1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

China a furnizat jumatate din cresterea globala a asigurarilor de viata in 2016

Piata globala a asigurarilor a atins volumul de 3.650 miliarde euro in 2016, exclusiv segmentul asigurarilor de sanatate, inregistrand o crestere ajustata cu efectele variatiei de curs valutar de 4,4% in comparatie cu anul precedent, arata cel mai recent studiu publicat de ALLIANZ Research. De remarcat ca, jumatate din volumul de 150 milioane euro care reprezinta cresterea in valoare absoluta, se datoreaza pietei de asigurari chineze. Fara contributia acestei piete, cresterea asigurarilor globale ar fi de numai 2,7%.

"Efectul China" a fost cel mai vizibil in asigurarile de viata, segment in care cresterea globala s-ar reduce de la 4,7% la 2,3% excluzand contributia pietei chineze. La originea acestei situatii se afla cresterea spectaculoasa inregistrata de asigurarile de viata chineze anul trecut, cu o rata de 30%. De remarcat ca, subliniaza studiul ALLIANZ, desi densitatea asigurarilor de viata nu a crescut spectaculos anul trecut, mentinandu-se in jurul valorii de 170 euro, contributia totala a acestui segment de piata in Produsul Intern Brut chinez a depasit rata de penetrare din piete mature europene, cum ar fi Austria, de exemplu, si se apropie de nivelul Germaniei. Aparent, este probabil ca fenomenul sa continue, urmand exemplul pietelor din Hong Kong sau Taiwan, unde rata de penetrare a asigurarilor de viata - de 15%, respectiv 16% -, depaseste valoarea medie mondiala.

Este adevarat insa, subliniaza analistii ALLIANZ Research, ca in acest "bilant" favorabil estului indepartat, un rol important revine si regresului inregistrat in ultimii ani de pietele mature din restul lumii. In 2016, pietele din vestul Europei, au scazut cu 1,2%, inregistrand primul regres dupa 2012. Si in multe dintre pietele importante din Europa Centrala si de Est asigurarile de viata au consemnat un trend negativ (Polonia, Cehia), instalat in urma cu patru ani.

Pe de alta parte, Rusia, Turcia si multe din pietele asiatice emergente - ca India, Indonesia sau Vietnam -, ca si piata din SUA, au raportat rate de crestere "double digit".

Per total, piata globala de asigurari de viata a crescut cu 4,7%, atingand volumul de 2.300 miliarde euro. La nivel global, asigurarile de viata reprezinta putin sub doua treimi din intregul volum de prime de asigurare subscrise.