1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Insurance Europe: Asiguratorii solicita Comisiei Europene restrangerea definitiei pentru Inteligenta Artificiala

Insurance Europe a publicat raspunsul la o consultare a Comisiei Europene cu privire la propunerile sale asupra unui regulament pentru Inteligenta Artificiala (AI) si saluta obiectivul general al CE de a crea un cadru orizontal proportional si bazat pe principii de cerinte, fara a constrange sau a impiedica in mod nejustificat dezvoltarea tehnologica si inovarea.

Introducerea unor reguli armonizate cu privire la AI necesita, totusi, o definitie foarte clara si precisa a unui sistem de Inteligenta Artificiala. Comisia Europeana si-a bazat definitia pe definitia OECD a unui sistem AI, pe care il defineste ca "un sistem bazat pe masini care poate, pentru un set dat de obiective date de om, sa faca predictii, recomandari sau decizii care influenteaza mediile reale sau virtuale". 

Desi, in prezent, nu exista o definitie convenita universal a unui sistem de AI, asiguratorii considera ca definitia OECD este o baza adecvata de utilizat pentru orice abordare europeana, in special avand in vedere natura inerent globala a sistemelor AI si necesitatea de a asigura coerenta la nivel international.

Cu toate acestea, definitia unui sistem AI, asa cum este propusa, in prezent, in articolul 3 din proiectul de regulament, extinde semnificativ definitia OECD, incluzand si software-ul in domeniul de aplicare. Acest lucru va duce la includerea in domeniul sau de aplicare a sistemelor, tehnicilor si abordarilor care nu ar trebui sa fie considerate AI si, in general, va crea confuzie si va genera lipsa unei certitudini juridice.

Prin urmare, definitia ampla a unui sistem AI in proiectul de regulament ar trebui restransa, pentru a fi pe deplin aliniata cu OECD si pentru a evita riscul clasificarilor inconsistente si divergente ale sistemelor AI.

De asemenea, Insurance Europe subliniaza importanta asigurarii coerentei cu definitiile utilizate in toate textele legislative europene existente sau viitoare care se refera la AI, inclusiv, in particular, cadrul viitor de raspundere pentru Inteligenta Artificiala.

Raspunsul complet al Insurance Europe, AICI