a comentat Thomas Blunck, membru al Consiliului de Administratie, Munich Re.

Ca urmare a cutremurului catastrofal din Turcia, diproportia pierderilor in Europa in primul semestru al anului 2023 a fost exceptional de mare. Dintre pierderile totale de aproximativ 59 de miliarde USD (48 miliarde EUR), doar aproximativ 7 miliarde USD (6,7 miliarde EUR) au fost asigurate.

Pe langa cutremurul din Turcia, inundatiile severe din nord-estul Italiei si din tarile invecinate au dus la pierderi extrem de mari. Deosebit de afectata a fost regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei, unde dupa doi ani de seceta, zona a cunoscut mai multe episoade de precipitatii extreme in luna mai. 23 de rauri s-au revarsat peste maluri. O analiza a evenimentului a concluzionat ca a existat o probabilitate de 1 la 200 de ani ca astfel de precipitatii abundente prelungite sa aiba loc in regiunea afectata.

Datorita nivelului ridicat de urbanizare, inundatiile au avut un impact grav: pierderile totale au ajuns la aproximativ 10 miliarde USD (9 miliarde EUR). Cu toate acestea, doar 1,1 miliarde USD (1 miliard EUR) din aceste pierderi au fost asigurate din cauza faptului ca, la fel ca in multe alte tari, riscul de inundatii nu este acoperit de asigurarea standard a cladirii. Ca si in alte tari europene, o penetrare mai mare a asigurarilor ar putea asigura ca cei afectati nu sunt lasati sa suporte singuri pierderile sau sa depinda de asistenta externa. In plus, o politica conceputa corespunzator ar putea creste stimulentele de a lua masuri de reducere a pierderilor.

Cititi aici comunicatul de presa complet al Munich Re care contine informatii despre alte regiuni geografice.