1asig.ro
1asig.ro
Atacurile cibernetice, o ...

Atacurile cibernetice, o preocupare tot mai mare pentru companii

5 min. / 1.540 cuvinte
In ultimele 12 luni, 65% dintre organizatiile majore din sectorul serviciilor financiare s-au confruntat cu atacuri cibernetice, noteaza "Cybersecurity Challenges in Financial Services", un studiu realizat de catre HelpSystems, care a analizat 250 de CISO (Chief Information Security Officer) si CIO (Chief Information Officer) din intreaga lume si a dezvaluit impactul pandemiei COVID-19 asupra securitatii cibernetice a companiilor de servicii financiare.

PROMO


Astfel, studiul (care este accesibil AICI) noteaza ca 45% dintre participanti au raportat, de la inceputul pandemiei COVID-19, o crestere a numarului de atacuri cibernetice. De asemenea, in timp ce, pentru 42% dintre organizatii, asigurarea fortei de munca de la distanta a devenit un obiectiv primordial, 47% au investit deja in instrumente de colaborare in domeniul securitatii. Acelasi studiu mai subliniaza ca, in ultimele 12 luni, 92% dintre organizatii au majorat investitiile in securitate cibernetica.

In urmatoarele 12 luni, principalele investitii pentru CISO includ transferul securizat de fisiere (64%), dar si protejarea fortei de munca de la distanta (63%) si a tehnologiei Cloud/Office365 (56%). De asemenea, studiul mai arata ca peste 50% dintre participanti considera ca pandemia COVID-19 a adus o schimbare uriasa in peisajul lor de securitate. Studiul HelpSystems subliniaza ca riscurile majore pentru organizatii sunt: problemele de securitate cibernetica la nivelul lantului de aprovizionare (46%) si cresterea fortei de munca de la distanta (36%).

"Este un peisaj extrem de provocator pentru securitatea cibernetica din sectorul serviciilor financiare si multi CISO se axeaza pe combaterea amenintarilor cotidiene, incercand, in paralel, sa atinga obiective mai mari. Desigur, tehnologia este o parte esentiala a securitatii cibernetice si nicio organizatie nu va fi vreodata in siguranta fara solutiile potrivite de securitate, care sa protejeze organizatia aici si acum. De aceeasi importanta, mai ales pentru obiectivele strategice pe termen lung, este si asigurarea faptului ca procesele corecte sunt in vigoare, dar si ca se realizeaza educatia si instruirea angajatilor", precizeaza Kate BOLSETH - CEO, HelpSystems.

"Atacurile cibernetice cresc in volum si severitate, iar organizatiile financiare trebuie nu doar sa protejeze organizatia in sine impotriva amenintarilor de zi cu zi, ci si sa faca tranzitia catre digital, sa indeplineasca cerintele de reglementare si sa asigure o forta de munca de la distanta, in lumina COVID-19. Este foarte dur si nu exista nicio arma magica, ci doar o evolutie constanta in fata amenintarilor care se tot schimba", a mai declarat Kate BOLSETH.

Si Deloitte arata, intr-un studiu citat de 1asig, ca pandemia COVID-19 a generat provocari uriase pentru securitatea cibernetica a sectorului financiar si, prin urmare, decizia inteleapta ar fi ca investitiile in securitatea cibernetica sa nu scada pe viitor.

"Privind in viitor, in contextul unor conditii macroeconomice dificile care decurg din pandemia COVID-19, multe companii se vor gandi daca e nevoie sa reduca din cheltuieli. Cu toate acestea, institutiile financiare ar trebui sa fie deosebit de prudente inainte de a decide sa reduca bugetul alocat securitatii cibernetice. Avand in vedere impulsul sporit catre digitalizare, dar si provocarile pe care le implica noile medii de munca, precum si cresterea amenintarilor la nivel intern, riscurile cibernetice cu care se confrunta cele mai multe organizatii se intensifica."

De asemenea, Aon subliniaza ca, pe fondul pandemiei COVID-19 si al faptului ca, la nivel global, tot mai multi angajati lucreaza de la distanta, infractorii cibernetici exploateaza noi vulnerabilitati in materie de securitate cibernetica. Securitatea cibernetica la domiciliu este diferita de cea de la birou, noteaza Aon. Totodata, ca, in contextul in care munca de acasa a fost adoptata la scara larga si la noi in tara, cele mai multe companii din Romania nu au luat masuri suplimentare de securitate.

In acest context, ACCENTURE subliniaza ca asigurarea cibernetica e indispensabila in noua realitate de business generata de pandemia COVID-19. Astfel, asiguratorii trebuie sa conceapa oferte de asigurari cibernetice care sa ajute consumatorii sa diminueze noile riscuri, in conditiile in care campul de lupta al atacurilor cyber s-a extins semnificativ. Exista, desigur, in opinia ACCENTURE, si varianta ca asiguratorii sa reinventeze asigurarile cyber existente deja. In orice caz, fie ca este vorba despre o polita de asigurare complet noua sau de una reinventata, ACCENTURE recomanda ca aceasta polita sa bifeze cel putin trei componente diferite.

Nici companiile de re/asigurare nu sunt imune la atacurile cibernetice, iar asta intrucat infractorii cyber sunt constienti ca re/asiguratorii detin cantitati enorme de date si informatii personale ale asiguratilor, ceea ce, pentru infractorii, este extrem de profitabil. Dupa cum puncteaza ALLIANZ, cyber este inca, relativ, un risc nou, iar reglementarile in acest sens continua sa evolueze. Cum mediul online este intr-o continua evolutie, ALLIANZ le solicita re/asiguratorilor sa sprijine aceste reglementari, dar si sa isi joace in continuare rolul de a proiecta solutii adecvate. Organizatiile sunt sfatuite sa isi actualizeze politicile si practicile in ceea ce priveste munca de la distanta, dar si sa prioritizeze securitatea cyber.

Nu in ultimul rand, MARSH subliniaza ca si Romania resimte expunerea la pandemia COVID-19 pe mai multe segmente, inclusiv in ceea ce priveste securitatea cibernetica. In acest context, "Risk Monitor - COVID-19", un studiu realizat de catre MARSH noteaza ca 73% dintre participanti au implementat deja masuri suplimentare impotriva riscurilor cibernetice.

"In noua realitate COVID-19, companiile mostenesc riscurile clasice pre-COVID-19 si sunt nevoite sa faca fata unui context volatil care vine cu noi pericole. Existenta planurilor de continuitate a activitatii realizate de specialisti, alaturi de masuri potrivite de management al riscului si adecvarea programului de asigurare la nivelul organizatiilor, devin esentiale, mai mult ca oricand, pentru supravietuirea companiilor. Existenta unui plan de continuitate a afacerii, realizat cu sprijinul specialistilor, sporeste cu 50% sansa companiilor din Romania de a-si reveni dintr-o situatie de criza", spune Cristian FUGACIU - CEO, MARSH Romania.

1.270 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO