1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Accenture: Rezilienta inspira optimism in industria asigurarilor

In ciuda volatilitatii si a incertitudinii continue din piata de asigurari, suntem in mod fundamental optimisti in ceea ce priveste viitorul industriei asigurarilor, care a dat dovada de rezilienta in timpul pandemiei si in fata inflatiei, a pierderilor si a cerintelor privind capitalul de rezerva.

Cand COVID-19 a devenit o pandemie in martie 2020, incetinirea economica rezultata a facut ca evaluarile din industria asigurarilor sa scada brusc, dar aceste scaderi au fost de scurta durata. Avand in vedere ca clientii cautau siguranta in vremuri nesigure, asiguratorii au inregistrat cresteri ale cererii pe multe linii de afaceri, in special pe pietele din Asia-Pacific, Orientul Mijlociu si Africa, care au inregistrat toate o crestere peste asteptari. Pana in aprilie 2021, media globala a capitalizarii pietei de asigurari a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei.

Rezilienta industriei s-a reflectat, de asemenea, in performanta sa financiara. Datorita in mare parte unei piete de capitaluri proprii puternice, asiguratorii si-au crescut rezultatele raportate la noi cote. Iar asiguratorii de pe pietele din America de Nord si Asia-Pacific au atins pentru prima data un excedent de peste 1.000 de miliarde de dolari.

Aceasta crestere a capitalului a oferit de atunci asiguratorilor capacitatea de a face fata unor perioade incerte si riscante intr-o lume din ce in ce mai complexa si mai volatila. Dar dinamica pietei se schimba, iar asiguratorii vor trebui sa isi schimbe strategiile pentru a ramane rezilienti.

Impactul unei inflatii prelungite se profileaza, iar asiguratorii vor trebui sa se pregateasca pentru asta. Costurile in crestere ale cererilor de despagubire se reflecta in determinarea riscului - ceea ce duce la noi cresteri de tarife si o continua inasprire a conditiilor de piata. Aceste cresteri de tarife pot mentine ratele combinate acolo unde trebuie sa fie pe termen scurt, dar nu vor tine pasul pe masura ce costurile cu daunele depasesc ceea ce piata va tolera prin cresteri de prime.

Exista totusi si optimism in acest tumult creat de inflatie. Pe masura ce pietele de capitaluri slabesc, cresterile ratelor dobanzilor determinate de inflatie pot oferi asiguratorilor venituri din investitii de care au mare nevoie si pe care le pot folosi pentru a atenua costurile ridicate provenite din determinarea riscurilor.

Odata cu cresterea gradului de constientizare a riscurilor si cu cresterea preocuparilor legate de sanatate, va creste cererea de produse de asigurare care ofera protectie holistica. Asiguratorii care inoveaza in aceste domenii contribuie la protejarea propriului viitor si a celui al clientilor lor.