1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Moody's: 2023 va fi u an profitabil pentru cei "patru mari" europeni

Considerand rezultatele bune raportate pentru prima jumatate anului in pofida inflatiei si volumului important de daune rezultate din catastrofe naturale, analistii Moody's estimeaza ca cei patru mari reasiguratori europeni, Munich Re, Swiss Re, Hannover Re si SCOR, vor obtine profituri solide pentru anul 2023.

Cei "patru mari" au raportat rezultate nete combinate de 5,2 miliarde euro pentru semestrul I 2023, in crestere fata de 1,9 miliarde EUR raportate in aceeasi perioada a anului trecut. Atat pe segmentul reasigurarilor de P&C, cat si pentru reasigurarile de viata, profiturile raportate au fost mai solide decat anul precedent, ajutate de imbunatatirea disciplinei in subscriere, precum si de rezultate mai bune ale investitiilor. Rezultatele primului semestru constituie o baza solida pentru finalul anului, chiar daca aceasta previziune ramane supusa riscului producerii unor catastrofe naturale cu impact major.

In pofida faptului ca reasiguratorii P&C au inregistrat o profitabilitate superioara, cresterea rezervelor este o prioritate pe ordinea de zi. Efectele combinate ale cresterilor de preturi si unei daunalitati mai reduse pe segmentul catastrofelor naturale au condus la o imbunatatire a ratelor combinate. "Toate companiile si-au consolidat rezervele, partial pentru a reflecta tendintele de crestere a costurilor cu daunele, dar mai ales pentru a creste fondurile de rezerva in pregatire pentru o potentiala schimbare a ciclului," spune Moody's. In fapt, subliniaza analistii agentiei, consolidarea rezervelor a avut un ipact negativ asupra ratelor combinate, chiar daca acestea au fost bune, per ansamblu. "Consideram ca, in cele mai multe cazuri, companiile au folosit conditiile favorabile de piata pentru a construi rezerve solide, avand in vedere inflatia inca ridicata a daunelor si pentru a se pregati pentru o potentiala schimbare a ciclului."

Agentia de rating a mai remarcat ca, pentru cei trei asiguratori care raporteaza conform IFRS, ratele ridicate ale dobanzilor au avut ca rezultat un efect pozitiv de actualizare mai mare asupra rezervelor de daune decat se astepta initial, ceea ce a imbunatatit ratele combinate cu 2-3% puncte.