1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Industria de asigurari din Japonia vrea sa interzica discriminarea genetica

Industria de asigurari din Japonia pregateste un set de legi care sa le interzica asiguratorilor niponi sa colecteze ADN de la consumatori si, astfel, sa interzica discriminarea genetica. Astfel, companiilor care ofera asigurari de sanatate si/sau asigurari de viata le va fi interzis sa colecteze si/sau sa foloseasca orice fel de informatie genetica in scopuri legate de calculul primei de asigurare si eligibilitatea consumatorilor de a fi acoperiti printr-o asigurare de viata si/sau de sanatate.

Potrivit Life Insurance Association of Japan, membrii asociatiei nu folosesc informatii genetice in scopurile mentionate anterior. Astfel, legile care vor fi create in viitor vor avea menirea de a preveni in primul rand startul discriminarii genetice. Dezvoltarea unor astfel de legi reprezinta un raspuns adresat oamenilor cu boli genetice si grupurilor de sprijin si advocacy care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la potentialul discriminarii genetice, in lipsa unor legi care sa reglementeze strict acest aspect.

Acestea sunt ingrijorate ca, daca asiguratorii obtin acces la informatiile genetice ale consumatorilor, chiar daca acestea sunt colectate in alte scopuri, acestea ar putea fi folosite, la un moment dat, chiar impotriva consumatorilor, in sens de eligibilitate si prime accesibile. Potrivit unor surse citate de catre Japan Times, Life Insurance Association of Japan intentioneaza sa specifice clar, in legile respective, ca membrii LIAJ isi vor mentine practicile in conditiile actuale, interzicand discriminarea genetica.

Aceleasi surse mai arata ca, pana la aparitia legilor care sa reglementeze aspect, companiile de asigurari din Japonia vor fi incurajate sa nu foloseasca discriminarea genetica pentru determinarea primei si/sau a eligibilitatii consumatorilor, chiar si la nivelul celor care au fost voluntari pentru anumite teste si, astfel, si-au oferit informatiile. Aceste date nu ar trebui sa afecteze abilitatea acestora de a achizitiona polite sau nivelul primei de asigurare platite de acestia pentru politele respective.

Ideea de a interzice discriminarea genetica in industria japoneza de asigurari vine dupa ce, in urma cu doi ani, guvernul nipon realiza un studiu cu privire la folosirea ADN-ului. Studiul, la care au participat 11.000 de persoane, a subliniat ca 300 dintre participanti au declarat ca au experimentat discriminarea genetica in modul in care au fost tratati de companiile de asigurari. Pe masura ce devin tot mai populare, testele ADN vor ajunge sa reprezinta o problema tot mai mare, in lipsa unor reglementari in acest sens.